ВЕРА

Србија: 300 хиљада људи болује од депресије, болује срце, а пуца нам и кичма


БЕОГРАД – У Србији од депресије болује око 300.000 људи, а лекари упозоравају да би она до 2020. године могла бити друга најчешћа болест у нашој земљи, после кардиоваскуларних обољења.

17.03.2012. извор: Новости
Стручњаци указују да на депресију треба посумњати онда када тужно расположење траје дуго и када ништа у чему је нека особа уживала више не може изазвати радост. Психијатри истичу и да се код лечења депресије не треба ослањати искључиво на лекове, јер они не уклањају узрок, већ на комбинацију лекова и психотерапије, пошто је разговор с терапеутом важан део лечења.

У лечењу депресивног поремећаја најчешће се примењује когнитивно-бихевиорална терапија, која подразумева промену начина размишљања и понашања.

Препознавање и примена рационалног лечења код пацијената са анксиозним и депресивним поремећајима је комплексна и треба да узме у обзир специФичне податке о пацијенту – његове соматске и психијатријске дијагнозе, демограФске варијабле, евентуалну претходну терапију, наслеђе…, казао је др Милан Латас.

Он је у изјави Танјугу истакао да је при лечењу депресије и анксиозности потребно узети у обзир и услове лечења (хоспитално или диспанзерско) и генералну терапијску стратегију и облике лечења који су на располагању.
„Поред тога, треба обратити пажњи и на Факторе, као што су клиничко искуство терапеута у препознавнају и дијагностици поремећаја, искуство са различитим видовима терапије, однос пацијената према терапији, нежељени еФекти, контраиндикације за примену психоФармака, еФикасност претходне терапије“, казао је др Латас.

Према његовим речима, све то условљава потребу за едукацију свих практичара – клиничара, пре свега, психијатара и лекара опште медицине о основним смерницама дијагностике и третмана анксиозних и депресивних поремећаја.

+++++++++++++++++++++++

КОМЕНТАР РЕДАКЦИЈЕ:  отац Тадеј О ДЕПРЕСИЈИ

Депресија је комбинација мисли. Човек комбинује једно, друго, треће и ето.
Размишља, биће то, биће ово, а у ствари ништа неће бити. Само компликује, поквари расположење себи, неко му је сад крив што је он сад нерасположен.
Наишао је неко и покварио му расположење. Није он, него сам човек. Свако носи своје бреме. Одеш код свог најрођенијег, ближњег, али нешто си нерасположен, ништа ти не иде и то твоје нерасположење доносиш код куће, код твојих најближих и поквариш им расположење. Преносиш на твоје рођене, а после ти је неко други крив. Сам си крив, сам си покварио расположење и себи и свима око тебе. Ти си такав, твоје мисли зраче кроз тебе, иде мислена сила, сви прихватају то што ти носиш, зато кажу људи, па боље да ми није ни ушао у кућу, донесе ми жар и запали ми кућу. Никад расположен, никад
миран. Никад са собом своје невоље не носи.

Како да зауставимо мисли које не ваљају?

Боље да певушимо у себи него да кукамо. Певај.
Онај ко пева зло не мисли, народ каже.

++++++++++++++++++++++

Болује срце, а пуца нам и кичма

Реуматске болести су у Србији најчешћа дијагноза иза кардиоваскуларних обољења. Од 66.739 осигураника који су лане били на боловању, 10 одсто због реуме
СТАНОВНИКЕ Србије, после кардиоваскуларних, највише муче реуматске болести. Само од пет најтежих обољења из ове групе, у Србији су за годину дана, према последњим подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у клиничким центрима и општим болницама лечена 14.682 пацијента. У специјализованим установама и рехабилитационим центрима на терапији су била још 14.222 оболела. Нико, међутим, није пребројао оне који проблеме мишићно-коштаног система санирају „у ходу“, амбулантно, али су у РФЗО израчунали да су реуматске болести најчешћа дијагноза са којом се одлази на боловање, не рачунајући трудноћу.

Од 66.739 осигураника који су лане били на боловању дужем од 30 дана, 10 одсто њих је одсуствовало са посла са дијагнозом неке од болести мишићно-коштаног система.

Највише оболелих од најтежих, али и уједно најређих облика реуматизма – остеоартритиса, реуматоидног артритиса, лупуса, склеродерма и гихта, болнички се лечи у Институту за реуматологију. Готово 3.300 годишње.

Тежи облици реуматизма знатно чешће погађају жене, па су од 14.682. лечених у општим болницама, чак 10.622 биле припаднице женског пола.

Када стручњаци саберу и оболеле од лакших, али далеко масовнијих реуматских болести, испада да од ових обољења пати чак три четвртине становника Србије. А, процењује се да само од тешких, хроничних упала зглобова, болује око 50.000 људи.

ИЗ КАСЕ 500 МИЛИОНА ЗА ТЕРАПИЈУ

САМО за тзв. биолошку терапију, која је изузетно скупа, и оболелима од реуматизма се даје на основу мишљења комисије из касе здравственог осигурања, потрошено је прошле године више од 500 милиона динара. Реч је о седам биолошких лекова. Оболели од реуматских болести су и велики потрошачи обичних антиреуматика, као што је, рецимо, „диклофенак“, и лекова против болова.

– Од лумбалног синдрома (болови у леђима) пати две трећине становништва – каже за „Новости“ асистент др Горан Радуновић, помоћник директора Института за реуматологију. – Проблеме са вратним делом кичме има од једна трећине до чак једне половине становништва, а артрозу зглобова, такође, једна трећина становништва. Реуматоидни артритис, који се, ако градирамо реуматске болести, убраја међу најтеже, погађа један одсто популације, а системски еритемски лупус нешто мање.

Иако су ове болести чешће у старијој популацији, и статистика показује да од њих пати чак 90 одсто старијих од 65 година, др Радуновић каже да ни знатно млађи не могу баш да се похвале стањем свог мишићно-коштаног система.

– То је последица лоше превентиве и тзв. седећег начина живота, без довољно физичке активности – објашњава др Радуновић. Такође, млади се често повређују и у теретанама. Реуматске болести су један од најчешћих узрока инвалидитета.

Укоченост и бол у леђима бар једном доживи чак 90 одсто људи, а код сваког другог се ови проблеми понављају више пута. Ово стање узрокује радну неспособност код чак 25 одсто пацијената млађих од 45 година.