ВЕРА

ПИСМО МОНАХИЊЕ СТЕФАНИДЕ…


ЊЕГОВОМ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВУ г.АМФИЛОХИЈУ МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОM

17 јануар 2012. ИЗВОР: ФБ К.Јовановић

Oбавештавам Вас да сам примљена у Епархију Рашко- Призренску у егзилу.

За мене је то права Епархија Рашко-Призренска и верујем да је Владика и даље Владика. Верујем да је то политичко склањање, а то пред Богом није валидно, и да није истина да је проневерио паре. У додатку шаљем писмо упућено свим владикама, да не мислите да је само Вама, у ком износим шта мислим о свему томе. Ја сам против екуменизма, и против доласка папе, и против било чега са Западом  и са Светским Савезом цркава.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Исповедно писмо духовним актерима у драми „Косово и Метохија“

И моје крштено име, Татјана из „Евгеније Оњегина“, и монашко, преп. Стефанида Скадарска, као и Св. Муч. Стефанида из Дамаска, познати су, ове прве две,  по исповедним писмима, а ова трећа по јавном хваљењу Св. Муч. Виктора, и његових страдања. И ја осећам потребу да све кажем у оваквом трену, који траје већ две године.

Сматрам да Вл. Артемије није ни у чему крив, и да је све ово клевета што му се ставља за кривицу. И даље га сматрам епископом СПЦ.

Сматрам да нисте имали право да се мешате у вођење његове епархије, по канонима, и да ниједан од Вас не би дозволио да се неко други меша у послове Ваших епархија. Није Косово ту посебан случај, јер само преко законитог епископа долази Воља Божија за ту област, а преко оних који се умешају неканонски не долази. Дух Свети иде тамо где је од послушања дато да се епископ брине о повереној му епархији.

То што он није хтео да сарађује са Албанцима у обнови цркава је сасвим нормално, а све друго није. Како могу Муслимани да граде Православни храм, кад светиња треба да се гради од људи крштених, који су у посту и молитви, који чувају свој језик од зла, и свој живот држе у чистоти. Не може било ко да гради светињу. Како може Епископ Српски да да благослов да граде светињу они који су је годину дана пре тога срушили.

Како може да се прима као пријатељ онај који је наредио бомбардовање нашег народа.

Све што је Вл. Артемије рекао био је у праву.

Зашто СПЦ не изађе из Светског Савета цркава, како је одлучено 1997., када је то јеретичка организација најгоре врсте, јер је конгломерат свих могућих јереси.

Шта треба тамо да ради Православни епископ, када је Православнима (по канонима) забрањено да се моле заједно с јеретицима, чак и у приватној кући, а на тим скуповима се сви моле својим идолима… То је издаја вере, одступање од канона, од живе, благодатне логике Цркве, од Истине, од сведочења Духа Светог. То је обмана, прелест.

Ја Вас лично не осуђујем, јер мислим да сте под деловањем неког чипа или хипнозе, и сл…., јер сам убеђена да неко на духовном плану манипулише са старешинама СПЦ, да би их хипнотисао да причају шта ови хоће са Запада. Рећи ћете – не може то где је молитва – али, да ли сте увек у молитви. То су префињена стања духа, кад се убаци неки други дух, нека друга духовна логика, која врши уплив на свест и вољу човека. Сви Ви пре 15-20-30 год. сте причали другачије. А Владика Артемије је остао исти, у истој вери у којој је био свих 77 година свога живота. Он негује породичне, патријархалне, Православне вредности и родољубље, чува своју веру, поштује каноне, догмате Цркве, у својој Епархији Рашко-Призренској у егзилу, на другој територији само силом прилика, а не из хира, не из непослушности, нити из порива да узурпира неком епархију.

Сам протојереј Томислав, који је саградио цркву и конак у Љуљацима, је изгледа имао дар прозорљивости, кад није поклонио цркву СПЦ-у, него Српском народу.

Вл. Артемије није узурпирао ниједну цркву, нити манастир, Епархије Жичке. Сместио је братију на приватном поседу, који му је поклоњен, а то што је доспео у ту ситуацију нису криви ни он, ни братија, него Ви.

Немате право да проглашавате као узурпаторе и кршиоце канона оне које сте Ви сами довели  у тај положај, и то управо узурпирајући његову епархију и кршећи каноне.

Не смемо жртву називати кривцем.

Са којим правом гонити м. Злату, која је двоја кола оставила манастиру, а само једна понела, која су лично њена, и која је понела уметничке портрете својих духовних отаца, које је она дала да се израде за њу.

