Балкан

АЛ ЗОГБИ: ПОБИО САМ СРБЕ, САД ЋУ И СИРИЈЦЕ


Вођа салафистичког исламистичког покрета Ел-Муним прети Сирији
АЛ ЗОГБИ: ПОБИО САМ СРБЕ, САД ЋУ И СИРИЈЦЕ

09. 01. 2012. (Курир)

Лојал ал Зогби, бивши припадник бригаде Ел Муџахид и ветеран рата у БиХ, најавио да ће Сирију претворити у пакао

ДАМАСК – Лојал ал Зогби, вођа салафистичког исламистичког покрета Ел-Муним (Верници) близак Ал Каиди, који је ратовао у Авганистану, Босни и Ираку, најавио је да ће Сирију претворити у пакао док не падне режим Башара ал Асада.

„Могу да тврдим да иза три самоубилачка напада у Дамаску стоји Лојал ал Зогби, који је ратовао у Авганистану, БиХ и Ираку, који је, према сопственом исказу датом у сиријском затвору, из Беча преко Хрватске ушао у БиХ и прикључио се бригади Ел Муџахедин чији је задатак у Босни био пребацивање бораца, оружја и новца преко Хрватске на териториј БиХ, под окриљем саудијске хуманитарне организације Ал-Харамаин“, изјавио је др Ахмедом Муниром члан одбора за националну безбедност Сирије у ексклузивном интервјуу за загребачки Вечерњи Лист.

Лојал ал Зогби, који је био један од сарадника убијеног лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена, почетком рата у Босини 1992. године по наредби Бин Ладена са групом муџахедина из Авганистана преко Саудијске Арабије и Хрватске стигао је у Босну и Херцеговину где се прикључио бригади Ел Муџахедин с којом је ратовао у средњој Босни, Игману и источном Мостару, пише Вечерњи лист.

„Драго ми је било бранити браћу муслимане у БиХ и никада нећу жалити јер Алах је то наредио, а ми смо Алахови војници. Прошао сам ратишта на Игману, у средњој Босни, источном Мостару. Рат у БиХ за нас је био нешто посебно јер смо учесници победе муслиманског народа над неверницима“, изјавио је Зогби када се недавно обратио преко Скајпа арапским медијима.

Зогби је у свом обраћању рекао да му је била жеља да погине у БиХ, али Алах то није дозволио, као и да му је дао прилику да ослободи браћу муслимане у Сирији од сотоне и неверника.

„Драго ми је што наше жртвовање у БиХ није било узалудно јер је пуно муслимана прихватило веру у правом смислу и искрено се надам да ће Босна коначно постати исламска држава“, истакао је Ел-Зогби.

„Највеће ми је задовољство у ратовању у БиХ то да смо и Србима и Хрватима нанели пораз и научили их лекцију коју ће памтити цели живот те се никада више неће усудити нападати нашу браћу муслимане знајући да ћемо им ми увек бити спремни помоћи те их бранити“, казао је на Скајпу Лојал ал Зогби, пише Вечерњи лист.

Боравио у Сплиту

Мунир у разговору за Вечерњи лист каже да је сиријска полиција код њега пронашла акредитацију УНХЦР и Министарства спољних послова Хрватске, као службеници организације Ал Хармаин са загребачком адресом. Мунир подсећа да је Зогби боравио и у Сплиту одакле је координисао активности терористичких ћелија у Хрватској и БиХ.

Из Пакистана у Сирију

Ал Зогби у БиХ боравио је до 1995. године, када се после потписивања Дејтонског споразума вратио у Авганистан. Зогби је затим ухваћен у Пакистану па предат Сирији, где му се изгубио сваки траг. Појављивао се повремено преко Скајпа, обраћајући се следбеницима са непознате локације.
affiliate_link