БАРИКАДЕ

ПОЧЕЛА ПРИМЕНА „СПОРАЗУМА БОРКА И ЕДИТЕ“ КОЈИ СРБИ СА КиМ НЕ ПРИЗНАЈУ ЈЕР ЈЕ ТО НАМЕТАЊЕ ШИПТАРСКИХ ДОКУМЕНАТА И ЗАКОНА „ТАЧИЈЕВЕ КОСОВО РЕПУБЉИК“


26.12.2011 06:08

Примена споразума о слободи кретања и осигурању

SRBIJA MERDAREБЕОГРАД – Споразум о слободи кретања, постигнут у дијалогу Београда и Приштине, од данас почиње да се примењује, а возила из централне Србије на административним прелазима према Косову плаћаће осигурање од 60 евра, које ће важити 15 дана.

Цена је реципрочна оној која ће се наплаћивати возилима са косовским таблицама на улазу у централну Србију, саопштио је раније Административни савет косовског осигуравајућег бироа.

Вицепремијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не очекује проблеме приликом примене споразума и каже да ће се, што се тиче полиције, преласци административне линије са личним картама „одвијати нормално“.
Дачић је објаснио да за особе са одговарајућим документом, односно личном картом, неће бити проблема, као ни у случају возила са ознаком КС, уз улазно-излазни документ ограниченог трајања.
Када је реч о возилима са таблицама ознаке РКС, она морају извадити друге таблице које потврђују статусну неутралност, односно да буду прихватљиве за Србију, казао је министар Дачић.
„Један од проблема које видим у овом тренутку односе се на питање осигурања за возила, односно могућност наплате евентуалне штете на возилима која буде начињена. Осигурање није у надлежности полиције, али мислим да би требало ићи на смањење цене“, рекао је Дачић.
„Косовски министар унутрашњих послова“ Бајрам Реџепи потврдио је да ће од данас почети да се наплаћује осигурање за возила из централне Србије која улазе на КиМ, али и напоменуо да на северу та мера „неће одмах заживети“.
Реџепи је рекао да ће на тај начин почети „имплементација договора о слободи кретања који су у Бриселу постигле делегације Београда и Приштине“.
Он је додао да ова мера важи за све прелазе између Србије и Косова али да „неће одмах заживети на северу Косова јер тамо још увек не постоје услови за то“.
Tакође је истакао да сматра да ово решење није добро јер ће возачи плаћати високу цену осигурања пошто је, како је рекао, Србија инсистирала на таквој врсти решења.
Београдски медији су раније пренели позивајући се на „Административни савет косовског осигуравајућег бироа“, на административним прелазима према Косову од данас ће се наплаћивати осигурање у износу од 60 евра за возила из централне Србије, које ће важити 15 дана.
„Цена је реципрочна оној која ће се наплаћивати возилима са косовским таблицама на улазу у централну Србију“, саопштио је тај савет.
У приштинској Радној групи за спровођење договора о слободи кретања, РTС-у је речено да су током дијалога власти у Београду одредиле 100 евра наплате осигурања за месец дана за возила са КС таблицама када улазе у централну Србију.
У централну Србију моћиће да улазе и грађани са аутомобилима регистарских ознака РКС, које нису биле обухваћене договором Београда и Приштине. Нјима ће на административним пунктовима бити издаване пробне таблице које у просеку коштају 3.000 динара и осигурање од 500 динара по дану проведеном у централној Србији.

Уредба неприхватљива за косовске Србе

predsednici-opstina-sa-severa

Уредба Владе Србије о слободи кретања на административним прелазима са Косовом је неприхватљива за косовске Србе, рекао је јуче председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић Танјугу, потврдивши да су на састанку у Звечану учествовали начелник косовскомитровачког Округа, председници четири општине са севера Косова и њихових скупштина и председници одборничких група у локалним парламентима.

„Уредба је нанела велику штету Србима који живе на Косову и Метохији и ми се са њом не слажемо, али је не можемо ставити ван снаге“, рекао је Пантић.
Осврћући се на постојање барикада на северу Косова, Пантић је казао да ће оне остати ту али да становништво неће улазити у сукоб са КФором и Еулексом и да ће у случају њиховог уклањања Срби поставити нове.

(Танјуг)

affiliate_link