ЗДРАВЉЕ-ЕКОЛОГИЈА

Кубанска вакцина против рака за два месеца у Србији!


ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО – ЧУВЕНИ ПРЕПАРАТ „CIMAVAKS EGF“ УСКОРО ДОСТУПАН И НАШИМ ПАЦИЈЕНТИМА

БЕОГРАД 20. 03. 2012,

Кубанска вакцина против рака за два месеца у Србији

Процедура – Поступак у Агенцији за регистрацију лекова може да траје и седам месеци, али ће Кубанци већ за два месеца послати дозе за 30 пацијената-добровољаца
Вакцина „цимавакс ЕГФ“, против рака плућа у поодмаклом стадијуму, коју су развили кубански научници, биће за два месеца доступна и пацијентима у Србији, ексклузивно сазнаје Пресс.

Мада ће у наредних седам месеци Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) спроводити уобичајени поступак регистрације вакцине која рак претвара у хроничну болест, Кубанци ће, по уговору који је потписан пре десет дана, већ за два месеца послати дозе за 30 пацијената-добровољаца.

Папир са четири потписа

Осим на Куби, „цимавакс ЕФГ“ се за сада користи у Перуу, Малезији и Великој Британији. Једна мултинационална компанија откупила је од Кубанаца право да вакцину дистрибуира у 17 земаља ЕУ, а то право је за све земље бивше СФРЈ добила српска спољнотрговинска фирма „Вама“, чији је власник Зоран Вујовић пре десетак дана потписао уговор са Кубанцима.

– Потписивањем тог уговора добио сам право заступања произвођача вакцине за земље бивше Југославије. Ових дана Агенцији за лекове предаћу сву документацију потребну за регистрацију, која је усаглашена са прописима ЕУ. Пошто та процедура у АЛИМС-у траје 210 дана, ми ћемо људима који желе да се лече на своју одговорност то ипак омогућити за два месеца када ће у Србију стићи мања количина вакцина, довољна за око 30 пацијената – открива Вујовић.

Он објашњава да, као што пацијент има право да у иностранству купи лек који није регистрован у Србији, има право да то учини и у нашој земљи.

– Док не добијемо дозволу агенције, вакцина ће се увозити на основу папира који су потписали пацијент и лекар, а оверава га здравствена установа са којом ћемо склопити уговор, уз сагласност Агенције за лекове – наводи наш саговорник.

___________
Извор: Пресс