ПАТРИОТИЗАМ

Шешељ: Запад темпира тренутак када ће ми окончати живот!


Шешељ: Запад темпира тренутак када ће ми окончати живот

19. 03. 2012 22:44 | Бета

vojislav seselj5 Шешељ: Запад темпира тренутак када ће ми окончати живот

Хаг – Лидер Српске радикалне странке Војслав Шешељ поновио је у понедељак пред Међународним трибуналом у Хагу, током расправе о стању у трећем поступку који се против њега води по оптужници за непоштовање суда, да западне обавештајне службе „атакују“ на његово здравље и „темпирају тренутак у којем ће га окончати“.

На почетку расправе судија Мелвил Берд је рекао да је обавештен да се Шешељ не осећа добро.

„Довољно сам добро да учествујем на овој статусној конференцији“, одговорио је оптужени.

Најмрачније силе овог света

Када га је судија упитао о здрављу, Шешељ је рекао да „најмрачније силе овог света – западне силе – и њихове обавештајне службе настављају да атакују на моје здравље“, тврдећи да су тахикардија и срчане сметње које има „изазване вештачки споља“ и додао да су му „сви лекари из универзитетског центра у Лајдену рекли да нема органских разлога за моје срчане сметње“.

Како је рекао, то нарочито важи за последњи случај погоршања његовог стања, када је унутрашњи дефибрилатор који му је уграђен у јануару, како је рекао, „полудео“ почетком марта.

Шешељ је раније описао да се тај апарат у ноћи између 8. и 9. марта шест пута активирао – како он сматра: без потребе, подвргавајући га електо-шоковима“ ради успостављања правилног срчаног ритма.

„Неко ту споља нешто ради и темпира тренутак у којем ће окончати мој живот“, устврдио је оптужени.

На питање судије да ли ће бити спреман за суђење и када, Шешељ је одговорио да је то „ствар божије воље и умешности западних обавештајних служби да остваре своје прљаве намере“.

Он је, међутим, протестовао што му треће суђење за непоштовање суда још није почело, тврдећи да је то могло да се уради пре годину дана и да „нема разлога за одуговлачење“, а сугеришући да су у позадини политички мотиви.

„Дозволите ми поверљиве разговоре“

Шешељ је казао да је спреман за суђење, али да Трибунал мора да му обезбеди процесне претпоставке, односно дозволити поверљиве разговоре са правним саветником у овом предмету Дејаном Мировићем и референтом за предмет Немањом Шаровићем.

Током претходне посете, како је рекао, са правним саветницима је „два сата причао о свему и свачему, само о предмету не“ због сумње да их управа притвора прислушкује.

Оспоравајући право Трибунала да му суди за непоштовање суда, Шешељ је најавио да ће у предстојећем процесу сам сведочити у своју одбрану и да ће га испитивати правни саветник Мировић. Додао је да ће извести и највише три сведока.

Трибунал је Шешеља крајем маја прошле године оптужио за непоштовање суда, зато што је одбио више судских налога да са своје интернет странице уклони документа у којима открива идентитет заштићених сведока. Почетком јула, Шешељ је изјавио да није крив по тој оптужници.

Оптужница је затим проширена јер Шешељ није поступио по поновљеном налогу суда од 15. јула. Тај налог био је упућен и Шешељевом најстаријем сину Николи који се стара о интернет страници, али је он у августу одговорио Трибуналу да поштује само налоге свог оца.

Шешељ је више пута пред Трибуналом најавио да ће „изазвати десет процеса за непоштовање суда“ да би рад суда „учинио апсурдним“.

Наводно откривен идентитет сведока

У трећој оптужници због непоштовања суда пише да је Шешељу низом одлука Трибунал наложио да са своје интернет странице уклони више докумената, укључујући три његове књиге, „које садрже информације које откривају идентитет више сведока“ из главног процеса који се против њега води по оптужници за злочине у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године.

Премда су и Шешељ и његов син Никола, на кога је интернет страница регистрована, потврдили да су те налоге добили, нису поступили по налогу Трибунала и нису уклонили документе, пише у оптужници.

„Својим поступцима и пропустима, Шешељ је починио дело непоштовања суда тако што је тако што је свесно и намерно ометао спровођење правде пропуштајући да уклони поверљиве документе са своје интенет странице, упркос налозима Трибунала“, пише у јединој тачки оптужнице.

Због обелодањивања идентитета заштићених сведока из главног процеса, Трибунал је Шешеља раније, у одвојеном процесу, правоснажно осудио на 15 месеци затвора и на 18 месеци затвора, али та друга пресуда није правоснажна.

У главном поступку, Шешељ би у уторак 20. марта требало да оконча завршну реч. Тужилаштво је у завршној речи затражило да Шешељ буде проглашен кривим по свих девет тачака оптужнице и кажњен са 28 година затвора.

1 reply »