Балкан

ОДБРАНА ЗАТРАЖИЛА ДА СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ ПОЧНЕ У ОКТОБРУ


ОДБРАНА ЗАТРАЖИЛА ДА СУЂЕЊЕ МЛАДИЋУ ПОЧНЕ У ОКТОБРУ

19. Јануар, 2012. Аутор: Агенција БЕТА
Младићев бранилац Бранко Лукић рекао судији да је за одбрану немогуће да се припреми за суђење „пре краја октобра“, имајући у виду обим предмета и „стотине хиљада страница“ докумената

ХАГ – Одбрана генерала Ратка Младића затражила је данас од претресног већа да суђење Младићу не почне крајем марта, како је најављено, него у октобру, да би могла да обави све припреме за процес. Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање „плавих шлемова“ УН за таоце, 1992-95.

Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је судији Алфонсу Орију (Алпхонс Орие) да би за одбрану било „немогуће“ да се припреми за суђење „пре краја октобра“, имајући у виду обим предмета и „стотине хиљада страница“ докумената.
„Почетак суђења пре октобра био би неправичан за одбрану и генерала Младића“, нагласио је адвокат Лукић.

Тужилац Дермот Грум (Грооме) је рекао да одлуку о почетку суђења оставља судијама. Он је прецизирао да ће, као и у процесу против Радована Караџића, тужилаштво доказни поступак против Младића водити по хронолошком реду и да ће прво изводити доказе о злочинима у Сарајеву, а на крају о геноциду у Сребреници.

Судија Ори, који је у децембру наговестио да ће суђење почети 27. марта, одговорио је да ће захтев одбране узети у обзир претресно веће, које, како је рекао, разматра и распоред рада који неће бити свакодневан. Председавајући судија најавио је да ће ускоро бити објављена одлука већа о распореду и ритму процеса.

Оптужени Младић слушао је расправу посвећену правним детаљима припрема за процес, а када је добио реч – после 70 минута – судији се обратио са „друже Ори“ и рекао да „очекује фер суђење“, али да му се чини да се процес одвија по изреци „кадија те тужи-кадија ти суди“.

У неповезаном говору, затим је рекао да је „од 1918. године техника напредовала“, да „на екрану испред себе разуме бројке, али не и језик“, да је „успорен из здравствених разлога“ и да му „треба времена да схвати шта је преводилац рекао“.
„Ја сам тешко болестан и мени не функционише десна страна тела због шлога који сам доживео 18. августа 2008. Не жалим се, нисте ми ви криви – да ли је Божја воља или вијетнамски синдром, тада сам имао тешко бреме, као и сада…То кажем због мог народа и земље која је у оковима још и притискају је са свих страна“, казао је Младић.

Он је поново протестовао зато што му при транспорту у суд из притвора стављају лисице – „што није у складу са Женевким конвенцијама“ – и зато што му није дозвољено да у судници носи капу, „а вентилатори дувају“. Поновио је и да му Трибунал не дозвољава да комплетира тим за одбрану „угледним професором и официром из Русије зато што су Руси“.
„Зато сам прошли пут у судницу дошао с руском капом“, објаснио је Младић.

Судија Ори је потом прекинуо Младића и упутио га да све примедбе на примерен начин упути преко свог браниоца. Када је поново добио реч, Младић је желео да говорио о његовим ратним бележницама, које су приликом претреса његовог стана заплениле власти Србије и предале Трибуналу, али му судија Ори то није дозволио, рекавши да за то „није ни време, ни место“ и да ће за то оптужени имати довољно времана током процеса.

Оптужени је затим почео да говори да се „1918. десио један српски витез Гаврило и својом крвљу у једном казамату у Терезин-Пољу…“, а судија га је опет прекинуо. Младић је, упркос томе, наставио да је „Гаврило Принцип дао свој живот за свој народ, као и ја, који је у блокади“, после чега му је судија Ори искључио микрофон.

Младић је наставио да повишеним гласом говори свом браниоцу Лукић, а судија Ори је заседање окончано упозорењем да ће „уколико Младић наставља да га прекида, па макар и на крају статусне конференције, идући пут оптуженог избацити из суднице“.

Генерал Младић је данас у судници изгледао здравије и свежије и са неколико килограма више него у претходним појављивањима и чешће се служио десном руком коју је раније ретко покретао. Током заседања, узео је пилулу из пластичне кесице коју му је дала припадница обезбеђења. На почетку и на крају заседања, Младић није устао када је судија улазио, што је део протокола. Одевен у сиво одело, сиво-плаву кошуљу и сивомаслинасто-белу коцкасту кравату, мирно је дуже од сат времена пратио заседање пре него што му је судија Ори дао реч.

Следећу расправу о стању у поступку против генерала Младића, судија Ори је заказао за 23. фебруар. Бивши командант ВРС је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочине против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-95. Младић је у јуну и јулу два пута одбио да се изјасни о кривици о тачкама оптужнице, после чега је судија Ори, по правилима Трибунала, у спис увео да се он не осећа кривим. У првом појављивању пред судијом, 3. јуна,Младић је оптужбе назвао „монструозним“ и „гнусним“, Прву оптужницу против Младића због геноцида над 7.000 Муслимана у Сребреници, Трибунал је подигао 25. јула 1995, али он је остао бегунац до маја 2011. године, када су га власти Србије ухапсиле у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја исте године.