Зар и Ви, сваки од Вас, немате неку личну својину. Зар немате по неколико хиљада књига. И то кошта, и то је од неких пара купљено. Све те Ваше књиге коштају колико једна кола, а много више него те две слике. „Ко је без греха нек први баци камен на њу.“

Зашто прогањати све оне који говоре истину.

Зашто браните свештеника који је кажњен, и државним судом осуђен, за новчане малверзације, и који је поседовао 10 станова, и Ви га ослобађате да сваки дан служи у цркви, а по подне иде у затвор, човек, који је доказано учинио грех, а Вл. Артемија, потпуно невиног стависте у затвор кућни, који греха не учини, и неправда се не нађе у устима његовим.

Шта се то дешава у Вама.

Како се лажно приписују Вл. Артемију куле и градови у Београду, и другде, кад он улази кроз гаражу да би дошао у своју келију 3м пута 4м, до које се долази јако уским спиралним степеницама, које су напорне за човека од 77 година; једе у кухињици, која је уједно и трпезарија, са малим столом, и седиштима где може само 4 човека да седну, све скупа кухиња и трпезарија од једно 3м са 3м; који држи своје књиге на полици у гаражи, у недостатку простора.

Како могу од Вл. Артемија да се траже паре, као да су утајене, које су употребљене за градњу више  манастира, а човека, који је стварно покрао Цркву, и имао 10 станова, извлачите из затвора, и шаљете да служи Св. Литургију, док Владику стављате у затвор, браните да служи, и рашчињавате. То је на саблазан.

Вл. Артемије је одгајио најбоље монаштво, заиста је радио са њима, васпитавајући их као слуге Божије, који се жртвују за друге, који дубоко поштују људе, бране Светињу.

СРАМОТА је за целу СПЦ  да су они, који су успели да опстану на КиМ-и свих ових десетак година кад су Шиптари хтели Србе да убијају, сад морали да оду због Православних епископа. То је катастрофа.

Прогонити неког због родољубља, и бранити неком  духовно очинство, када сви Ви имате своју духовну децу, и водите их за собом у другу епархију приликом премештаја… Како за једне важе једни аршини, а за њега други.

Како могу деца да прихвате као оца неког ко је оклеветао њиховог оца и отерао. То би било ненормално. Да прихвате као оца неког ко је растурио њихову духовну породицу, отерао им оца, клевећући га, растуривши све оно што је он за 20 година учинио.

Нормално је да то не прихватају, и да су одани и верни свом оцу.

Прво сте га истерали из епархије, не давши да звоне звона кад је кретао, што је обичај кад иде владика. Иста особа која је стајала на вратима Грачаничким да не дозволи да братија дође до свог оца, и која је тиме свесно провоцирала изгред, та је стајала и код звона да спречи друге да звоне. Та нема пратња одјекнула је Небом више него хиљаду звона. Тај ТУП ЗВУК ЗЛОЧИНА.

Па сте га држали пар месеци у неизвесности, не одредивши му где ће да буде, и то му не давши велики манастир где би могао да смести братију, и где би било доступније за народ, него мали, недовршен, у крају Срема.

Па му забранили да служи, па је то послушао, и Ви сте све то радили без трунке гриже савести, са осмехом…

Па му забранили да говори на скупу у Русији, па га држали у неизвесности за јесењи Сабор 2 дана, кад ћете га позвати, док сте се Ви (неки од Вас) самоуверено смејали док се старац од 76 година, са дијабетесом, мучи. Ви сте могли да га убијете с тиме, јер се одлично зна шта значи дуготрајно стање стреса за дијабетичара, и онда, опростите на изразу, односи се на неког млађег међу Вама, безобразно га уопште не позвавши на Сабор, него у његовом одсуству, без икаквог обавештења, без да га позовете, јер је и он Владика, кад се одлучује о његовом животу, без давања икакве шансе да се брани, без судског процеса, по кратком поступку (што би рекли у партизанима, то је њихов обичај)  пресудили.

Против свих канона Црквених макли га и изабрали другог, и то онога, који по својим моралним особинама и поступцима најмање заслужује да га замени. А друго, што је још важније, нема ни права да га мења док је он жив и здрав и није у јереси. И зашто то све – да би испунили вољу Запада.

Наша вера је око Христа, Духа Светога, а њихова око папе, Европске Уније, и Евро-атлантских интеграција.

Ми окупаторе нећемо, ни као госте, а камоли да њихову вољу испуњавамо.

