КОСОВО И МЕТОХИЈА

ПОВРАТНИЦИМА У КЛИНИ МИШОМОРОМ ЗАТРОВАЛИ ХРАНУ!


„Од како смо се 2005. године вратили, било је свега, али ово тровање хране је нечувено и зато смо истакли таблу да продајемо нашу кућу, јер овде више немамо шта да тражимо“, рекао је Милан Ђоровић. Он додаје да је посебно незадовољан представницима српских власти јер их никада нису обишли, нити им помажу.
________________

28. 12. 2011. 13:13х 18:02 | Бета

Повратницима у Клини мишомором затровали храну

Српска повратничка породица Ђоровић из Клине у Метохији најавила је да ће продати кућу и одселити се јер су им непознати људи провалили на имање, украли алат и мишомором затровали зимницу.

Милан и Слободанка Ђоровић кажу да су лопови провалили у подрум њихове куће у ноћи између 15. и 16. децембра и да су украли алат, јели јабуке, а потом мишомор, који су нашли у подруму, ставили у припремљену зимницу.

Срби повратници константно под ударом албанског живља

„Нисмо чули када су лопови провалили, али ујутро смо видели да су двоја врата на подруму разваљена. Одмах смо позвали полицију која је извршила увиђај, све су фотографисали, нама су узели изјаве и однели део зимнице са мишомором на анализу“, рекла је Слободанка Ђоровић.

Милан је казао да су провалници ставили кесе са отровом у бурад и канте с киселим купусом и туршијом.

„Од како смо се 2005. године вратили, било је свега, али ово тровање хране је нечувено и зато смо истакли таблу да продајемо нашу кућу, јер овде више немамо шта да тражимо“, рекао је Милан Ђоровић.

Он додаје да је посебно незадовољан представницима српских власти јер их никада нису обишли, нити им помажу.

Повратници у Клину су навели да им је у последње време украдено четири трактора и један комби, као и разне врсте алата. Слободан Бацић из села Долац код Клине је рекао да су му 25. децембра после поноћи лопови провалили у гаражу и отели путнички комби.

„Нешто после поноћи чуо сам рад мотора. Изашао сам у двориште и видео четворо људи у мом комбију. Чуо сам да на албанском вичу ‘грахи, грахи’, што на српском значи ‘терај, терај’. Потрчао сам онако у гаћама за њима. Нисам их стигао, али сам видео да их на крају села чека други комби“, рекао је Бацић.

Према његовим речима, полиција је брзо дошла на позив, али није стигла лопове.
Срби повратници у селима Берково, Видање, Рудица и Долац тврде да им је у последње време украдена опрема вредна више од 35.000 евра.

Богосав Дабижљевић из Клине је казао да је недавно у подруму његове породичне куће подметнут пожар у коме су изгорела дрва за огрев, а ватру су гасили с полицијом. Његов брат од стрица, који се такође зове Богосав Дабижљевић, казао је да су на његовој кући непознати починиоци покидали каблове ТВ антене и ножем исекли најлоне на прозорима на спрату куће, а да су побегли када је изашао из куће.

Његова супруга Зора рекла је да њена породица са старим комшијама Албанцима живи у добрим односима, али да их на улици вређају Албанци који су се после рата 1999. године доселили у Клину.

Дабижљевић је рекао да посебно замера представницима српских власти у општини што семе и ђубриво које Србија шаље повратницима, деле по свом нахођењу, тако да део робе бива продат Албанцима.

Шеф истражног тима у Полицијској станици у Клини Зејнељ Хаљити рекао је да је већина случајева пријављена полицији и да су истражни тимови обавили увиђе. Он је потврдио да је полиција у зимници породице Ђоровић пронашла мишомор, али да због тока истраге не може да говори о детаљима. Из истих разлога, како је навео, не може да говори ни о узроцима избијања пожара у подруму породичне куће Дабижљевић.

Када су у питању крађе трактора и комбија, Хаљити је рекао да је украдени комби брзо после крађе пронађен спаљен. „Полицијска истрага је на добром путу да реши овај случај као и случајеве крађе трактора, а један случај крађе трактора полиција је предала тужилаштву“, кажао је Хаљити.

Према његовим речима, откривен је и један случај да је Србин повратник продао трактор, а потом пријавио његову крађу. Хаљити је навео да полиција има сталне патроле у срединама где живе Срби повратници, али да има потешкоћа око заштите имовине јер су у повратничким селима многе куће празне што посебно привлачи лопове.

affiliate_link

1 reply »