АУТОРИ

Најављујемо нови фељтон нашег аутора: Бранко Цв. Станић – КАКО СУ СРБИ ПОСТАЈАЛИ НЕБЕСКИ…


Реч аутора

Бранко Цв. Станић

Идеју за ову, да је назовем, књижицу, дао ми  је мој пријатељ Добрило Аранитовић некада професор и библиотекар, а и даље преводилац и приређивач књига. Прочитао је моју причу Приземна Србија и рекао да ту и друге сличне „укоричим у једну књигу“. Предлог сам одмах прихватио сетивши се да на исту тематику, већ имам више написаних прича. Заједнички наслов сам им дао Како су Срби постајали небески, а то је био и поднаслов приче коју је Добрило прочитао. Тако је настала ова књижица.

А Срби нису постали небески народ одједном. Тај процес је трајао. Можда траје још и данас, јер ми смо народ који воли да се разликује од других, да смо нешто особити… Зато сам одабрао оне приче које прате овај мит почев од Косова и Косовског боја, па скоро до данашњих дана. Није ми била намера да се теоретски бавим расправом како и зашто су Срби постали небеки. Одабрао сам оне приче из историје и науке, а и оне из наше традиције које су утицале на стварање или потврђивање већ насталог мита. Зато су се овде, поред Кнеза Лазара и Милоша Обилића, нашли и Карађорђе, а и Никола Тесла и Милутин Миланковић, а и обични хајдуци и њихови јатаци. Сви су они, и не само они, утицали да постанемо то што јесмо.

Нису Срби измислили небеса. И други народи су имали небеска краљевства, али, изгледа, само смо ми, као народ, постали небески.

Данашње генерације, а будуће сигурно, све ће мање хајати за тим митом. То је и нормално, јер ће се уклапати у будуће светске процесе, али мит остаје мит и не треба га заборавити. Он је део наше прошлости, део нас самих и не треба га се одрицати и стидети.

Сви текстови у овој књижици су објављивани, неки и више пута, у разним листовима. Приземна Србија је објављена у „Народној стварности“ 2006. године. У овој књижици текст је мало допуњен. Путовање Вождовим стазама исто у „Народној стварности“ 2006. Текстови Два пута на острву смрти такође су објављени у „Народној стварности“, али 2005. Хајдучко-јатачки дани на Жабљаку објављени су у  Гласу Подриња 2009. Исте године текст је објављен и у „Читанци Мишарског боја“ број 4, а такође и у књизи Богдана Секендека „Којекуде… његовим трагом“. Трагом Карађорђа по златиборском крају објављен је 2009. у Гласу Подриња и у „Читанци Мишарског боја“ број 4. Човек који је зауздао муње у „Народној стварности“ 2006, а у истом часопису наредне године и текст Да ли се клима мења.

Текстови су обогаћени са много више фотографија, што је и разумљиво, него што их је могло бити у часописима и новинама. Већина их је самог аутора књижице. Лако их је препознати, то су оне новијег датума, осим оних у тексту Да ли се клима мења.

Аутор

———–

О  аутору, Бранку Станићу

Бранко Цв. Станић се бави истраживањем завичајне историје у Посавотамнави, са акцентом на селу Церовац код Шапца. Прве текстове на ту тему почео је да објавлује 2000. године. Прво два чланка Из историје српске авијације – Први пилоти у Церовцу у листу „Глас Подриња“, а потом од 2005. у „Museum-у“, годишњаку Народног музеја у Шапцу. У њему је објавио следеће радове: Поправљање Камене ћуприје на Добрави 1836. године, Церовачке механе и механџије до Првог светског рата, Кметови у Церовцу до Првог светског рата, Меховљанска школа и Церовчани, Свињарство у привреди Церовца током 19. века и Презадуженост Церовчана до Првог светског рата.

У „Гласу Подриња“ наставио је да објављују чланке из разних области. У истом листу поводом 10 година од бомбардовања Југославије од стране НАТО алијансе објављена је и серија чланака из његовог дневника Узагрљају Милосрдног анђела.

Сарађивао је и у часопису „Народна стварност“, а писао је и за листове „Дани“ и „Гласник средом“. Имао је написе и у „Шабачком гласнику“, „Мачванским новинама“, а и пар репортажа у „Мото магазину“.

Сарадник је у „Читанци Мишарског боја“, годишњаку који издаје Задужбинско друштво „Први српски устанак“ Мишар. У сваком броју има неки од прилога везаних за Мишар и Мишарску битку.

Своје прилоге имао је и у књигама више аутора, а објавио је и сопствену, Заробљени у времену.

Био је уредник и технички уредник више књига.

5 replies »