ДРУШТВО

Сви Ајнштајнови папири на интернету, чак и писма љубавницама


Комплетна архива Алберта Ајнштајна, од личних писама љубавницама до свезака са записима из револуционарних истраживања, биће први пут у целости представљена на интернету.

20.03.2012. извор: 24sata

Хебрејски универзитет у Јерусалиму, који је власник документације овог немачког физичара јеврејског порекла, извући ће за ову прилику записе из сефа у којем се контролишу климатски услови, фотографисати их у високој резолуцији и поставити на интернет.

Тиме ће јавност моћи да стекне потпунију слику о овом научном генију.

Од 2003. на светску мрежу постављено је само 900 снимака оригиналних рукописа, што чини око половине архиве. Сада ће, уз помоћ британске Фондације Полонски, која је радила и на дигитализацији папира Исака Њутна, свих 80.000 записа из Ајнштајнове колекције бити каталогизовано, а садржаји увезани референцама.

Освежени портал, који је данас представљен, садржи све из Ајнштајнове архиве, а истраживачи могу да добију приступ документима за које до сада нису ни знали да постоје.

– Знање није у скривању, него у отворености – изјавио је Менахем Бен Сасон, председник Хебрејског универзитета, пренео је АП.

Ајнштајн, добитник Нобелове награде за физику, чија је теорија релативитета основа савремене науке, био је један од оснивача овог универзитета. Своју архиву завештао је овој академској установи, која ју је преузела после његове смрти 1955. године.

Портал тренутно нуди увид у првих 2.000 докумената на 7.000 страница, који покривају Ајнштајнов лични и професионални живот до 1921. године. У наредним годинама архивари ће постепено повећавати колекцију.

Ајнштајнова архива може се погледати на адреси: http://alberteinstein.info

1 reply »

  1. Ово ће бити „отвореност“ само ако се призна и истакне улога Милеве Марић у његовом успеху. Верујем да је у потпуности покрао и да је имао инструкције како да то уради што ће се надам се кад тад открити. Не верујем да је био толико интелигентан и да је могао осетити и предвидети Милевин проналазачки дар. Верујем да се Милева заљубила и „памет изгубила“. Љиљана Ћуић

    Свиђа ми се