КОСОВО И МЕТОХИЈА

Од сваке сузе Владике косовског по црква је настала!


Ово је први Божији храм, који је подигнут у протеклих годину дана и ево данас дочекали смо његово свечано освећење и пуштање у благодатно служење. Јесте мали храм, али је благословен. Благословен је тиме што ће се овде свакодневно увече и ујутру вршити молитва за све нас, за цео наш народ, за све православне хришћане.
**************

Сабор Пресвете Богородице – Леушићи

субота, 14 јануар 2012 14:37

На други дан Божића, када света Црква слави Посредницу најчудеснијег оваплоћења и очовечења Бога Логоса, а тиме и спасења рода људскога, на Сабор Пресвете Богородице, на обронцима планине Рајац на новооснованом духовном огњишту, у манастиру светог Преображења, радост овог празника и уопште божићна радост је удвостручена.

Овогодишњи празник рођења Спаситеља Христа биће запамћен и по рођењу, тј. изградњи нове цркве у поменутом манастиру. Нова црква – брвнара подигнута са благословом епископа Артемија, трудом настојатељице манастира, монахиње Варваре и њених сестара, трудом братије из редова монаштва наше Епархије, као и добротом ктитора и приложника, подигнута је у част празника светог Преображења.

На дан Сабора Пресвете Богородице у прву недељу по Божићу, а у тридесету Недељу по Педесетници, извршено је мало освећење новоизграђене цркве, по јерејском чину освећења цркава.

Чину освећења, а касније и светој Литургији, присуствовао је Његово Пресвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г. Артемије, док је на служби чиноначалствовао високопреподобни архимандрит Николај, уз саслуживање петнаестак свештенослужитеља наше Епархије.

Након освећења цркве и свете Литругије епископ Артемије се присутнима обратио кратком, али срдачном беседом, изразивши благодарност Богу и радост због новоподигнуте цркве и њеног освећења, као и похвале трудбеницима на том светом делу и свима који су у томе на било који начин помогли.

Транскрипт беседе Владике Артемија

У име Оца и Сина и Светога Духа. Христос се роди!
Заиста, Господ се роди на Земљи, ради нас људи и ради нашег спасења. Рођење Христово је велика радост, која је дошла у наша срца, у наше душе, у наше домове, у наше храмове. Јуче смо прославили Рођење Господње у Витлејемској пећини, а данас прослављамо Сабор Пресвете Богородице, зато што је она главни актер била у рођењу Сина Божијег, где се удостојила те милости Божије да она буде та, која ће нам родити Емануила, што значи „с нама Бог“, што ће родити Исуса, Спаситеља рода људског.

Данас ми сабрани овде у овом малом, али прелепом новом храму – то је још једна радост за све нас – за сестре ове свете обитељи, Преображењске, јер је ово манастир посвећен светом Преображењу Господњем, али и за сву нашу Епархију која се налази у егзилу, у прогонству, заједно са вама браћо и сестре.

Ово је први Божији храм, који је подигнут у протеклих годину дана и ево данас дочекали смо његово свечано освећење и пуштање у благодатно служење. Јесте мали храм, али је благословен. Благословен је тиме што ће се овде свакодневно увече и ујутру вршити молитва за све нас, за цео наш народ, за све православне хришћане.

Данас је света Литургија, била свечана, богата, са петнаест свештенослужитеља. Ретко се где нађе заједно толико слугу Божијих, да заједно принесу Богу бескрвну жртву. Ево данас Бог је благословио у овом малом храму, у овој брвнари која нас подсећа на наше старе храмове који су били грађени од дрвета по шумама и забранима, далеко од путева, тако и овај храм је подигнут добротом неких људи – приложника, трудом многих који су обрађивали ову грађу и слагали, а пре свега трудом мати Варваре и њених сестара, које су о свему томе
бринуле.

Наравно, ту су и монаси учествовали у изградњи овог храма, посебно и можда највише отац Кипријан, то је дело и његових руку, али све једно, Бог зна, Бог чује, Бог види сваког ко је ма чиме допринео подизању овог храма, Бог прима ту жртву и прима молитве свих оних који овде са вером и љубављу долазе, да се у Њему – Богу, моле. Зато су храмови Божији подизани у нашем народу, у нашој отаџбини кроз векове преко хиљаду година, нарочито за време светих и славних Немањића који су украсили нашу Земљу као што је небо украшено звездама, предивним задужбинама, нарочито на Косову и Метохији које се данас налази сви знамо у каквим искушењима, и оно, и наш народ, али, имамо наду и ми у милост Божију, у Његову помоћ, да ће на крају све да се разреши на славу Божију, а на радост нас и нашег народа.

Нека је срећан и Богом благословен данашњи празник, Сабор Пресвете Богородице када славимо и Богооце, светог праведног Јосифа Заручника, цара Давида и остале старозаветне праведнике, који су из племена и колена из кога се појавио Господ Христос по телу овде на Земљи.

Нека је сретно и Богом благословено и још једном Христос се роди!

Христос се роди!

Христос се роди!

Амин, Боже дај.

Инфо служба ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКЕ У ЕГЗИЛУ

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.