Да, прескочих Дубоки Поток, да се вратим и на њега.

Дакле, Ви сте криви за то, а не он. Човека под стресом, дијабетичара, пуштате данима да чека, без права на судски поступак, и одбране, без права да се брани, а потпуно невиног, макнувши га са његовог места, без наде да ћете ствари преиспитати – по Богу, и све то самозадовољно, са осмехом, ликујући.

Он је чекао не би ли Ви схватили да грешите, и да је он послушан Цркви; трпео је у томе 10 месеци, али, кад је видео да сте Ви толико огрезли у греху, и да код Вас више не владају критеријуми Православних канона, и да Ваша савест више не реагује на Јеванђелске мере, онда је овим показао да је и даље епископ Рашко-призренски и да види да то што радите није по Богу.

Он тиме није ушао на територију туђу, и узурпирао, него на своју отету – на правди Бога.

Након 10 месеци трпљења, лажи, и клевета, рекао је да неће више да прихвата неканонске одлуке, јер осећа да се тиме греши и он- што пристаје на нешто што није по Богу.

Епархија РП је уништена Вашим поступцима, и то у моменту када је толико битно за Српски народ да остане на Косову, и да има духовну потпору, коју је имао свих ових година у њему и у монаштву.

Ја не знам како Ви умирујете своју савест, и како оправдавате себе што сте учинили да се уништи духовно најбоље организована епархија, и најбоље духовно васпитавано монаштво СПЦ, на најсветијој Српској Земљи, које је сами Бог одредио да брани Светињу у тако одлучном моменту.

Већина монаштва је или са Косова или из Крајине, они који су борци, којима је част и поштење, образ и родољубље, саможртвеност, и одбрана нације и вере изнад свих овоземаљских почасти и  изнад свог сопственог живота.

Ја не знам како Ви можете то у себи – сами себи да оправдате. Како очекујете да после народ поштује Вас, и Ваше одлуке, кад је то био, и још увек јесте, јавни скандал, небивала саблазан. Да ли сте свесни до које мере је то саблазан да људи, који су Вас поштовали деценијама, схватају да се ту нешто чудно дешава, што нема везе с Православљем, и да се ту ради за политичке интересе Запада, а не у одбрану вере и отачаства, што људи с правом очекују од Црквених пастира.

Зашто нико од Вас није реаговао на онај снимљени разговор између Саве Јањића и једног Албанског функционера, где је он сам потврђује свој чин велеиздаје државе, народа и Цркве. И, уместо да буде изведен на суд, он је добио архимандридски чин и постао игуман Дечана. Недостојан! Недостојан! Недостојан!

Он сам за себе каже да није Православан.

Зашто нико не потегне рашчињење епископа аустралијског, који је отворено учествовао у јеретичким скуповима на Западу, који је са Савом Јањићем ковао заверу против Еп. Артемија – то канони кажњавају.

Зашто нико не свргне епископа бачког за отворено мољење са јеретицима, и саучествовање у јеврејској Хануци, који је палио свећу тамо, на саблазан целог нашег народа.

Зашто не санкциоништете епископа Игњатија који већ деценијама проповеда и учи петнаестак – двадесет генерација будућих свештеника јеретичком учењу. Да ли сте свесни какав ће страшан одговор дати Еп. Игњатије, и сви они који га подржавају, за хиљаде и хиљаде затрованих студената убијене вере, са небулозама у глави, којима онда даље трују народ.

Да ли сте свесни шта радите.

Да ли сте свесни да народ сада зна каноне, и да ово никада до сад није било да епископи оволико одступе.

Народ нема скоро никог више осим Еп. Артемија, и још по неког владику, који се јавно много не изјашњава, али поштује исправно.

Како можете позвати папу да учествује на Црквеној свечаности, кад је јеретик. Св.Цар Константин није дао слободу за јереси, него за исправно учење. Немате права на то да их позовете. Црква није ваша приватна ствар.

Вас треба слушати докле се Ви држите од Бога установљеног поретка и учења, онако како су Свети Апостоли, Свети Оци и Свети Васељенски Сабори изложили, а кад одустанете од тога, ни Ваше одлуке не важе, нису валидне, благодат се повлачи, и Ви онда неисправно расуђујете, не по Богу, и верници нису дужни да слушају оне који не проповедају веру исправно. Не слушати такве чак је врлина. Чак је и наређено не повиновати се одлукама оних који одступају од праве вере.

