ДЕШАВА СЕ...

Русија прикупља јаке медицинске доказе против Косова


„Органи неунутрашњих послова“

Русија прикупља јаке медицинске доказе против Косова

18.01.2012. 07:45за ФБР превела са руског Маја Тешић

Дело клиники Medicus может поставить крест на репутации властей не признанного Россией Косово

Појавила се могућност да Русија докаже да су власти самопроглашене Републике Косово нелегитимне и да је могуће да су умешане у озбиљне злочине. И то да учини уз помоћ Европске уније. На Косову у одлучујућу фазу улази процес који је изазвао велики скандал, о „црним трансплантолозима“ оптуженим за препродају донаторских органа, коју су наводно покривали локални државни функционери. Као тужилац у процесу појављује се Европска унија. Како је постало познато листу „Ъ“, у Русији се води посебан кривични предмет о косовским трансплантолозима, и у вези са тим предметом прикупљен је материјал који је важан за крај процеса. Министарство иностраних послова Руске Федерације инсистира на томе да их Јавно тужилаштво преда Европској унији, али то се до сада није догодило.

Руско Министарство иностраних послова пажљиво прати приштински процес који је добио назив „предмет клинике Medicus“. Процес може да произведе озбиљне политичке последице. Ако се докаже кривица, то ће бити и јасни доказ да на територији Републике Косово коју није признала Руска Федерација, нити многе друге земље, постоји пракса илегалне трансплантологије.
Процес је почео 4. октобра 2011. године. Као оптужени појављује се неколико бивших радника клинике Medicus — Албанци, Турчин и Израелац, као и бивши високи функционер Министарства здравља Косова Илир Рецај. Према тврдњи истраге они су обмањивали Србе, Турке, Молдавце, Казахстанце, Белорусе и Русе нудећи им да од њих купе бубрег. За сваки орган обећавали су по 15 хиљада Евра, али новац нико од више од 30 оштећених није добио, иако су их оптужени продавали за 80-100 хиљада Евра. Оптужница против њих подигнута је за формирање организоване криминалне групе, обављање незаконитих операција, трговину људима.
Испоставило се да је случај трансплантације у клиници Medicus везан за још озбиљнији скандал који је започео 2008. године пошто је изашла књига бившег тужиоца Хашког трибунала Карле Дел Понте „Лов: ја и ратни злочинци“ у којој се говорило о томе да је 1999 године киднаповано три стотине косовских Срба Рома и држављана других земаља који су били пребацивани у Албанију где су им вадили бубреге и друге органе. По речима госпође Дел Понте ова злодела чињена су „уз знање и активно учешће официра Ослободилачке војске Косова (ОВК) и то највишег и средњег нивоа“. Један од команданата ОВК био је садашњи „премијер Косова Хашим Тачи“.

На основу те књиге швајцарски парламентарац Дик Марти припремио је за Парламентарну скупштину Савета Европе извештај о „црној трансплантологији“ на Косову. У документу који је објављен 2010. Године такође се говорило о умешаности руководства Косова, укључујући и Хашима тачија, у организовану криминалну групу која се бавила трговином људима и органима (видети лист „Ъ“ од 16. децембра 2010. године). Власти Косово категорички демантују оптужбе.
Извор „Ъ“ у руским дипломатским круговима појаснио је да је највероватније на Косову радила једна иста мрежа, а ако је веровати информацијама Карле Дел Понте и Дика Мартија, она је радила по налогу највиших кругова косовског руководства – људи који и данас представљају елиту те републике коју Руска Федерација није признала. Саговорник „Ъ“ подсетио је: Русија је дуго инсистирала на томе да су власти Косова нелегитимне и да треба истражити њихове злочине.
И зато, када је априла прошле године Министарство иностраних послова Руске Федерације добило захтев за пружање правне помоћи у „случају клинике Medicus“ од мисије ЕУ на Косову (EULEX), на Смоленском тргу спремно су пристали да помогну. Како сазнаје „Ъ“, на захтев Министарства иностраних послова Истражни комитет Русије (ИКР) је 2011. године започео истрагу кривичног дела и нашао неколико оштећених лица. Њихове изјаве могу да буду веома важне за суђење у Приштини.

Ради се о томе да EULEX, који је тужилац у предмету Medicus, има озбиљне тешкоће са сведоцима. Средства јавног информисања саопштавају да је током последњих година неколико сведока преминуло под загонетним околностима, а да су други почели да одбијају да дају изјаве.
Према подацима „Ъ“, почев од пролећа прошле године представници EULEX стално се интересују када ће материјали које има руска истрага моћи да им буду предати. Тужилаштво је рачунало да ће размотрити изјаве руских сведока – оштећених на седници у вези са једном епизодом из предмета, 12. Јануара. Али, они нису предати EULEX-у. По речима саговорника „Ъ“, одлуку о предаји материјала треба да донесе Јавно тужилаштво Руске Федерације.

Како је листу „Ъ“ јуче потврдио представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин, 14. јула 2011. године главна истражна управа Комитета подигла је оптужницу за кривично дело по тачки „в“ члана 127.1 (трговина људима) и по тачкама „а“ и „в“ члана 111 (наношење тешке штете здрављу са предумишљајем) Кривичног законика Руске Федерације против неидентификованих учесника транснационалне криминалне групе која се бавила трговином држављанима Руске Федерације како би им после тога узели органе. Током истраге откривена су лица оштећена радњама те групе, то су држављани Русије и других земаља. Двоје од њих, који су држављани Русије, званично су проглашени оштећенима у овом предмету. У августу 2008. године њима су на клиници Medicus извађени леви бубрези који су касније коришћени за трансплантацију. Према подацима извора листа „Ъ“ из Истражног комитета, људе који су дали бубреге једноставно су преварили плативши им далеко мање него што су обећали. Из истражног комитета Русије додали су и то да је сада заказана комплексна експертиза, захтеви за пружање правне помоћи послати су у неколико земаља а сама истрага обавља се у сарадњи са Јавним тужилаштвом и Министарством иностраних послова Руске Федерације. Од детаљнијих коментара представници Истражног комитета Русије су се уздржали позивајући се на интересе истраге.
Следеће суђење у вези са предметом клинике Medicus одржаће се током следећих недеља. Зато је добијање материјала из Русије за тужиоца и даље веома актуелно.
Нисмо успели да коментаре у вези са тиме добијемо од управе за сарадњу са медијима Јавног тужилаштва: на молбу листа „Ъ“ нису одговорили. У вези са тим саговорник листа „Ъ“ из дипломатских кругова саветовао нам је: када је истрага почела и када су затражили помоћ Руске Федерације, испоставило се да она није спремна да је пружи.

Јелена Черњенко, Николај Сергејев – http://www.kommersant.ru/doc/1852630?isSearch=True