АУТОРИ

МЛАДИ ЗА НОВУ ЗВЕЗДИНУ ИСТОРИЈУ …


Физичка култура и спорт

МЛАДИ ЗА НОВУ ЗВЕЗДИНУ ИСТОРИЈУ

Доведени млади репрезентативци уместо бомби прелазног рока

Навијачима ФК Црвена звезда, чувеним Делијама, пукла су трпила после седмогодишњег тоњења свога клуба у живо блато и најтужније Звездине јесени. Њихов стампедо збрисао је спортског директора Аџића а на нишану је и управа, па и тренер. Под претњом излива њиховог гнева, повучени су потези, дефинитивно се може рећи – историјски. Но кренимо редом.

СТАНДАРАДИ РЕЗУЛТАТА, ИГРАЧА И ИГАРА

У својој дугој историји, Црвена звезда је вишеструки шампион и освајач Купа некадашње Југославије, финалиста Купа УЕФА, европски и светски клупски шампион.

Пробирљиви Звездин навијач је трајно изградио стандарде играча и неких фаза игре и улога: Звездин вихор систем са два крила и центар фором из времена Бугарчића, Ћосића и др Аце Обрадовића, одбране Владимира Беаре и Дике Стојановића старијег, непрелазни бекови Станковић, Дурковић, Топлак и Спајић, халфови маркација и дуел игра Најдовског, Елзнерова и Белодедићева корекција, кварење игре и трчање Павловића, Душана Николића, Југовића, дуге лопте Милана Јанковића, убацивање бекова попут Кривокуће, Крмпотића, Нинкова, филигранска проигравања Владимира Петровића-Пижона и Стојковића, контролу лопте Аћимовића и Просинечког, префињена техника Р ајка Јањанина, дриблинге Драгослава Шекуларца, Србољуба Стаменковића и Милоша Шестића, улазак у средину Дејана Савићевића, Џајићеве финте, дриблинзи, продори и центар шутеви, спринтеви Сребренка Репчића и Цвијетина Благојевића, Јанковићеве и Бинићеве продоре и центаршутеве, топовски шутеви са дистанце Боре Костића и Синише Михајловића, скок игра Војина Лазаревића, шутев из прве Савића и Панчева, опушци Зорана Прљинчевића …

НАЈТУЖНИЈА ЗВЕЗДИНА ЈЕСЕН 2011

По завршетку јесење полусезоне, Црвена Звезда се нашла у никада тежој финансијској, играчкој и резултатској кризи.

Пропадање од 2004. године, када је смењен председник Драган Џајић а на његово мсто дошао Драган Стојковић-Пикси, вртоглаво се убрзава. Дуг од око тридесет милиона евра, бројан и танак играчки кадар са неколико странаца сумњивог квалитета, без иједног Звездиног детета у значајнијој улози, без и једног играча интересантног за просечан европски клуб, испадање из Европе још у елиминационој фази, порази на Маракани од Партизана и Војводине у задњим колима полусезоне, десет бодова заостатка за Партизаном,…

Верна армија навијача, чувене Делије почеле су да врше притисак на управу. Спортски директор Аџић је под њиховим притиском смењен а његову улогу преузео је тренер Просинечки. Генерални спонзор Гаспром није задовољан јер са таквим резултатима, Звезда не доприноси његовој популарности у Србији и у овом делу Европе. Фотеље управе из 2009. године на челу са председником Лукићем уздрмане су, избори расписани.

С које стране кренути када је све повезано, било је тешко питање?

Логичан ред потеза је играчки кадар. Зашто? Па зато што од играчког кадра полазе игра и резултати, од овога продаје играча, спонзорства, број чланова клуба и гледаност утакмица.

Одлука о генералном ремонту тима била је императив

ДРИМ ТИМ ИЛИ ПОДМЛАЂИВАЊЕ

Следеће питање било је: дрим тим или подмлађивање? За дрим тим новаца нема а за подмлађивање не постоји довољан број квалитетних играча из Звездиног омладинског погона. Разлика од 10 бодова је недостижна. Дакле, такмичарски циљ није примаран. Идеална прилика за стварање играча и игре. То што је у игри и куп и прилика да се кроз три дербија са Партизаном поправи имиџ клуба је паралелан, али секундаран циљ.

У таквој ситуацији дошло се до изнуђеног, али логичног решења: распродаја неперспективних искуснијих играча и играча који се не уклапају у концепцију тренера, од новца од трансфера – враћање дела дуга и куповина младих играча, уз ослањање на 7-8 стандардних првотиомаца из јесење полусезоне и то оних за које не дође изузетна финансијска понуда.

ЦИЉЕВИ: ФИНАЛЕ КУПА И ДРУГО МЕСТО У ПРВЕНСТВУ

Као Дамоклов мач, над главом управе виси стандард играња у Европи кога је изградила историја клуба завршно са 1991. годином и ривалитет са Партизаном у домаћим оквирима, као и Војводина која јој је већ неколико годинама за петама са тежњом не само да је скине са другог места, већ и да скине Партизана са прве позиције.

Дакле, не смеју се запоставити ни такмичарски циљеви. Управа и тренер су се изверзирали за давање дипломатских изјава, али се из свега могу назрети такмичарсдки циљеви: финале Купа и друго мсто у првенству.

Када се стварају играчи, тим и игра, све преко тога је чист ћар.

