Видео

МАРКО ЈАКШИЋ: ИЗДАЈНИЧКА ВЛАСТ СЕ ПОКАЗАЛА У ПРАВОМ СМИСЛУ ТЕ РЕЧИ – НАГРАДИЛИ СУ АЛБАНЦЕ ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА ЈЕР ИМ ДАЈУ ПОСЕБНУ ДРЖАВУ!


ЈАКШИЋ: Власт у Београду је издајничка, Борис Тадић и Ивица Дачић су издајници. Косово једноставно нема своју цену у сваком смислу: економском, моралном, материјалном и духовном

26 децембар 2011- др Марко Јакшић о актуелној ситуацији на КиМ (Глас КиМ – Срби на окуп)

(транскрипт Б. Диковић ФБР редакција)

Данас имамо част да разговарамо са др Марком Јакшићем потпреседником Скупшине заједница србских општина Косова и Метохије. Тема данашњег разговора је кризна ситуација у нашој држави са посебним освртом на Косово и Метохију.

Господине Јакшићу, на самом почетку реците нам како Ви као лидер Срба на Косову видите тренутну ситуацију на Косову и Метохији?

+ Мислим да је она доста тешка имајући у виду да последња уредба Владе Србије једноставно говори да је ова власт решила да преда Косово, огољено је све до корица, до краја. Границе између Косова и Србије личе на границу између Србије и Мађарске, нема никаквих разлика. Додуше, за утеху Србима може да служи јел` власт то назива да су прелази, а по функцији то је једноставно права граница. Срби чак морају и осигурање да плаћају, што чак и Албанци који живе овде на овом простору сматрају да то није добро. Једноставно, издајничка власт се показала у правом смислу те речи. Оно што је бизарно јесте да је једну такву одлуку и уредбу потписо Ивица Дачић, човек који је до јуче имао ратоборне покличе да ће да ратује за Косово, а наједанпут сад и потписао уговор о границама. Потписао је уредбу где сваки Србин који пређе кроз шуму, са ове стране треба да плати својој држави 50.000 динара.
Ово све говори да је власт у Београду издајничка, да су Борис Тадић и Ивица Дачић издајници српског народа, и ја лично мислим да сигурно ће историја у скором времену дати свој суд, јер овако нешто се у нашој ближој и скоријој историји није дешавало.
У сваком случају, без обзира на повике и поруке које шаље министар Богдановић, на жалост који је са Косова, на жалост који због каријере продаје своју дедовину, да барикаде треба да се склоне, мислим да Срби једноставно морају да остану на барикадама. Јер ако не буду на барикадама онда ће бити Косовари, биће грађани једне друге, једне туђе државе, и фактички у моралном смислу, награђују Албанце за све злочине које су чинили над Србима, јел им дају посебну државу.
Из тог разлога, без обзира што сам ја лично мислио да ћемо издржати овде, да је наш кризни период у наредна два месеца, до такозваног 2. марта, када се опет издајник предсједник нада да ће добити статус кандидата, који ето, забога треба да му помогне да он добије изборе. Даће Косово, а да ли ће добити статус кандидата или неће то је најмање битно, али оно што је битно јесте да ће он изгубити изборе и да ће сигурно за сва ова недела и злочине према сопственом народу једноставно сутра морати да испашта.

Да ли онда уопште постоји дилема: Косово или Европска унија?

+ Мислим да је ова дилема наметнута вештачки. Ниједна држава у свету се није одрицала своје територије. Прича о бољем животу је опет једна прљава и покварена прича. Не можете живети боље ако вам је држава мања, тања, ако вам је њива мања. Србија буквално даје и отписује Косово чија је економска вредност скоро једанаест хиљада милијарди. Колко смо ми то богати да можемо тек тако да се одрекнемо свега тога? И само један мали детаљ: Србија је скоро дигла 400 милиона долара кредита од Кинеза да прави нову термоелектрану Костолац, и Србија увози струју. А овде на Косову пре месец дана је Хашим Тачи потписао са Немцима и Турцима да ће да прави две огромне термоелектране од две хиљаде мегавата. Према томе, ово се види да, ем што је ова власт издајничка, она фактички економски пустоши ову земљу, јел даје богатство које су пре њих наши преци оставили нама да можемо у тој благодети да уживамо. Према томе, кажем, Косово једноставно нема своју цену у сваком смислу, економском, моралном, материјалном и духовном.

