Злочини над Србима

Србољуб Живановић: „Истина о Јасеновцу се скрива деценијама“ – Хрватски хелсиншки одбор: „Подаци о Јасеновцу су језик мржње“!!?


Србољуб Живановић:
Истина о Јасеновцу се скрива деценијама

субота, 10. март 2012.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу (МКИЈ), уз сарадњу Удружења Јасеновац – Доња Градина из Републике Српске, јуче је у Дому Војске Србије представила две књиге с пете конференције МКИЈ посвећене откривању истине о ономе што се дешавало у јасеновачком систему усташких логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у НДХ током Другог светског рата. Конференција је одржана 24. и 25. маја 2011. у Бањалуци.

Позабавићемо се неком другом приликом садржајем ових књига, зато што смо јучерашњу промоцију и учешће на њој професора др Србољуба Живановића искористили да као председник МКИЈ каже о њеном раду нешто више за наше читаоце.

Професор Лондонског универзитета, светски научни ауторитет у области анатомије, антропологије и палеопатологије, др Живановић је члан МКИЈ као британски држављанин, пошто у њеном раду не учествује нико од људи с територије ранијих југословенских република. Чланови су угледници из САД, Велике Британије, Русије, Израела, Италије, који сарађују с десетинама истраживача из многих других држава.

На првом месту, наш саговорник наглашава да је јуче први пут у Београду представљена међународна Декларација о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, штампана на осам језика, коју је после вишегодишњих истраживања истине о концентрационом логору Јасеновац 2012. донела МКИЈ.

Комисија је, према речима професора Живановић, 2008. утврдила да је у Јасеновцу страдало нешто више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома. Прошле године комисија је саопштила и податак, на основу непотпуних истраживања, да је у НДХ у логорима за децу, страдало 42.791 српскодете, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске деце, узраста до 14 година.

Интересује нас да ли је утврђивање чињеничног стања подразумевало и увид у доскора недоступне архивске изворе, што професор Живановић потврђује, наводећи следећи пример:

– На једном састанку у Њујорку саопштио сам да смо дошли до имена 371 католичког свештеника који су клали, убијали, мучили, силовали жртве и чинили свакојака друга зверства. Тада ми је чувени амерички научник Мајкл Бернбаум, који је био и у комисији за истраживање геноцида у Руанди, рекао да се у Србији и бившој Југославији ништа не ради, пошто они имају имена 1.400 католичких свештеника, несумњивих починилаца злочина. У овом тренутку МКИЈ је утврдила да је 1.371 католички свештеник чинио грозне, просто невероватне злочине у НДХ. Ако се зна да их је било око 2.000,  то значи да су од три католичка свештеника двојица били кољачи. А готово сви су били припадници фрањевачког реда.

Установљене чињенице, према речима нашег саговорника, нарочити значај имају ако се упореде с подацима изнетим у Музеју Спомен-подручја Јасеновац, иза чије поставке стоји садашња хрватска држава. Поменута су имена нешто више од 80.000 хиљада жртава, али тај списак није тачан већ и зато што се на њему налазе и имена људи који никад нису били у Јасеновцу.

– Таквих је много, као што је много имена оних који су страдали на другим стратиштима, што значи да је све то далеко од истине – каже професор Живановић и наглашава да Хрватска заступа став да је злочин почињен само ако је позната жртва, односно починилац злочина.

– Зато непрекидно постављам питање како ћемо утврдити имена оних жртава које су, на пример, изгореле у Пећилијевим пећима у Јасеновцу, или које су у казанима куване, а од њихове људске масти добијан сапун. Држао сам тај сапун, помешан с песком, у руци, у Смедереву, где су га Немци делили преко Црвеног крста. Не знамо ни имена жртава које су као острва лешева пловила Савом и Дунавом из Јасеновца. Лично сам их посматрао, а избацивала их је вода на обале ове две реке. Сахрањивани су на локалним гробљима без икаквих обележја. Једна таква масовна гробница се налази поред Куле Небојша у Београду. Сматра се да је у њој сахрањено око 2.000 лешева. После ослобођења Београда два камиона тих лешева су по нечијем наређењу одвезена за Јасеновац, а онда се одустало од тога, пошто их је било много. Сада више нико и не зна да је ту масовна гробница. Много лешева је било и на врху Ратног острва, то је наша комисија установила.

На крају разговора, професор Живановић помиње и оно што се догодило током његовог недавног двомесечног боравка у Израелу.

– Обишао сам тамо много музеја холокауста, па и онај код града Аке, старе феничанске луке. У њему је и педагошко одељење где деци из школа држе предавања, а она читају документе које су за собом својевремено оставиле жртве. На основу тога касније нешто напишу или нацртају, да би се видело јесу ли деца уопште схватила шта је холокауст. На једном документу који сам насумице узео писало је „Историја једне девојчице из Бјеловара”. Рођена 1937, она је описала страдање своје и целе њене породице у НДХ. Деца у Израелу тако сазнају шта је било код нас, а овде можда никада нећемо сазнати шта је све било у време тог великог злочина, пошто се истина скрива деценијама – закључује професор др Србољуб Живановић.

Слободан Кљакић

(Политика)

**************

Хрватски хелсиншки одбор:
Подаци о Јасеновцу су језик мржње

Тањуг | 12. 03. 2012. – 21:57

Хрватски хелсиншки одбор (ХХО) оценио је данас да подаци Међународне комисије за истину о Јасеновцу (МКИЈ) и изјаве њеног председника Србољуба Живановића који говоре о геноциду над Србима, Ромима и Јеврејима у фашистичкој Независној држави Хрватској (НДХ) представљају „језик мржње“.