ТРЕЋЕЛИГАШКИ ИГРАЧИ – МОДЕЛ ИГРЕ БАРЦЕЛОНЕ

Звездин играчки кадар је лимитиран на трећу, евентуално другу лигу Енглеске, Шпаније и Италије. Потражња за Звездиним играчима и дестинације на којима завршавају, потврђују ову тезу.

Актуелни Звездин тренер Роберт Просинечки је одабрао модел игре Барцелоне, тренд коме савремена фудбалска Европа и Свет теже. Питање је колико је коректно копирати некога и у којој мери. Али, то је његово право. Дакле, дистем 4-3-3 или прецизније: 4-1-2-2-1, дуг посед лопте, померање екипе као јата, игра кратких пасова, стварање празног простора и пец убацивање лопте у празан простор и гол.

Јесенас се испоставило да Звезда није имала играче за тај систем. Или боље речено да је тренер Просинечки грдно погрешио што није нашао систем и концепцију игре који одговарају расположивом играчком кадру.

Јесен је показала да недопустиво велики број играча не испуњава ни друге захтеве и критеријуме тренера.

Ангажовање играча одређеног профила је неминовност.

Филип Младеновић, стандардни млади репрезентативац, прва ласта прелазног рока

МЛАДИ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦИ УМЕСТО БОМБЕ ПРЕЛАЗНОГ РОКА

Лука Миливојевић, највећа нада Роберта Просинечког и најскупљи млади играч

Шта је друго било могуће него на све ове захтеве одговорити корекцијом одлуке о подмлађивању са куповином најбољих младих играча из Србије. Дакле, база за даљу селекцију је проширена на целу Србију.

Јесу наши млади играчи праћени годину дана, али срећна околност је засићеност Партизана младим играчима и унутрашњи немири, као и оријентација Војводине на дрим тим. Једноставно, отвориле су се карте за Звезду.

Филип Касалица (1988), профил шпица по Робијевом укусу

За ситне паре купљени су млади репрезентативци Србије Максимовић (1991), Младеновић (1991), Миливојевић (1991), Милунић (1992), и млади и потенцијални сениорски репрезентативац Гане Асамоа (1990).

Експресна одокативна селекција, али селекција која је прошла више филтера стручне опсервације селектора млађих селекција ФСС-а, посебно Звездиног човека Саше Јанковића.

Ту су још Весић (1989), староседеоци – млади репрезентативци Србије Кировски (1990), Лазовић (1990), Дмитровић (1992), Ћосић (1992), као и млади репрезентативац Црне Горе Вешовић (1991), те омладински репрезентативци Стојковић (1993) и Мијаиловић (1993), повратници са каљења Ђуричковић (1991) и Крнета (1992), кадетски репрезентативци Ожеговић (1995) и Јанковић (1995).

Када би основа екипе били млади и омладински репрезентативци, тим би могао да изгледа овако: 1. Кировски (1990),2. Стојковић (1993), 3. Младеновић (1991), 4. Максимовић (1991) (Ћосић, 1992), 5. Крнета (1992),6. Мијаиловић (1993), 7. Ђуричковић (1991), 8. Миливојевић (1991), 9. Милунић (1992), 10. Лазовић (1990),11. Асамоа (1990).

Опет шпански модел: пола младе репрезентације Србије налази се сада у једном клубу – Звезди. Проблем адаптације и неуиграности се тако знатно ублажује. А и омладинска а у догледно време и сениорска репрезентација Србије је на добитку.

Никола Максимовић(1991), млади репрезентативац, решење за скокигру, волео би да настави стопама славног земљака Немање Видића,

МОЖДА И НЕКО ОД ИСКУСНИЈИХ ЕКСПЛОДИРА

А да та будућност буде догледна, да почне већ у марту ове године, као и унесе неопходна стабилност екипе коју доноси искуство, треба да се постарају принове: повратници Марко Перовић (1984) и бивши репрезентативац Тошић (1985), потенцијални сениорски репрезентативац Мирић(1987)имлади репрезентативац Црне Горе Касалица (1988), уз основу коју чине староседеоци Димитријевић (1984), Бајковић (1985), Микић (1985), бивши репрезентативац Петковић (1986), , Каду (1986), Евандро (1986) и Борха (1988) и реконвалесценти Данијел Михајловић (1985) и Пашеко (1985).

Можда у овој, старијој групи за Европу фали квалитет управо на пар дефицитарних позиција, али о том – потом. Мада је ред и да неко од ових искуснијих експлодира. Ко не напредује назадује. Млади по природи ствари напредују и превазилазе све оне који стагнирају. А постоји и летњи прелазни рок. ..

СА МЛАДИМА ПОЧИЊЕ НОВА ЗВЕЗДИНА ИСТОРИЈА

Филип Јанковић (1995), екстра таленат, кадетски репрезентативац

Нема шта: направљен је искорак, радикални рез. Јединствен потез, не само у Звездиној историји. Зимски прелазни рок, иако без иједне бомбе прелазног рока , одрађен је изузетно успешно. Само треба радити са децом, квалитетно, плански и систематски. А за такав рад неопходна је и одговарајући касдар, одговарајућа организација и услови.

Због одговорности за следећу фазу развоја се председник Лукић и тренер Просинечки на новој ватри пеку.

У сваком случају, почиње Нова Звездина ера. У марту се наставља првенство. Делије су нестрпљиве. Хоће резултате одмах. Мајска скупштина ће свачији учинак валоризовати управо кроз пролећње резултате ове подмлађене екипе.

Бранко Гајић