ДЕШАВА СЕ...

Пропалом пискаралу и освједоченом србомрсцу жао што експлозив нађен на прослави 20. годишњице Републике Српске није експлодирао!


Савјетник предсједника Скупштине Црне Горе позива на масовна убиства!

14. 01. 2012.

Цивилизацијски искорак био би да је Боле употријебио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и умјетници прослављали двадесетогодишњицу постојања РС – пише Николаидис

Савјетник Ранка Кривокапића, предсједника парламента, за слободну јавност и културу, Андреј Николаидис, објавио је на Портал аналитика текст пун говора мржње у којем позива на масовна убиства. Он је у коментару поводом прославе 20 година од успостављања Републике Српске написао да би цивилизацијски искорак био да је употријебљен експлозив у дворани у којој су главари, духовници и умјетници прослављали двадесетогодишњицу постојања РС.
Николаидисов текст наишао је на оштру осуду дијела јавности, уз констатацију да је неприхватљиво да савјетник предсједника парламента саопштава такве оцјене. Спорна реченица односи се на инцидент у Бања Луци, када је полиција Републике Српске у дворани Борик, дан прије свечане академије поводом 20 година постојања РС, којој је присуствовало око хиљаду званица међу којима су били и предсједник РС Милорад Додик и предсједник Србије Борис Тадић, нашла велику количину експлозива.

За подметање експлозива, окривљен је Божидар-Боље Станишљевић.

Николаидис се у ауторском тексту пита „шта би у БиХ случају био истински цивилизацијски искорак”.
– Цивилизацијски искорак био би и да је Боле употријебио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и умјетници прослављали двадесетогодишњицу постојања РС… Да је Боле, рецимо, рекао – јесам Србин, али сам и радник, стога ћу у зрак дићи оне који су ме опљачкали – не би ли то био цивилизацијски искорак? Била би то, још, и поетска правда – написао је Андреј Никоалидис.

Савјетник предсједника Ску­пштине Андреј Николаидис казао је „Дану” да „све што сам ми­слио да кажем имате у тексту и никакав додатни коментар немам”.

Николаидис је кратко и јасно одговорио да ли сматра да је у његовом тексту садржан говор мржње, имајући у виду да се практично позива на масовну ликвидацију.
– Да сам сматрао, не бих тако написао – закључио је Николаидис.

Ана Миљанић, савјетник Ранка Кривокапића, казала је да кабинет шефа Скупштине неће објашњавати Николаидисове ставове јер ће он то сам саопштити.

Представник Демократске српске странке Матија Николић увјерен је да, иако има материјала за то, тужилаштво неће реаговати на Николаидисово писање, које не само да је говор мржње, него је зрело и за суд.
– На жалост, за режимске медије, овакав Николаидис је утемељење многих духовних вриједности, простије речено, писац од највећег угледа, а у суштини ради се само о једном опису друштвеног зла које је везано за мању чланицу владајуће коалиције, која на сваки начин прозводи и спроводи мржњу према Србима – изјавио је Николић.

Монструозно

Новинар Будо Симоновић текст Андреја Николаидиса сматра монструозним због позивања са тероризам, а објављивање таквих навода, по његовој оцјени, мимо је свих новинарских и етичких стандарда.
– Кад неко тако монструозно говори о нечијој монструозности и сам је монструм. Изненађујуће је што овакве ствари пише човјек који се толико кити хуманизмом и представља демократом, а сједи на мјесту савјетника предсједника црногорског парламента – рекао је за „Дан” Симоновић.
Коментаришући то што Николаидис сматра да би био цивилизацијски искорак да су оружје и бомбе употријебљени, Симоновић је истакао да је злочин тако говорити о злочину.
– Злочинац није само онај ко почини, него и ко га оправдава. Ово је далеко од свих новинарских стандарда. Кажу да папир може све да истрпи. Ово више ни папир не може да поднесе. Зар ово није директан позив „удри онога са којим се политички не слажеш” – запитао се Симоновић.
Причати о хуманизму и правдати један сулуди наум да неко недужне и ненаоружане људе масакрира, истиче он, крајње је монструозно.
– Шта има онда ми да причамо о тероризму и о Бин Ладену и да га осуђујемо, кад је ово горе. Бин Ладен је вјерски затуцаник а ово је вајни писац, хуманиста и демократа, барем се тако буса у прса – закључио је Симоновић.

 

 

Извор: Dan online

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...