ДЕШАВА СЕ...

Прослава Светог Саве у Москви


Прослава Светог Саве у Москви

У Москви је ове године свечано обележен Дан Светог Саве. Наиме, 25 јануара, када  Светитеља прославља Руска православна црква, одржана је научна конференција у Московском Конзерваторијуму, а  27 јануара 2012, када га слави Српска Православна Црква, одржана је Свечана академија „У Славу Светог Саве Српског“ у амбасади Републике Србије у Москви.

Конференцију у Московском Конзерваторијуму је отворио професор Константин Зенкин, а уводно слово на конференцији, на српском и руском, одржао је др Божидар Митровић, председник регионалног удружења из Москве под називом „Обједињење Срба“.

На конференцији се чуло више занимљивих предавања а том пригодом је Московском Конзерваторијуму на поклон уручена виолина, Коло из Кличевца, књига и зборник са научних конференција где су изнета открића о пореклу и сакралном значењу виолине.
Истакнимо и то да су предавања под називом „азбучна математика Винче“ била посвећена 450-годишњици Покровског Саборног Храма, као и Ани Јакшић, најутицајнијој жени српске дијаспоре свих времена и највећем српском педагогу после Светог Саве јер је васпитавала првог руског цара Ивана IV Великог.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Подсетимо да је Свети Сава, Архиепископ Српски, саставио на 365 страница зборник свих неопходних правила и закона у црквеној пракси од великог значаја за права Руске православне цркве и других словенских цркава, који је у тринаестом веку постао не само црквени него и грађански кодекс Србије, Бугарске и Русије, и то у времену, када многе земље нису имале ниједну страницу сличног правног кодекса.

Повеље благодарности „спасибо“ које су одобрене од стране Управе Обједињења Срба додељене су оним појединцима и организацијама које су учествовале у организацији предавања. Повеље ће бити уручене и објављене у Београду у оквиру посебне манифестације промовисања српске и руске културе.

Организатор другог догађаја, Светосавске Академије, која је одржана 27.01.2012., била је регионална друштвена организација „Обједињење Срба“, под покровитељством његовог високог преосвештенства, епископа Моравског Антонија, представника Патријарха Српског. Из поздравног говора  др Митровића, који се испред српских организација обратио присутнима, издвајамо:

„Поштовани пријатељи и драге колеге, хтео бих још једном да изразим речи благодарности свима који су узели учешће у организацији и реализацији овогодишње Свечане академије у оквиру славе Светог Саве Сербског или су својим присуством увеличали ову манифестацију. Посебно бих желео да пренесем речи благодарности овогодишњим домаћинима Радету Анђелковићу и његовој супрузи који су преузели главни терет координације и припреме Свечане академије.“

Др Митровић је свим учесницима пренео речи захвалности руководства Сербского земљачества, као и руководства КУД „Тамо далеко“ који су изразили спремност да следеће године буду координатори организације са правом да одреде домаћина свечане академије. Он је указао на потребу да се усагласе и друге манифестације које је могуће заједничким снагама организовати.

Имајући у виду да је Св. Сава не само просветитељ у школи већ и учитељ који је учио како се обављају многе (привредне) делатности и имајући у виду да Св. Саву славе и Руси, предложио је да се за следећу годину организује шира презентација српског стваралаштва укључујући и привредно, те да то буде не само културолошка него и привредна манифестација.

Извор ФБР/РТ

Препоручујемо повезан чланак: Интервју са Божидаром Митровићем

affiliate_link

 

Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.