ДЕШАВА СЕ...

ХАГ: Младић и Караџић ломили чесницу


Младић и Караџић ломили чесницу

10. 01. 2012. извор: Вести

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окупљени око чеснице коју су сами припремили и свог духовника, ротердамског протојереја Војислава Билбије, хашки притвореници су јуче прославили славу Светог Стефана, обележивши уједно и двадесет година постојања Републике Српске.

Част да преломи славски колач имао је некадашњи командант војске РС, Ратко Младић, који је то учинио у друштву првог председника Републике Српске, Радована Караџића.

Током духовног обреда обновљена су сећања на све оне који су учествовали у борбама у стварању РС, те одата част палим српским борцима током рата у БиХ. Прота Воја Билбија је затим још једном својим умећем на гуслама „хашкој виолини“ задивио, не само окупљене притворенике, него и чуваре затвора Трибунала у Хагу.

Занимљиво да је сребрни новчић од 50 динара са ликом краља Петра Другог, који се налазио у чесници, припао Милету Мркшићу.

У припреми славе помогле су и вредне руке домаћица из парохије Свете тројице у Ротердаму, које су традиционално припремиле трпезу за славу у притворској јединици у Схевенингену.

2 replies »