Ви се позивате на послушност Цркви, а питам Вас: ГДЕ ЈЕ ЦРКВА. Да ли тамо где је Православни на правди Бога прогоњен, који чува праву веру и Свето Предање, или тамо где благодат одступа због кршења канона, због чињења саблазни, због непослушности одлукама Светог Арх. Сабора о служењу Свете Литургије по досадашњем, због прављења раздора унутар Цркве, због прогоњења верника због остајања у правој вери и поштовања прогнанога, због помоћи прогнанима правде ради…

Дакле, није се Вл. Артемије одвојио. Он је остао у Цркви каква је пре била.

Одвојили су се они који мењају Свето Предање, који мењају Свету Литургију, који хоће уједињење са јеретицима, а без њиховог одступања од јереси, којима је милији демонизирани римски папа него Православни епископ који им каже истину, и који неће компромис са Западом.

Свети Анатолије Оптински Млађи је прорекао пре 90 година да ће бити јерес Новог доба, која ће негирати Свето Предање.

То је то – Удараће по посту, молитви, подвигу, крсту, Црквеном календару, иконостасу, одећи и изгледу свештеничком, по воштаним свећама и кандилима, по Св. Литургији, по припреми за Св. Причест, по критеријумима, по логици, по мерилима вредности, по бесмртности душе, по митарствима, по одговорности, саможртвености и савести.

Кажете да код Вл. Артемија и његовог монаштва нема благодати, а ја Вам кажем да има. То монаштво живи са много више смирења, послушности, узајамног поштовања и љубави него Ваше.

Св. Старац Гаврило Грузијски је рекао да они чија вера буде у срцу, да ће они препознати антихриста и неће се прећи, а они чија вера буде у уму, ти ће пристати на њега. Света Блажена Пелагија Рјазањска је рекла да  кад се он појави многе ће Владике одмах прећи у нову веру, и за собом повући добар део народа. Рекла је и да то што разликује ту нову веру је то што она одриче крст. Значи, страдања, подвиге, саможртвеност… Та жртвује друге себи, а не обрнуто, како нам је усађено у таблице срца и ума. Она је хладна и охола, себична, саможива. То је вера Каина. То је последња борба са којом се завршава историја  на Земљи, а са којом је и почела. Први злочин је био Каинов на Земљи, али ће и последња победа на Земљи бити Авељева, пред Други Долазак Христов. Кажу Свети да ће на самом крају остати само праведни, да дочекају Други Долазак Христов. Свети Нектарије Оптински је рекао да ће се у задње доба Црква очувати у форми – један епископ, један свештеник, један верник. Света Блажена Пелагија је рекла да ће се на крају вера исправна сачувати само у 7 цркава на свету.

Сматрате да је монаштво Владике Артемија требало да остане на Косову и Вас друге да прихвати. И то је део јереси Новог доба, која негира очинство, негира духовно руководство, чак имате примере оних који су се учили на овом новом теолошком факултету да нпр. вероучитељ, који је сада нови оперативни уредник часописа „Православље“, исмева очинство и руководство духовно, и каже да му је бољи његов вулканизер, него духовник за руковођење. И тај треба да води главни часопис СПЦ, и да учи децу побожности. Или, главни уредник часописа „Православље“, који је дошао пошто је претходни, благодатни и поштени, био силом смењен, а овај нови учи да душа није бесмртна…

У ког’ Бога они то верују, ми у истог Бога не верујемо. А ко је ту у расколу, они који верују и даље као и претходних 2000 година, или ови што имају власт Црквену, а „силе су се њене одрекли“, силе која би их научила да правилно верују и правилно расуђују.

Дакле, у расколу су све оне владике, почев од Његове Светости, па даље, који не осташе у правој вери и логици и Духу, од Бога нам преданих, а које добише прејемством преко претходних епископа, па све до Апостола и Самога Христа.

Да је Вл. Артемије  криминалац, каквим га представљате  (као да је дао да се изврши атентат на свештеника), он би до сад већ 100 пута дао да се неко од Вас убије, за све ово што му годинама радите.

Вл. Григорије броји колико ће људи да следи Вл. Артемија, па каже, можда 30 000, па ето, као, и да изгубимо те, још остаје… Вл. Порфирије прети у личним разговорима верницима да ће их све избацити из СПЦ  ако иду код Вл. Артемија. С којим правом сви Ви постављате себе као мерило свега, уместо Христа.

Па и Вл. Лаврентије пише посланицу да забрањује да се Владике Артемија монаштво прима у његове цркве и манастире, као да су демони, а са правим јеретицима, римо-католицима, заједно седи, једе, весели се, прави им концерте, моли се са њима, љуби руку јеретику папи, води своје свештенике на поклоњење њему, и још увек је епископ, против свих канона.

