ДЕШАВА СЕ...

Република Српска 9. јануара слави 20. рођендан!


Република Српска слави 20. рођендан

09.01.2012. ФБ СРБИ НА ОКУП : СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА!
„Република Српска је одраз тежње Српког народа да живи као свој на своме. Нека нам природа буде поука: орлови не живе и не лете у јату са вранама. Свако се гнези и лети у своме јату. Тако и Српски народ жели да живи у своме јату.“
Генерал Ратко Младић

08.01.2012. (24 сата)
Република Српска у понедељак, 9. јануара, обележава 20 година постојања. Тог 9. јануара 1992. Скупштина српског народа БиХ у Сарајеву донела је Декларацију о проглашењу РС.

Скупштине српског народа БиХ основана је октобра претходне 1991, административно средиште било је у Сарајеву, а током рата у БиХ измештена је на Пале. Од 1998. седиште парламента РС је у Бањалуци.

Званично главни град тог ентитета у БиХ је Сарајево, што је наведено у Уставу РС из фебруара 1992. године.

РС је проглашена у време распада бивше СФР Југославије и међунационалних сукобљавања три конститутивна народа у Босни, Муслимана (Бошњка), Срба и Хрвата.

Присећајући се 9. јануара (Свети Стефан) 1992. године, председник РС Милорад Додик – који је био један од 83 посланика скупштине (тада је био на листи Реформских снага Југославије које је предводио Анте Марковић), рекао је да су сви били „веома поносни тога дана и никоме није требало ништа да објашњавамо, јер је све било савршено јасно“.

– Они (власти БиХ) су претерали у настојању да Србима наметну БиХ коју ми нисмо хтели – рекао је тада Додик.

Рат у БиХ, у којем је било злочина на свим странама, а укупан број погинулих се процењује на око 100.000, окончан је Дејтонским мировним споразумом у јесен 1995.

БиХ је организована као држава састављена од РС и Федерације БиХ. Многи политички аналитичари истичу да је од Дејтона до данас РС успела да у великој мери одбрани своју аутономију, односно самосталност и уставна овлашћења.

До пре пет година одвијао се процес преноса надлежности РС на ниво БиХ, а како је недавно изјавио премијер Александар Џомбић, РС сада тражи модел како да врати пренесене надлежности,“које су се показале као нефункционалне, нерационалне и против интереса и грађана РС и БиХ“.

РС је по државном уређењу парламентарна република, а председник скупштине је Игор Радојичић. РС, којој је Дејтоном припало 49 процената територије БиХ, има површину нешто мању од 25.000 километара квадратних.

08.01.2012. (Курир)

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у понедељак, поводом Дана РС, одликовати председника Србије Бориса Тадића Орденом Републике Српске на ленти.

„Орденом Републике Српске на ленти биће овом приликом одликовани и бивши председници РС Рајко Кузмановић, Драган Чавић, Мирко Шаровић и Никола Поплашен, саопштено је из Додиковог кабинета.
Поводом 9. јануара, Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, а према указу који је донео председник РС Милорад Додик, овај орден биће додељен и његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Николају, епископима зворничко-тузланском Василију, бањалучком Јефрему, бихаћко-петровачком Хризостому, захумско-херцеговачком и приморском Григорију и умировљеном епископу захумско-херцеговачком Атанасију.“
На свечаности, амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан Нарченко уручиће Додику Орден Дружбе, којим га је одликовао председник Русије Дмитриј Медведев.
affiliate_link