ДЕШАВА СЕ...

НАЦИСТИЧКИ ВАМПИРИ ХОЋЕ ДА ИСИСАЈУ СВАКУ КАП СРПСКЕ КРВИ(ПРИРОДНА БОГАТСТВА)!!!


Немачка од Србије тражи да прода „Трепчу“?!

11. 01. 2012.

Долазак Кристофа Хојзгена, првог саветника немачке канцеларке Ангеле Меркел, на „тајни“ састанак са најближим сарадницима председника Бориса Тадића изазвао забуну у албанској јавности и забринутост косовских званичника

Немачка, коју овде виде „као земљу са најоштријим ставом према Србији“, изгледа – попушта.
Како је новинару „Сведока“ рекао човек из врха Еулекса, Немачка ће у предстојећем периоду покушати да са Србијом „на конструктивнији начин“ реши питање регионалног представљања Косова.

Међутим, постоји један битан услов: Немци истичу да би српску позицију у евентуалним причама о опстанку институција на северу (која води у поделу) ојачало то да се западним компанијама понуди на продају рудник „Трепча“, који се налази у непосредној близини Косовске Митровице!

Новинар „Сведока“ састао се са саговорником из врха ЕУЛЕКС-а у ресторану у Косовској Митровици, у присуству још једног сведока.
Саговорник из ЕУЛЕКС-а, каже да је Немачка спремна да коригује свој став о Србији и у досад доста јасно наглашеном захтеву да се укину њене институције на северу покрајине.
„Немачка би можда и кориговала свој тврд став и отворила могућност ка подели КиМ, али је у тој причи за њу, Немачку. „неприхватљиво да Србија убудуће управља Трепчом“ чија је вредност рудног богаства, олова, сребра, цинка и злата, по проценама које су радиле западне компаније и институције, процењена на три милијарде долара.

Наш саговорник тврди да би за Србију у овом тренутку, с обзиром на то да је још увек на снази Резолуција 1244, било добро да размисли о тендеру и о продаји „Трепче“ коју би вероватно преузела нека од компанија са Запада. Тиме би, истиче наш извор, Србија решила питање које ће се свакако поставити у даљем решавању косовског проблема и разматрању евентуалне поделе покрајне.

Човек из ЕУЛЕКС-а није желео да износи детаље о томе да ли се (већ) воде конкретни преговори и како је српска власт на такву (наводну) понуду одговорила.

У Београду и у државним институцијама о овоме нема никакве потврде. Међутим, индикативно је да је у протеклих неколико дана дошло до интензивирања комуникаицје између немачких и српских званичника.

Милан Ивановић, председник СНВ северног Косова, каже да није јасно ко се све и чиме данас бави на Косову. Али, како истиче, добро би било када би власт у Србији схватила шта желе Запад и САД. Очигледно да је некима у Србији битнија власт од богаства које имамо на северу КиМ, закључио је Ивановић.

Док српски медији спекулишу да је изасланик Меркелове тражио да Србија под хитно реши питање регионалног представљања Косова, албански медији говоре да је Немачка окренула нови лист ка Албанцима.
Осим ако није реч о некој врсти симулирања како би се показало да се не врши притисак само на Србију, западне земље ангажоване на Косову почеле су, изгледа, детаљније да се баве и проблемима косовских Албанаца.

Тако су Еулекс полицајци из јединице за истрагу о организованом криминалу 5. октобра спровели акцију у којој је ухапшено шест особа и претресено 12 локација широм КиМ, а на крају је уследила и одлука Немачке о ембаргу.
Вест да је немачка влада увела ембарго на продају оружја Приштини, због истраге коју Еулекс води против два тамошња предузећа која се баве увозом оружја, забринула је косовске Албанце.

Косметски медији кажу: „Немачка је показала зубе у односу на Косово“. 

Интересантно је да је овај ембарго уследио два дана након посете немачког канцелара Ангеле Меркел Приштини, када је, наводно, испоставила неколико захтева на сличан начин на који је пре извесног времена то учинила у Београду.
Ембарго Немачке и истрага која је у току навеле су многе у Приштини да кажу да су сада институције косовских Албанаца на својеврсној провери и да се и према њима постављају одређени захтеви и очекивања.

Да ли се сада Србииј попушта и да ли је „попуштање“ то ако се тражи продаја „Трепче“?

Шта је истина и шта ће од свега бити, остаје да се види.

 

Косовски Албанци имају обучене тенкисте и пилоте

Према предлогу међународног посредника Мартија Ахтисарија Косово може у безбедноснима снагама да има 2.500 активних и 800 резервних припадника, који ће бити снабдевени лаким наоружањем. Према том плану, те снаге неће имати тешку артиљерију, тенкове и авионе. Међутим, како сада стоје ствари, на Косову је у раздобљу од три године створена респективна војна сила, добро обучена и одлично наоружана. Како говоре страни војни стручњаци на КиМ, војне снаге косовских Албанаца и Албаније данас могу да се супроставе свакој војној сили на Балкану.
Косово нема авионе али има хеликоптере у саставу КПС полиције, косовске специјалне снаге немају тенкове али зато располажу оклопним транспортерима, а поседују и знатно пешадијско наоружање које је по НАТО стандардима. Обуку косовских безбедносних снага годинама спроводе стручњаци из САД и Немачке.
Иако нема авионе и тенкове, Косово има више стотина обучених тенковских посада и пилота. Искуства из Ирака и других земаља су показала да, при повлачењу са ратних жаришта, америчка војска обично не повлачи комплетну ратну технику, већ се део уступа локалним снагама. Тако је било у Ираку, а да ли ће тако бити и на Косову једног дана?

 

 

Извор: Svedok