ДЕШАВА СЕ...

СРБИ ПОТПИСУЈУ ПЕТИЦИЈУ ЗА ИЗБОРЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Срби потписују петицију за изборе на Косову

19.01.2012 15:29

Срби са Косова покренули петицију тражећи да се „у складу са Уставом Србије распишу парламентари избори и на подручју КиМ где живе њени грађани“. Функционисање српских институција на КиМ гаранција је опстанка српског народа, поручују они.

Срби у селу Прилужје код Вучитрна почели су данас да потписују петицију захтевајући да Србија рапише парламентарне, покрајинске и локалне изборе и на подручју Косова и Метохије.

У тексту петиције који је прочитан на састанку који је у Прилужју организовало Удружење Срба „Стара Србија“, од председника Републике Србије, Скупштине и Владе Србије тражи се да, у складу са Уставом Србије, распишу изборе „и на подручју Косова и Метохије где живе њени грађани“.

У петицији се наглашава да је функционисање српских институција на КиМ гаранција опстанка српског народа.

„Ми Срби са Косова и Метохије у потпуности подржавамо одлуку Срба са севера КиМ о расписивању референдума о неприхватању косовских (Албанских) институција“, наводи се у петицији и додаје да не прихватају ни поједине представнике у косовским институцијама, јер нису изабрани вољом већине српског народа.

„Власт у Београду издала српски народ на КиМ“

Секретар Удружења „Стара Србија“ Миша Лазић изјавио је за агенцију Бета да данас покренута иницијатива потписивања петиције представља незадовољство Срба на КИМ (Стара Србија) влашћу у Београду.

„Власт у Београду издала је српски народ у Старој Србији, на КиМ, тиме што није дозволила попис Срба на Косову и Метохији иако је то била обавезна по Уставу Србије“, изјавио је Лазић.

Лазић је изјавио да је на данасњем састанку у Прилужју усвојен и предлог да се референдум четири општине на северу Косова спроведе на целој територији КиМ, и да Срби не признају ништа што је договорено изван Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Срби захтевају, како је рекао Лазић, да Русија преузме „све интервенције заштите Срба Старе Србије јер актуелна власт издаје српски народ“.

Удружење „Стара Србија“ недавно је организовало и прикупљање потписа Срба за добијање српско-руског држављанства.

извор: Смедиа портал