ДЕШАВА СЕ...

Почиње пролећна сетва, од данас се деле бонови за регресирано гориво


 Старт пролећне сетве, и ове године доминираће кукуруз

17. 03. 2012 извор: ПРЕСС

Пролећна сетва у Србији на самом је почетку, а очекује се да ће традиционално доминантне површине заузети кукуруз на 1,25 милиона хектара, изјавио је данас Тањугу помоћник министра пољопривреде и трговине Милош Миловановић. „Под шећерном репом, чија је сетва већ почела, очекујемо око 60.000 хектара, што ће у великој мери зависити од уговарања измешу шећерана и пољопривредних произвошача“, казао је он.

Миловановић је навео да су процене да ће уљаним културама бити засејано укупно око 350.000 хектара, и то 175.000 хектара сунцокретом и 165.000 хектара сојом.
Када је реч о временским условима, Миловановић је указао да смо после веома лоших прилика у фебруару, ушли у повољније у марту, „тако да је динамика временских прилика веома благонаклона према ратарској производњи“.
Он је истакао и да је влажност земљишта, захваљујући падавинама и отапању снега, задовољавајућа, и да ће биљке моћи да напредују током пролећа.
Миловановић је апеловао на пољопривреднике да искористе повољне временске прилике да обаве радове које евентуално нису реализовали у претходном периоду, како би агротехнички рокови за поједине културе могли бити испоштовани, а ниво приноса био подигнут „бар за лествицу“ у односу на лане.
„Показало се доста пута да због пропуштања одрешених мера којима је потребно изложити биљке у одрешеном временском периоду, приноси буду знатно умањени и сада је прави тренутак да избегнемо овакву ситуацију“, истакао је он.
Миловановић је подсетио да је Влада Србије на иницијативу Министарства пољопривреде и трговине донела уредбе о регресирању дизел горива за пролећну сетву како би помогла ратарима да ваљано обаве радове, а на располагању су им и субвенционисани кредити.
Он је напоменуо да је омогућена набавка укупно 80 милиона литара дизел горива за пољопривреднике по регресираној цени која ће бити за 60 динара нижа по литру, а количине, у зависности од културе, износе од 40 до 100 литара.
„Веома важна за сетву је и кредитирање на период до три године уз грејс период од годину дана, по каматној стопи од шест одсто и представљају најповољнији банкарски производ у овом тренутку на нашем тржишту“, нагласио је Миловановић.
Он је додао да је цензус за физичка лица до пет милиона динара, задруге до 15 милиона динара, а за правна лица и до 50 милиона динара, уколико су средства намењена за сточарску производњу, односно тов.
Миловановић је указао да укупни трошкови сетве варирају у зависности од културе и највиши су код интензивних пољопривредних производњи – повртарске и продукције шећерне репе, напомињући да „пољопривредници веома добро прате које мере им стоје на располагању“.


Он је казао да произвођачима помоћ у коришћењу олакшица које им стоје на располагању пружа и мрежа од скоро 2.000 саветодаваца који им на терену презентују могућности и указују на одрешене административне кораке које морају да испуне како би остварили своја права.
Према подацима Републичког завода за статистику, лане је кукуруз у Србији био засејан на 1,26 милиона хектара, шећерна репа на 56.000 хектара, сунцокрет на 175.000 хектара, соја на 165.000 хектара, дуван на 6.500 хектара, поврће на 290.000 хектара, крмно биље на 360.000 хектара, а остале културе на 60.000 хектара.

 

Почиње дистрибуција бонова за регресирано гориво

У Србији ће данас почети дистрибуција бонова за регресирано дизел гориво намењено пролећној сетви, а пољопривредници ће до 15. априла моћи да га купе на 370 бензинских станица Нафтне индустрија Србије (НИС) широм земље. Министарство пољопривреде и трговине и НИС као једини понуђач, закључили су уговор о дистрибуцији 80.000 тона дизел горива, чију ће набавку држава регресирати са 60 динара по литру.

Цена Д2 за пољопривреднике биће значајно нижа од цене коштања и износиће 125 динара за литар, односно уз бон, 65 динара.
Како је раније најавио министар пољопривреде и трговине Душан Петровић, за евродизел важиће најнижа цена која у том тренутку буде на НИС пумпама.
За регресирање горива обезбеђено је укупно 4,8 милијарди динара, а пољопривредницима ће бити омогућена набавка 60.000 тона дизел горива Д-2 и 20.000 тона евро дизела.
Та мера је на располагању свим регистрованим пољопривредним газдинствима, без обзира на то да ли су уплатили обавезе за пензијско и инвалидско осигурање.
Право на регресирање дизел горива Д-2, односно евродизела има физичко лице, носилац регистрованог породичног пољопривредног газдинства које је у активном статусу, а количина ће бити одређена у зависности од биљне културе по хектару пријављеног обрадивог земљишта.
За житарице и индустријско биље ће бити регресирано до 40 литара дизел горива, крмно биље до 30, поврће до 75, воће и грожђе до 100 литара, ароматично биље и лековито биље до 50, а садни материјал и хортикултуру до 100 литара.
Диструбуција бонова за гориво почеће данас на територији Суботице и Сомбора, а очекује се да ће до 22. марта процес дистрибуције бити у пуном замаху у читавој Србији.
Списак бензинских станица на којима пољопривредници могу купити јефтиније гориво за пролећну сетву доступан је на званичном сајту Министарства пољопривреде и трговине http://www.mpt.gov.rs и потрошачком сајту НИС-а potrosaci.nis.rs
Пољопривредници за гориво могу да се пријаве до 9. априла, у 145 филијала Управе за трезор широм земље, или код 1.500 пољопривредних саветодаваца широм Србије.