Какве су то посуновраћене вредности и мерила.

Вл. Артемије брани Српство, брани родољубље, брани СПЦ од јереси Новог доба, од екуменизма. Он није дао да Запад са Албанцима Муслиманима гради наше цркве, и није хтео у њима да служи, не зато што није био ревностан, него зато што неће да има удела са њима, и што неће да понижава сопствени народ и његове жртве, а не од лењости, него из принципа, из достојанства Православног.

Мишљења сам, такође, да је грех мењати име СПЦ у Црној Гори, зарад логике безбожних. Од тога се они поправити неће, а само се саблажњава наш народ. Мени се следило у срцу кад прочитах ту обавест, и сваки пут ми се душа згрози кад чујем тај безлични натпис, који се одриче своје националности. Како онда можете после очекивати од њих да они поштују Вас као Србе, и Српску Цркву.

Ја припадам СПЦ, и остаћу у њој.

И не знам како неко од Православних епископа и верника може да пожели Евро-атлантске интеграције, кад се види какав неморал долази са Запада, и какви неправедни аршини, какви накарадни закони, какво растурање свих Хришћанских вредности, и породице, и морала и вере. Који искрени родољуб и Православни верник може то да пожели. Једино ако није хипнотисан.

Ја Вас уопште не осуђујем, мислим да сте под дејством чиповања са Запада или неке хипнозе. Чип у телу преузима улогу хипофизе, и утиче на рад свих органа. А хипноза и атак духовни могу да промене стање духа и воље.

Тај дух нема Истине, нема истинског смирења, нема пожртвованости, нема искрености, нема безазлености, нема топлине, нема милостивости.

„А плод Духа јесте радост, мир, дуготрпљење, кротост, вера, уздржање…“

Припремате 8. Васељенски Сабор, а све тачке дневног реда су  у функцији централизације власти у рукама Цариградског Патријарха, у функцији доласка папе и признавања јеретика, као и негирања Црквеног Предања.

Онда сами закључите да ли ће тај сабор бити валидан. Неће. Сабори су се састајали да озаконе каноне против јереси, а не да мењају Предање Цркве. Светитељи кажу да је било 7 Сабора, и да осми неће бити Свети, већ разбојнички. Све јереси су већ осуђене, па и римо-католичка, као и екуменска, на мањим Саборима. Овај Сабор би био по Богу ЈЕДИНО ако би осудио екуменизам и наредио свим Помесним Црквама да изађу из Светског Савеза цркава.

Градите више Вас огромне Саборне храмове, ми мислили – из побожности, кад оно – то се гради због 2013.г. Да би дочекали папу у њима, па да буду што већи.

Намеравате направити онај огромни римо-католички крст изнад града Св.Цара Константина, и то да он прогута мали Православни крст, као да се он у њега утапа. То је ИКОНА ЕКУМЕНИЗМА. То треба да буде чин издаје наше вере.

Кад би се заређало, код сваког скоро од Вас би се могло наћи по нешто што није у реду како треба, а код неких и повише, а Ви сте прогнали, и сматрате да сте рашчинили Вл. Артемија, који ни једну мрљу нема, осим оне коју сте измислили.

Народ неће екуменизам, неће римског папу, неће мењање Свете  Литургије, неће мењање Црквеног Предања.

Ако Ви хоћете неку другачију цркву, онда лепо, поштено, Ви озаконите да више не припадате СПЦ-и, а оставите верне СПЦ  у њиховој Православној вери досадашњој, од Отаца преданој.

Доводите римо-католике да предају нашој деци, студентима на Теолошком факултету, ђацима у Богословији, а Владици Артемију, Православном епископу, не дате да говори на Скупу у Петровграду о злочинима римо-католика над Србима. За кога Ви то радите. Има ли овде Срба, што рече амбасадор Конузин.

Потцењујете интелигенцију сопственог народа. А, онда, кад најбољи из народа кажу отворено шта се дешава, њих прогоните, кажњавате, клевећете, изопштавате из Цркве.

Да ли стварно мислите да је казна која је дата на основу клевета и с предумишљајем – за рачун безбожних – да је она валидна. Да ли стварно мислите да се Бог слаже са одлукама донетим на основу узурпације власти, из личних непријатељстава, са Вашим запушавањем уста онима који говоре истину, са одузимањем права Владикама који Вам нису истомишљени да проговоре, ућуткивањем тих  претњама, уценама, забраном да свако ко није Владика Бачки не може да проговори, да су сви као мала деца. Ако мислите да друге Владике нису довољно паметне да проговоре нешто народу, како сте их онда изабрали да као владике руководе целим областима. Значи, ако могу да Владичествују, могу и да кажу јавно шта се то дешава, и да одбране оно што је по Богу. Црква није КГБ, ни Ција, ни мафија.

