Балкан

Конузин: Бомбардовање је било против Срба, а не против Милошевића


Циљ агресије НАТО-а на СР Југославију био је распарчавање њене територије, и та политика се и даље наставља, сагласни су учесници округлог стола „Да се не заборави агресија НАТО – Косово и Метохија 13 година после“, који се одржава у Центру Сава у организацији Београдског форума за савет равноправних.

23. 03. 2012.14:25 Срна

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин рекао је да је бомбардовање било демонстрација политике силе за успостављање хегемоније у унипоралном свету и усмерено против српског народа, а не против владавине Слободана Милошевића.

„Задатак је био исцрпети државу и деморалисати Србе и показало се да су последице веома тешке, јер ране нису до данас залечене. Људске жртве су ненадокнадиве, а привреда се не може опоравити од нанесене штете. За забринутост је и велики пораст онколошких оболења на местима која су била изложена бомбама са осиромашеним уранијумом“, рекао је Конузин.

Бомбардовање Србије 1999.

Он је подсетио да је изговор за бомбардовање био егзодус Албанаца, али да је више избеглица напустило јужну српску покрајину после почетка бомбардовања – око 200.000 људи, који се до данас нису вратили на своја огњишта.

Конузин је закључио да је бомбардовање трасирало пут сепаратизму Косова и да је њиме отворен полигон за тестирање мешања западних сила у унутрашње ствари држава уз примену силе, што је показао пример Либије и Сирије.

Председник Београдског форума за савет равноправних Живадин Јовановић рекао је да агресија, путем притисака, уцена и манипулације траје од почетка распада СФРЈ до данас.

Погођен воз у Грделичкој клисури који је превозио цивилно становништво

Погођен воз у Грделичкој клисури који је превозио цивилно становништво
„Циљ нису ни демократија ни људска права, већ дробљење прво Југославије, а Србији се данас отима Косово и Метохија, разара се државни, културни и духовни идентитет Срба“, каже Јовановић.

Бивши министар спољних послова СРЈ и Србије Владисалав Јовановић рекао је да се напади на Србију настављају и да ће после Косова и Метохије на ред доћи и друге области.

Он сматра да је циљ западних земаља да пребаце кривицу за све што се дешавало последњих 20 година на простору бивше Југославије на Србе, како би оправдали себе и своје учешће у разбијању СФРЈ.

Према његовим речима, Србија је погрешила јер је пре две године повукла резолуцију из УН, која је, како-тако, оспоравала отцепљење Косова и Метохије.

„Без нашег пристанка они никада не могу бити стварно независни и требало би да будемо чврсти у свом ставу да би дошли до компромиса, а не овако, када се пристаје на све услове са запада“, рекао је Јовановић.