У изјави за јавност коју је потписао председник ХХО Иван Звонимир Чичак, оцењено је да су тврдње Живановића и, како се каже, дружине, „плод болесне злонамерне мржње“.

„Оне су само наставак писања о усташком режиму током југославенско-комунистичког режима. Кроз све те натписе од 1945. до данас провлачи се теза о геноцидности хрватског народа“, тврди ХХО.

„Колико нам је познато, до данас постоји само једна пресуда о геноциду, а то је пресуда Медународног суда правде у Хагу који говори о геноциду што су га починили српски војници у Босни и Херцеговини над Бошњацима у Сребреници“, наведено је у изјави ХХО.

Ова невладина организација притом негира податке Комисије за истину о Јасеновцу о умешаности католичких свештеника из фрањевачког реда у геноцид почињен у концлогору Јасеновац.

Тако наводи да су „вође фрањевачких провинција од којих је свака деловала у неком од делова НДХ, 12. јуна 1941. године закључили да фрањевци не могу бити чланови усташког покрета, да им се брани политичка делатност као и учешће у прогону Срба, Јевреја и Рома“.

ХХО је закључио да деловање Живановића и МКИЈ „представља озбиљну индицију да становити кругови у Србији и Републици Српској припремају терен за нове регионалне сукобе и стварају за њега ‘осветнички оквир’ „.

Уз тврдњу да не жели учествовати „у стигматизацији ниједног народа, нити у продубљивању мржње између Хрвата и Срба, што би само могло припремити терен за нове ратне сукобе“, Чичак је најавио да ће после седнице Извршног одбора, крајем седмице предложити хрватском Сабору, Влади и другим политичким, друштвеним, културним и верским нституцијама конкретне мере „за сузбијање ширења ове опасне мржње“.

Чичак је иначе веома ангажован у тражењу истрага због наводних злочина над квислинзима на крају Другог светског рата, а противи се и иницијативи да Сабор више не буде покровитељ комеморације квислинзима код Блајбурга која се претвара у величање усташа и њихове државе.

ХХО је изјавом реаговао на извештаје српских медија са промоције прилога и текстова сабраних у две књиге с Пете конференције Међународне комисије за истину о Јасеновцу, одржане крајем маја у Бањалуци.

Професор Живановић је на промоцији у Београду навео да је према подацима Комисије у Јасеновцу страдало нешто више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома, а до сличних процена дошла је после Другог светског рата Државна комисија бивше СФРЈ.

Живановић је у навео и да је, на основу још непотпуних истраживања, у логорима усташке НДХ за децу, страдало 42.791 српско дете, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске деце узраста до 14 година, као и да је 1.371 католички свештеник „чинио грозне, просто невероватне злочине у НДХ“.

„Ако се зна да их је било око 2.000, то значи да су од три католичка свештеника, двојица били кољачи. А готово сви су били припадници фрањевачког реда“, објаснио је овај професор лондонског универзитета.

Он је у интервјуу листу „Политика“ указао и да нису тачни подаци Спомен подручја Јасеновац, према којима је у том логору уморено свега 80.000 људи и објаснио да је то последица става Хрватске „да је злочин почијен само ако је позната жртва, односно починилац злочина“.

„Како ћемо утврдити имена оних жртава које су изгореле у Пећилијевим пећима у Јасеновцу или које су у казанима куване, а од њихове људске масти добијан сапун“, запитао је Живановић и навео да је у Смедереву у руци држао те сапуне помешане с песком јер су их Немци делили преко Црвеног крста.

Он је додао да још „не знамо ни имена жртава која су као острва лешева пловила Савом и Дунавом из Јасеновца“, које је лично гледао када их је вода избацивала на обале ових река.

4 replies »

 1. Од вашег хрватског цинизма само ви има да цркнете као пашчад!
  Срби су се бар за нешто борили и увек давали и другима, па су зато морале све европске земље да је сломе, или зарад вас, или зарад турака и албанаца.
  Крива је наша власт којој је ЕУ једина алтернатива, и новац који трпа у свој џеп, јер да има власти и закона, исправили би историју коју је нама увек писао Беч, Париз и Лондон.
  Никада Србија није имала паметне политичаре, увек неке додвараче западне, оне којима би приоритет био народ и њихов бољи живот, којима би најважнији био интерес српски народ, зато им и командују фашисти са Запада, Немци, Енглези, Аустријанци, Американци и остала руља!
  Али, има Бога, сви ће они на ђубриште историје, тамо где им је одувек и било место, а доћи ће боље време, време у коме ће се спомињати они прави истински Срби, Срби који су положили своје племените животе да би ми сачували свој идентитет и свој понос, борећи се против зла, сотона западних и домаћих издајника, фашиста и нациста у непосредном окружењу, хрвата и муслимана!!!!
  Све ће то доћи на своје, кад, тад!
  Јер, не каже се џабе: „МОЖЕШ КАКО ХОЋЕШ, АЛИ НЕ МОЖЕШ ДОКЛЕ ХОЋЕШ!!!!

  Свиђа ми се

 2. Невероватно, каже хрватски хелсиншки одбор да је то говор мржње!!
  А, шта је било у Јасеновцу, који „говор мржње“! Још ће испасти да су Срби сами себе клали, а они хрвати јадни, невинашцад!!!
  Багро фашистичка, никада од вас неће бити људи, погледајте истини у очи!!
  МОЖДА ВАМ БОГ И ОПРОСТИ!!!!!!!
  Усташе остају заувек хрватске усташе!!!
  „Хрватине су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ што се ничега не стиде!!!!

  Свиђа ми се