Како се проблем окупације и отимање свете србске земље одражава на свеколико српство?

+ Мислим Србија не може да буде држава колико год се они надали уколико изгуби Косово. Онда губи корене, губи корене на којима је настала. Србија ће онда бити држава без мириса, без боје, без укуса. Приче о уједињењу са Републиком Српском и са Додиком који једноставно тражи да Србија жртвује Косово не би ли се ујединила са Републиком Српском, опет говори о незрелости наше политичке елите. Шта то значи? Србија као држава не може да буде без Косова. Не може да буде ни са Републиком Српском, нити са било којом другом земљом, ако нема јаке и чврсте темеље. Косово је темељ свих српских земаља и једино са Косовом као темељом Србија може да прави: и да се шири и да једноставно окупи све такозване српске земље. Без Косова то не може да ради.

marko jaksic 1

Докторе Јакшићу објасните нам улогу КФОР-а, Елулекс-а и УНмик-а у овом делу Републике Србије, значај Русије у целокупној ситуацији у одбрани националних интереса српског народа?

+ Па, КФОР је дошао негде на основу бомбардовања Србије, КФОР је окупаторска сила, исто онако ко што је дошао у Ирак, Афганистан, тако је исто дошао на Косово овде. Његов је циљ да Албанцима направи још једну државу, управо из геополитичких и геостратешких разлога. Они сви мисле да у сваком Србину и у свако Србији чучи по један или мали Рус или мала Русија, и онда од Србије треба направити државицу да буде што мања, ситнија, никаква, не би ли онда са њом лакше владали. Из тог разлога, то су, да тако кажем, окупаторске силе. Еулекс је по Ахтисаријевом плану дошао овде да инсталира или закорени „независно Косово“, додуше то и у Уставу самопроглашене „државе Косово“, једне монструм парадржаве стоји и пише. Према томе, то су окупаторске снаге, оне су дошле овде да нам отму територију, земљу, да нам отму оно што су нам наши преци оставили. Из тога сигурно, ја се надам да ће доћи дан када ће они отићи са овог простора, исто онако као што НАТО пакт напуста просторе Ирака данас, сутра Афганистана, а прексутра верујем и одавде са Косова и Метохије.
Што се Русије тиче мислим да нам је њена помоћ у нашој одбрани јако драгоцена, ако будемо имали више Русије, онда ћемо имати мање КФОР-а  и мање Еулекс-а.

+ Да ли се назире решење проблема опстанка Срба и Србије и на који начин би по Вама то било могуће спровести? 

+ Па мислим решење је пре свега у једном геполитичком питању. Нас су бомбардовали пре свега и отели нам простор из геополитичких разлога. Управо из разлога да би Србија била што слабија, и мања, краћа, тања и ужа. Лично мислим да се однос снага у свету мења. Да Америка више није униполарна сила, да се око ње више све не врти, да настају неке друге силе, да се тај геополитички простор и та равнотежа једноставно мења. Ја лично мислим да неће проћи пет, а најдуже десет година да Косово неће бити поново део државе Србије, и нормално зашто то не рећи. Косово смо изгубили војним путем, Косово једино можемо да вратимо војним путем. Али како и на који начин: онда, када Србија буде економски јача, кад се буде уз помоћ Русије и наоружала и онда ће она да одабере тренутак и време да се врати на своје границе. Ако Хрвати имају право да се врате на Хрватске границе зашто Србија не би имала то исто право? Зато и сматрам да неће проћи десет година, а да ће српска застава да се вијори  у свим градовима Косова и Метохије, негде од Приштине до Ђаковице.
affiliate_link