ДЕШАВА СЕ...

НОВИ ДОКУМЕНТ ПЕНТАГОНА: Оружје за масовно управљање


Оружје за масовно управљање

07. јануар 2012.

У глобалној мрежи се појавио документ Пентагона предвиђен за унутрашњу намену. У њему се садрже информације о изради оружја које није опасно по живот. Оно не убија непријатеље, већ власнику омогућава да управља њима.

Писци научне фантастике су још једном успешно завирили у будућност. Оно о чему су писали Замјатин, Орвел и браћа Стругацки већ је постало реалност, ради се о психолошком оружју које је у стању да учини противника потиштеним и деморализованим. у Светској паучини су се појавили подаци о америчким проналасцима у области оружја које није опасно по живот. Документ садржи преко стотину страница, у њему се детаљно описују различити ласери, топлотни зраци и звучни таласи који се могу користити у најразличитије сврхе – од растеривања гомиле до дезоријентације непријатељске технике.

Рат је пут преваре, говорио је кинески теоретичар Сун Ци. Процуривање података у интернет о америчким изумима није ништа друго до маневар. Овај документ је сам по себи оружје у информационом рату, сматра заменик директора Института за САД и Канаду, председник Фонда за подршку војних реформи Павел Золотарјов.

САД су већ одавно поставиле себи задатак да обезбеде надмоћ у свету захваљујући надмоћи у информационој области. А саставни део информационих ратова јесте утицај на свест земље која још није противник, али је занимљива америчким властима. Све се то уклапа у термин осигурање унутрашње безбедности. Нема се у виду безбедност САД, већ унутрашња безбедност земље која је занимљива Сједињеним Државама. Подразумева се довођење на власт политичких снага које не противрече интересима САД.

Процуривање ових података намерним називају и други стручњаци. Тако војни аналитичар, пуковник Виктор Баранец, сматра да на тај начин произвођачи оружја које није опасно по живот међусобно конкуришу. Стручњаци ВВС такође сматрају да списак има комерцијални циљ. Америчко војно надлештво је јако критиковано због огромног буџета и списак оружја које није опасно по живот изгледа као својеврстан реферат о обављеном раду пред пореским обвезницима. Истовремено, за „производе“ могу да се заинтересују купци са стране. Тим пре што потребу за оружјем без смртног исхода диктирају савремене реалије вођења борбених дејстава, сматра војни аналитичар Виктор Баранец.

То да се смишља оружје које не представља опасност по живот, већ одавно није тајна. Све се овде састоји у томе колико се дуго човек, против којег је примењено такво оружје, налази у несвесном или пасивном стању. У савременом свету ови инструменти у војним јединицама постају саставни део наоружања које користе копнена пешадија или специјалци.

Један од најпознатијих америчких производа – звучни доп LRAD (Акустички уређај далеког домета). Он је у стању да утиче на понашање гомиле, да се усмери на појединца и да преноси звучне таласе само њему. Ефикасност уређаја се може оценити ако се погледају кадрови растеривања демонстрација у Тбилисију 7. новембра 2007. године. Још један амерички производ – Систем за активну одбрану (Active Denial System), представља моћни уређај за емитовање микроталаса. Добровољци на којима је испитивано ово оружје које није опасно по живот, говорили су да су осећали бол и рефлексну тежњу да се одмах сакрију из зоне напада.

Уосталом, за ово оружје се само условно може рећи да није опасно по живот. Истраживања медицинара говоре о томе да примена ових специјалних средстава може да доведе до појаве „опекотина“ и рана, напада наглих функционалних поремећаја у систему организма, а у случају дуготрајног утицаја, до хроничних болести и рака. У овој светлости граница између оружја за масовно уништавање и оружја за масовно управљање се не може тако једноставно повући.

Извор: Глас Русије 06.01.2012.

affiliate_link

1 reply »

  1. Суноврат човјечанства. Све је сервирано и отворено на столу. Ко ће потегнути кеца у покеру и да нуклеарни пакао започне.

    Свиђа ми се