БАРИКАДЕ

Драган Петровић: Референдум је спас за Србе на Косову


Драган Петровић: Референдум је спас за Србе на Косову

 4. јануар 2012.  17:25

БЕОГРАД – Виши стручни сарадник Института за међународну политику и привреду Драган Петровић оцењује да је вероватније да Србија добије кандидатуру за ЕУ пред изборе, него у марту, када ће Брисел поново одлучивати.

Да ли очекујете да Србија добије кандидатуру у марту?

– Нисам сигуран да ће Београд добити кандидатуру у марту, али, укупно гледано, мислим да су веће шансе да добије кандидатуру до избора, него обрнуто. Власт пристаје на готово, само да после четири године свог, благо речено, слабог мандата, забележи бар неки успех, а други успех сем добијања кандидатуре у овако кратком року није могућ.

Да ли ће Београд изоловати север КиМ као некад Слободан Милошевић Републику Српску на Дрини?

– Власт је показала своју спремност на уступке по државним питањима, али, с друге стране, плаши се реакције српског јавног мњења, јер нас ускоро очекују избори. До сада су се максимални и противуставни уступци прикривали контролом медија, али је управо упорност Срба са Косова, опозиције у Србији и малог, али одговорног и храброг дела слободних медија, где и „Правда“ има важно место, спречавала директан обрачун званичног Београда са српском заједницом на КиМ. Власт стално вага шта ће даље учинити по том питању.

Можемо ли очекивати да референдум на северу буде повод Хашиму Тачију да поново крене са својим специјалцима?

– Та опасност ће бити присутна током читаве ове године, укључујући и прве месеце нове владе у Београду. Наше је да покажемо да то не би смело ни да се покуша, а камоли да прође без несагледивих последица у региону, и да је то оно што српски народ у целини не би могао да прихвати ни по коју цену. Такав сценарио не би могао да допусти ни садашњи режим, који очекује предстојеће изборе, мада су Тачијеви спонзори са Запада, у првом реду у Вашингтону, до сада показивали мало спремности на компромис. Ипак, и у Америци предстоје избори, а уколико покажемо спремност да бранимо минимум српских интереса на КиМ, а то је у сваком случају север, до фашистоидне агресије Тачија не би смело да дође. Са српске стране, најслабија тачка у карици одвраћања је министар одбране Драган Шутановац, и то је важан мотив да дође до промене власти.

Изасланик ЕУ Роберт Купер каже да Срби севера нису страна у решавању проблема и да постоје само две стране – Београд и Приштина. Да ли ће тај став моћи да се одржи на терену?

– Тај став је веома перфидан, јер Купер и његови налогодавци знају да ова власт не полаже много на националне и државне интересе, а да су управо Срби са Косова, о чијој се кожи ту највише ради, преговарачки фактор који се сме заобићи. Срби са севера ће све учинити да се наметну као преговарачки фактор, а у томе им морамо помоћи.

Односи са силама

Како објашњавате притисак Немачке на Србију?

– Велики је пропуст ове Владе што није градила стратешке односе са великим силама, или макар са онима са којима је то било могуће, а не само форсирала борбу за власт, што видимо и из објављених београдских депеша „Викиликса“, где је јужна српска покрајина била монета за поткусуривање. Немачка последњих година балансира између својих стратешких приоритета са Француском, Америком и Русијом, и ми бисмо морали да убедимо Берлин да је за нас опстанак српске државности, посебно на северу Косова, приоритет.

Д. Башовић
Извор: Правда

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.