ДЕШАВА СЕ...

Медведев критиковао НАТО, Москва прелази у информациони напад на ПРО


Русија прелази у информациони напад по питању ЕвроПРО. Министарство одбране се одлучило на корак без преседана – 3-4. маја ће у Москви бити одржана Међународна конференција о ПРО. Личне позивнице упућене су шефовима војних надлештава земаља ЗНД, НАТО, Кине, Индије и Јапана.

23.03.2012. Глас Русије

На данашњи брифинг Анатолија Антонова новинари су непланирано позвани дан раније. У руским медијима се појавила вест о томе да је Москва незадовољна информацијама које је Вашингтон доставио о параметрима система ПРО у Европи и припреми извесних узвратних мера. Анатолије Антонов објашњава:

Мислим да ћете ме одлично схватити да је Министарство одбране у свакој земљи прилично затворена структура. Одлучили смо да променимо ову ситуацију и да позовемо врхунске стручњаке из области противракетне одбране из многих земаља света. На ову конференцију ће такође бити позвани представници западних политичких центара и представници невладиних организација из Руске Федерације. То ће бити јединствена могућност да се сретну водећи војни, подвлачим, војни стручњаци у овој области како би проблеме погледали с војно-техничке тачке гледишта.

Претпоставља се да ће главни догађај на конференцији бити излагање начелника генералштаба Руске војске генерала Николаја Макарова. По подацима извора „Гласа Русије“ у току је припрема специјалне презентације у оквиру које ће бити показано да ће систем ПРО пореметити равнотежу нуклеарних снага. Конкретно, биће говора о последицама треће и четврте фазе стварања ПРО у Европи, у којима ће радари и системи за погађање бити у стању да открију и униште балистичке ракете које буду испаљене с руске територије.

Далеки смо од тога да мислимо да ће америчке колеге, исто као и друге земље НАТО за један дан променити своју позицију, каже Анатолије Антонов. Нисмо наивни људи и желели бисмо само да привучемо пажњу за руску забринутост, како би се наше колеге замислиле о последицама по стратешку стабилност, коју доноси спровођење америчких планова у области ПРО.

Осим тога, у оквиру конференције, представници Министарства одбране Русије обећавају да ће страна војна лица одвести на екскурзију на неки војни објекат. Тамо ће се, по речима Анатолија Антонова, уверити да је Русија спремна за амерички развој ПРО у Европи. Истина, Антонов није прецизније навео који је то објекат, како би се сачувала драж непознанице.

Дмитриј Медведев критиковао НАТО

Фото: RIA Novosti

Председник Русије Дмитриј Медведев је критиковао став НАТО по питању европског противракетног штита.

Говорећи данас у Москви на конференцији „Евроатлантска безбедносна заједница: мит или реалност“, он је рекао да Русији још увек нико није објаснио зашто она мора да верује на речима да европски противракетни штит неће бити усмерен против ње.

Председник је још рекао да Русија и НАТО морају да се ослободе узајамног неповерења, које штети правом партнерству.

„Дошло је време да приближимо ставове и донесемо заједничке одлуке усмерене на сигурнији и праведнији поредак у свету“, – рекао је председник Русије.