Кад је то било да Владике чува полиција од сопственог народа, који  хоће да преда само један папир, петицију потписану од 14 500 људи. Зар је то Јеванђелски. Господ је ишао за једном овцом, а Вас се не тиче шта 14 и по хиљада верника хоће да Вам каже. Шта сте Ви. Богови на Олимпу, који су недодирљиви. Зашто Православни верници не могу да Вам кажу ништа, кад нешто није у реду.

Али, све је то пророковано.

То што Ви рашчините није рашчињено, пошто Ви имате тако крупне грехе, који по канонима заслужују свргнуће и рашчињење, и као такви, Ви, по канонима, немате право да судите другима, и Ваше одлуке нису валидне и важеће.

„Богу се треба покоравати већма него људима.“  Кад се позивате стално на послушност Вама, као критеријум да ли је неко исправан у Цркви, зашто то исто не примените и на себе – да је мерило да ли сте исправни да ли Ви слушате Бога, Свете Оце, Васељенске Саборе, Свето Предање, савест, догмате. Ако Ви не слушате, с којим правом себе сматрате валидним судијама, и с којим правом очекујете да Вам се сви клањају и када одступате од исправне вере, и када чините грехе, и кад не говорите по Богу.

У Срба нема папе, нико није безгрешан, и никог Срби неће поштовати као безгрешног да му безусловно аминују, осим Једног Бога. Никога Срби неће безусловно прихватити да слушају само зато што је у позицији Црквене власти, ако тај не живи како треба, и ако не испо-веда исправно веру, и ако хоће нешто ново да уводи, и ако хоће да уведе СПЦ у јеретичко сабориште…

Мон.Стефанида

15 replies »

 1. АКО коза лаже РОГ не лаже. Ево Господ уздиже Своје КРСТОВЕ у стаблима
  храстова, грабова и букви по СРБСКИМ просторима, које немају ђавољи реп,
  односно доњи продужени део, облик крста распећа Исусовог. У Прилужју на Космету је недавно обнародован у медијима. Пре осам година у Граници, ко д
  Бојника, у атару манастира Светог Спиридона (чије су мошти на Крфу поред
  плаве гробнице Видо) нађен је истоветан крст у дрвету, ујесен 2010 такође и
  у селу Магаш подно Радана. Ови крстови су приказани на сајту `~~~~слике и
  закон постања. Деда Вукан каже да је СВЕТОМ САВИ у ТЕБИ, коптски
  свештеник показао такав РАВНОКРАКИ КРСТ какав и данас Копти имају. У
  песми о МУСИЋУ СТЕВАНУ је то ДВАНЕСОКРАКИ КРСТАШ БАРЈАК илити
  Косовски, византијски крст. Изгледа даје СПЦ у дужем периоду одступила од
  КОСМИЧКОГ КРСТА СУШТИНЕ и прихватила РИМСКИ крст РАСПЕЋА,те
  распеће СРБСКОГ народа и даље траје зато ПАПА бодри наше великодостојнике чак и даривањем таквим репатим крстовима. СИМБОЛИ у
  религајама имају централну улогу у подчињавању пастве.

  Свиђа ми се

 2. Све што пишете о владики Амфилохију ме заиста изненађује. А понајвише то што ми је познато да је чест ватикански гост. Но не заборавимо да је докторирао на Теолошком факултету у Атини и да је то строго православни факултет. Жао би ми било ако је све то истина. Сматрала сам да је он угледан и духован владика. Сачувај нас, Боже, лажи, преваре и јереси!

  Свиђа ми се

  • Да не би дошло до неке забуне, Амфилохије јесте докторирао на Теолошком факултету у Атини 1973., али је пре тога магистрирао на Папском Оријенталном Институту 1965. године с темом „Еклисиологија код православних Срба“. Овај податак се намерно брише из свих новијих биографија Амфилохија.

   Тај институт је 1922. године тадашњи папа предао ЈЕЗУИТИМА на управљање, а ко су језуити, то ваљда сви добро знамо.

