ДЕШАВА СЕ...

ТО ЈЕ ТА СЛОБОДА КОЈУ ЈЕ ПРЕГОВАРАО БОРКО – 100 ЕВРА И ПЕЧАТ „РЕПУБЉИК КОСОВЕ“ НА ПРЕЛАЗУ МЕРДАРЕ


У пасошу печат „Републике Косово“

23. ДЕЦЕМБАР 2011. 19:30 ПРАВДА

БЕОГРАД – Упркос тврдњама шефа преговарачког тима Србије са Приштином Борислава Стефановића да званични Београд ни у ком случају неће прихватити печате самозване „републике Косово“, ситуација на терену је сасвим другачија.

Редакцији „Правде“ се јавио један наш читалац, који се крајем прошлог месеца нашао на граничном прелазу Мердаре. Да би легално прешао границу, цариницима је мора да покаже пасош Републике Србије. Прелаз му је уредно евидентиран печатом на коме пише „република Косово“.

pasos-kosovo-

Шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу с Београдом Едита Тахири рекла је да је Србија на последњој рунди разговора 2. септембра прихватила печате „републике Косово“ и најавила да ће косовски цариници бити на прелазима на северу Косова, о чему је „Правда“ већ писала. Едита Тахири је, између осталог, рекла: „Такође, ту је признање царинских печата републике Косово, који су коришћени на Косову после проглашења независности, уз именовање косовског печата, које је предложила Србија“, рекла је косовска званичница. Шефица преговарачког тима Приштине је тада навела да она поседује доказе за то и да ће текст споразума представити косовским медијима. Навела је да би и српски медији то требало да затраже од Борислава Стефановића.

Истакнути лидер Срба са севера Косова и Метохије Марко Јакшић каже да је наплаћивање 100 евра Србима који напуштају Косово и стављање печата у српски пасош на прелазу у Мердарима „последица издајничке политике режима у Београду, због које Срби са Косова постепено постају Косовари“.

– То је намет на вилајет, и само по себи руши уставни поредак земље. Претпостављам да ће и по повратку наши људи морати да плате још 100 евра. То је та њихова слобода кретања, коју је договорио Борислав Стефановић –  рекао је Јакшић.

Нажалост, Борислава Стефановића до закључења овог издања нисмо могли да добијемо како би нам прокоментарисао овај скандал.

Екипа „Правде“

Б92 је објавила:
Нове таблице Косова или плати харач

merdareБеоград — Сви који желе са Косова да уђу на територију централне Србије, мораће да плате сто евра уколико немају нове таблице са ознаком РКС.
Полицајцима на административним прелазима између централне Србије и Косова је послато обавештење да идуће недеље почиње наплата осигурања за аутомобиле.

Та одредба требало је да се примењује од понедељка и на Јарињу, на северу Косова, али се јуче одустало, те ће одредба важити на Мердару и Кончуљу.

Одредба предвиђа да, уколико се улази са територије централне Србије, осигурање ће се наплаћивати само за возила са таблицама КС, а аутомобили са ознаком РКС („Република Косово“) добијаће пробне таблице, што ће коштати знатно мање.
Срби са севера Косова, где је за сада одгођена примена акта, али по свему судећи не задуго, практично ће бити принуђени да узму косовске таблице, чему су се опирали последњих година користећи таблице са ознаком КМ (Косовска Митровица).

2 replies »