ДЕШАВА СЕ...

Један од ријетких свијетлих примјера како се чува и памти поријекло и свијест о томе ко си и шта си!


Хуманиста Изет Растодер: Наравно да сам Србин!

11. 02. 2012.

Изет Растодер (34), члан никшићког клуба добровољних давалаца крви, 12 пута спасавао нечије животе. Поносан што припада народу који су прославили Меша Селимовић и Емир Кустурица.

Изет Гиле Растодер (34) једини је муслиман члан никшићког клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“. Како каже, кроз вене му тече словенска крв, јер су његови далеки преци били Срби православци, Петровићи из засеока Савин Бор код беранске Петњице. То се може пронаћи и у неким списима историчара муслимана.

Управо је Гилетов пример најбољи показатељ да клуб добровољних давалаца крви „Свети Сава“ из Никшића окупља хуманисте различитих вера и нација, којима је једини мото спасити човеку живот. Због тога су најбројнија и најорганизованија дружина у Црној Гори. То није промакло Министарству здравља, рада и социјалног старања, које их је наградило плакетом захвалности. А наш саговорник је готово од оснивања овог клуба међу никшићким светосавцима. До сада је 12 пута дао драгоцену течност, спасавајући нечији живот.

„Када сам сазнао да је у мом граду основан клуб добровољних давалаца крви, који носи име првог српског архиепископа и просветитеља, првог српског државника и лекара, обрадовао сам се и без оклевања закуцао на врата и затражио чланство. Морам да признам да је у старту било од појединаца подозривих погледа, шта ја као муслиман имам да тражим међу православцима. Међутим, преживео сам то и данас, после четири године, сви заједно схватамо да нико од нас није погрешио што сам дошао под кров овог хуманитарног друштва“-каже Изет.

 

 

Моји светосавци.

Ових дана Гиле Растодер добио је принову. Његовој супрузи на порођају је било потребно хитно обезбедити крв: „Чим сам саопштио проблем, моји светосавци су брзо реаговали и помогли, тако да је порођај прошао без компликација. Радост је увећана рођењем сина“. Растодер додаје да је и његов покојни отац Рашид такође био добровољни давалац крви и да је 30 пута прискочио људима у невољи.

„Запамтио сам његове приче о нашем породичном стаблу, пореклу, коренима. Говорио ми је – ако не цениш своју веру, нећеш моћи ни туђу. Можда ће ова прича наићи на осуду неких  ‘великих’ Црногораца или муслимана, али ја не хајем због тога. Ја сам Србин исламске вероисповести – громовито поручује Растодер, позирајући за „Новости“ поред иконе Светог Саве, које је рукодељство Војислава Јефтова Миљанића из Ниша, дар никшићком клубу.

 

 

Космет је српска земља!

„Поносан сам што припадам народу којег су прославили Меша Селимовић и Емир Кустурица! Поздрављам нашу браћу у Републици Српској, Србији и њеном Космету и позивам да дођу у Никшић и наш клуб, да заједно помогнемо људима у невољи. Што се нас тиче, ми смо увек спремни да се одазовемо сваком позиву, без обзира ко је тражи, одакле је и у које време зове“ – каже Рстодер.

 

 

 

Гиле воли да запева и око себе окупи бројне пријатеље. У његовом великом срцу има места за његове побратиме, кумове, другаре Ратка Крулановића, Лазара Бечановића, Александра Милићевића, Игора Станишића, Јована Кљајевића.

 

 

 

Извор: IN4S

Категорије:ДЕШАВА СЕ...