   Када је папа Јован Павле II лично даровао БИСКУПСКИ ПРСТЕН Амфилохију (и Иринеју Бачком) фебруара 2002. године у Ватикану, тада им је блиски сарадник папе (по сведочењу Иринеја Бачког) рекао: „Немојте мислити, да је то само куртоазија. Да је куртоазија, добили би сте нешто друго, можда, на поклон књигу или нешто пригодно. Али, пошто сте добили крст и ПРСТЕН то вам је порука да у Вама види законите епископе цркве Христове као што види У СВОЈИМ БИСКУПИМА.“

   Иринеј Бачки је на то рекао следеће: „НАС је тај чин још више ГАНУО.“
   (www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=13510)

   А не треба заборавити ни да је Амфилохије издејствовао повлачење тужбе в.Артемија против НАТО земаља које су допустиле Мартовски погром на Космету 2004. (видети званични анекс е.Артемија Сабору СПЦ: http://borbazaveru.info/content/view/1807/).

   И још једном итд. итд. итд.

   Свиђа ми се

 3. Блажо, питање је колико то „жестоко“ монтенегрини „гоне“ Амфилохија, јер ако изузмеш нападе монтенегринских МЕДИЈА на њега, шта онда остаде од тог „жестоког“ прогона Амфилохија? Да ли му је забрањено негде да чинодејствује? Да ли му је ограничена слобода кретања? Да ли га полиција приводи или га малтретира? Не заборави да причамо о Амфилохију, а не о монасима и свештеницима митрополије.

  Ово су чињенице о Амфилохију:
  – Постдипломске студије завршио је на језуитском факултету у Ватикану (из његових новијих биографија то је избрисано).
  – Кад је ишао код папе Јована Павла II 2002. (који је беатификовао Степинца неколико година раније) тада је примио од њега бискупски прстен (то јавно сведочи Иринеј Бачки који је тада био с њим заједно и који је такође примио бискупски прстен од папе).
  – У јеку пресудне борбе за превласт између Мила и Момира 1997., пар дана пред изборе, Амфилохије води Мила код патријарха Павла представљајући (неопредељеним бирачима у ЦГ) на тај начин Мила као некога ко веома поштује п.Павла (за разлику од Момира).
  – Пар месеци пред НАЈАВЉЕНИ референдум о независности ЦГ, Амфилохије омогућава про-монтенгринској Влади ЦГ да организује сабор „Међународног јединства православних народа“ на Цетињу где Амфилохије седи поред Мила који је на тај начин представљен као неко коме је стало до православља и јединства православних народа.
  – Први који је јавно признао (лажиране) резултате референдума је нико други до Амфилохије и то много пре званичних резултата и пре опозиционих лидера, чиме је зауставио било какве жалбе Срба на многе неправилности током гласања, где су монтенигрини добили независност са мизерних 0,05 % изнад зацртаног прага.
  – Амфилохије је сам себе прозвао „Архиепископом Цетињским“, мада му у Сабору СПЦ нико не признаје ту титулу
  – Амфилохије је лично тражио код Вујановића да у новом Уставу ЦГ не пише Српска Православна Црква, већ само Православна Црква (види интервју у Побједи 2006.)
  – Амфилохије је сменио игумана Никодима (манастир Дајбабе), јер је наводно увредио „Црногорце“
  – Амфилохије се ништа није бунио зато што је ЦГ потписала конкордат са Ватиканом (упореди „Крваву Литију“ из 1937.)
  – Амфилохије не поштује Саборске одлуке о исправном служењу Св.Литургије, већ форсира новотарије
  – Амфилохије је био један од главних организатора неканонског прогона владике Артемија са Космета
  – итд. итд. итд.

  Свиђа ми се

  • – Амфилохије је противканонски (прекршио је 12-правило 7.васељенског сабора за који слиједи казна епископу – „да се протјера!“) продао црквену земљу на Луштици за коју је противзаконито присвојио 670 000 еура!
   – Из свих црквених одбора, са свих црквених печата је протјеран придјев српски. Права је ријеткост наићи на документе црквених одбора гдје пише „Српска православна црква“.
   – Покушао је да избаци придјев српски из назива „Коло српски сестара“ али је нашао на неодступни отпор.
   И све стоји што је брат Петар рекао, јер сам то својим очима видио и својим ушима чуо. АМфилохије је папин слуга и удбин доушник, србомрзац од главе до пете.

   Свиђа ми се

 4. Свака част Блажо на овом последњем коментару! Делим мишљење у вези са вл. Амфилохијем!
  Камо среће да имамо више таквих високих интелектуалаца и духовника!!!
  А за вл. Артемија не бих коментарисала…замрешена је та цела , сенковита,прича (са обе стране, његове и СПЦ)!!! Н
  ека им је Бог у помоћи!

