ДЕШАВА СЕ...

НОВИ УДАР НА ЕВРОЗОНУ ЕВРОКАЛИПСА!


За ФБР припремила: Biljana Dikovic

НОВИ УДАР НА ЕВРОЗОНУ ЕВРОКАЛИПСА!

 15. Јануар, 2012. (Курир)
Агенција „Стандард енд пурс“ снизила кредитни рејтинг девет земаља Европске уније, што ће још више продубити дужничку кризу у зони евра …
БРИСЕЛ – Црни петак за ЕУ. Агенција „Стандард енд пурс“ снизила је у петак кредитни рејтинг девет земаља еврозоне. На удару су се нашле Француска, Аустрија, Словенија, Словачка, Малта, Италија, Шпанија, Португал и Кипар. Смањење кредитног рејтинга директно ће утицати на могућност ових земаља да се повољно задужују, као и на вредност евра, који је одмах пао у односу на долар.
Европска валута сад се налази на најнижем нивоу у последњих 17 месеци и вреди 1,26 америчких долара, што је пад од 1,1 одсто у једном дану. Француској и Аустрији рејтинг је снижен са ААА на АА+ с негативном перспективом. Снижење вредности кредитног рејтинга погодило је и Шпанију и Италију. Кипар и Португал добили су оцену „џанк“, што значи „смеће“.
Највиши ниво рејтинга задржале су Немачка, Холандија, Финска и Луксембург, али једино Немачка има стабилну перспективу. Од 17 земаља ЕУ на попису агенције није била једино Грчка, чији се рејтинг одраније налази у статусу „смеће“. Кредитна агенција саопштила је да је одлуку донела због процене да иницијативе европских званичника можда неће бити довољне да се у потпуности одговори на системски финансијски стрес у еврозони.
– Европски званичници критикују потез „Стандард енд пурс“ јер је Унија повукла одлучне потезе да би изашла из кризе – рекао је у петак комесар ЕУ за монетарна питања Оли Рен. Француски министар финансија Франсоа Барон рекао је да губитак највишег кредитног рејтинга за њих није катастрофа јер је и АА+ још увек солидан.
Одлука С&П могла би да продуби дужничку кризу јер ће повећати трошкове задуживања. Могла би да подстакне и снижење кредитних рејтинга банака и Европског стабилизационог фонда (ЕФСФ). Бонуси у ЈП Морган 270.000 евра! Запослени у инвестиционој банци ЈП Морган нису осетили кризу, пошто су за прошлу годину одбили по 270.000 евра бонуса. Чак 25.999 запослених добило је ову своту као награду за профит који је остварила ова банка.
Британци ликују због Француске Британски званичници и медији су више него срећни због снижења рејтинга Француској, која је не тако давно прогнозирала Британији „грчки сценарио“. „Ово је понижавајуће за Француску, која је изгубила статус једне од водећих европских економија. То сада има само Немачка“, пише Гардијан.
Подсетимо, француски председник Никола Саркози у неколико наврата исмевао је Британију због њеног вета на нови споразум ЕУ којим је требало да се заустави дужничка криза у еврозони. Његови сарадници прогнозирали су скору пропаст британске економије. Ово је први пут од 1975. године да је Француској снижен рејтинг.

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.