ДЕШАВА СЕ...

ПРЕТЊЕ ШИПТАРСКИХ СЕПАРАТИСТА: Самоопредељење упозорило косовске Србе!?


http://platform.twitter.com/widgets/hub.1326407570.html

Самоопредељење упозорило косовске Србе

 Глас Русије
16.01.2012, 15:45

 

Прдставници радикалног косовског покрета Самоопредељење у суботу су покушали да блокирају неколико прелаза на административној линији Косова и Србије. Демонстранти су намеравали да спрече увоз српске робе у покрајину, али су их зауставили специјалци косовске полиције. Према подацима медија, у сукобима је најмање 50 особа рањено, преко сто особа је било ухапшено.

Радикали инсистирају на томе да обим српских производа који се увозе на Косово буде пропорционалан цени робе која се извози у супротном правцу. Али не треба тражити у том захтеву економску позадину. Како је исправно указао министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић, Косово скоро ништа не производи.

Одавно је постала крилатица изјава једног новинара да је главна извозна роба самопроглашене републике Косово – политика. У том смислу Самоопредељење и његов лидер Албин Курти вредан су трговински партнер. Опозиционар оштро критикује преговоре Београда и Приштине. Он оптужује косовске власти за то што у току дијалога оне под притиском ЕУ доносе антидржавне одлуке. А премијер Хашим Тачи, по мишљењу Самоопредељења, мал те не „уједињује Косово и Србију“.

Спољнополитички приоритети Куртија познати су одавно. Нису се узалуд у суботу изнад глава демонстраната виориле заставе Албаније. Да подсетимо, прошлог лета Албин Курти је говорио: Ја бих хтео да се Косово уједини са Албанијом, зато што ће само тако оно добити једнака права са другим народима и другим демократским земљама.

У међувремену на Западу сличне изјаве пролазе скоро непримећене. Намеће се хипотеза да се Албин Курти види као политичка пудлица, а његово Самоопредељења као „џепна опозиција“, која је потребна премијеру Хашиму Тачију да на њеној позадини делује као истински демократски лидер. А можда кроз уста Албина Куртија збори сам Хашим Тачи?

Мишљење Милана Ивановића, једног под политичких лидера Срба са севера Косова:

Акције, које Самоопредељење са њиховим лидером Албином Куртијем предузимају, сигурно да нису аутономне. Имамо информације, које се пласирају из алијансе „За будућност Косова“ ухапшеног лидера Рамуша Харадинаја, које говоре о повезаности Куртија са Тачијем, односно да иза ове блокаде стоји Тачи.  Мислим да иза овог протеста и по информацијама, које се могу добити на Косову и Метохији, стоје и неки крупни финансијски интереси, односно да је овде у питању корупцијонашки карактер уговора, који је у време блокаде српске робе Тачи потписао са корпорацијама у околним земљама, у Хрватској, у Македонији, у Турској.  Тако да се ту крије крупан бизнис.

 

Самоопредељење је треба странка по снази у косовском парламенту. И добро уме да шпекулише на болним питањима. У актуалним условима, када становници покрајине седе без посла и новца, Курти је направио успешан популистички корак – „увалио“ им је спољног непријатеља, прогласивши да је Србија једина непријатељска земља за Косово. Самоопредељење не планира да одустаје од акција протеста, поново заказаних за 22. јануар. И врло је тешко дати гаранције да се гнев косовских радикала пре или касније неће обрушити на српску мањину у покрајини.