  Свиђа ми се

 5. Миле, судимо по делима, до сада је вл.Амфилохије имао само добра дела и једино добре речи због којих га жестоко гони милогорска потурчена власт, и њега и српску цркву!! Мало се информишите па онда доносите закључке! Под вл.Амфилохијем су се обновиле стотине храмова и манастира у ЦГ,а пре њега вере скоро да није ни било! Ово око владике Артемија, истина, могуће је да је погрешио, али немојте заборавити да он није сам у цркви. Српска црква је под великим нападом данас и одувек је била. Језуити и католички крвници још од Душана Силног покушавају да нас униште…ко зна ко је од владика заиста убачен да прави раздор и спреман од тајних служби за тај посао. Ако ти неко подметне лоше информације, лоше ћеш и ти судити. За разлику од свих владика у српској цркви, вл.Амфилохије србује ко нико до сада ! Ови остали се нигде не чују !! Толико…и у здравље, живело нам православље!

  Свиђа ми се

  • Људи, ви можда живите у ЦГ, ту се господин мотрополит представља као великосрбин, па отуда ваша љубав и симпатије према њему. Чињенице су да он не води рачуна о свом народу. Он се не би ни појављивао, ни беседио, пустио би их да одраде свој посао. Све што ради ради у маркетиншке сврхе. Најлакше је изаћи на ТВ екран и просути неки националистички говор с примесама светосавског национализма, а где су дела?! Митрополит је духовно запустио своју, од Бога му поверену митрополију. Он јури на Екуменске састанке, у Ватикан, Женеву, Цариград, а најмање га има на његовом Цетињу. Да је мисионарио, да је подучавао свој народ не би данас ЦГ била одвојена од Србије, а на простору ЦГ живели би Срби светосавци, а не „црногорци“. Али гордост је највећи грех. Видите, њему је Бог дао да буде проповедник на Цетињу, а он је народ ЦГ подценио(ђе ће Амфилохије Радовић духовни горостас и доктор теологије, трошити време на обичан народ, њим нек се баве неки слабији духовници, а он је створен да оправослави папу), и отишао у ватикан да проповеда Папи, не би ли папу оправославио. Не верује митрополит светим оцима, мисли да ће њега папа послушати, а не види да је он постао папин послушник!

   Свиђа ми се

 6. Ako se Oni ne plase Boga,zasto bi smo mi oklevali.Ako oni cine bezakonje, to znaci da je i nama malim verujucim ljudima to dozvoljeno. Neka svako uzme toljagu uruke i neka dela jer tako i Oni delaju. Oni provociraju narod pa nije ni cudo ako neko izleti sa buzdovanom i nekome razlupa glavudzu.Oni su nas ucili da nije covek kriv vec zlo koje se u njega uselilo i da to zlo treba unistiti. Et ja bi toliko.Suvisno je mnogo pricati treba nesto i da se uradi. Nemoze sve sam Bog,jer mnogo se nakotilo lkopuza i trgovaca glumaca „spasitelja“ koji ni sebe obuzdati nemogu.

  Свиђа ми се

 7. „Жена је у изгубљеном рају загризла у плод са стабла спознања десет минута пре мушкарцаи и отада је сачувала десет тих минута предности“. Жене су храбре, жене су посебне, жене су талентоване, патриоте. Кад би оне владале, свет би био много срећнији и лепши. Свака част за нашу сестру!

  Свиђа ми се

  • Вала Весна, лупила си ко Максим по дивизији ! Жена је прекршила заповест Божију да не једу са дрвета познања добра и зла!!! Због тога су избачени из раја, а ти јој то приписујеш у заслуге и мудрост?? И како само изброја 10 мин? Глупост је бесконачна. Узми мало читај Свето Писмо, осветосави се, па онда трућај коментаре по нету.

   Свиђа ми се

   • Брате Блажо, а ви се сјетите Богородице и њене премудрости и честитости, па не осуђујте жену. Такође, Господ није истјерао Еву из раја, већ и Адама и Еву. А зашто Адама? Зато што се није покајао када га је Господ питао зашто је примио јабуку, већ је кривицу пребацио на Еву. Страшно је колико деспотизма има у нашем народу.
    У многоме се слажем са сестром. Потребно је више храбрости, а сви полако посустају. Међутим, вјерујем да су многи наши епископи изузетни, духовни и честити. Не треба осуђивати, већ заједно се борити.

    Свиђа ми се