АУТОРИ

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (2)


Бранко Станић

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (2)

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

Ни деца нису поштеђена

Понедељак, 19. април 1999. године

У само предвечерје натмури се небо. Ветар узвитла прашину. Поче и киша да пада. Знали смо. Вечерас крећу касно. Али ипак поранили су у односу на претходну ноћ. Знак за ваздушну опасност је дат у 22:35. У току ноћи ништа нас не узнемири.

Уторак, 20. април 1999. године

Јутрос у вестима јављају:

Дуванска индустрија у Нишу по други пут на мети агресора. И оно мало што је преостало после првог напада сада је докрајчено. Фабрика престаје са радом. На мети је било и једно цивилно насеље. Има и жртава.

На Крушик из Ваљева упућено још 7-8 пројектила велике разорне моћи. Трећи пут.

Код Нове Вароши оштећен мост на Лиму.

ПВО код Крагујевца онемогућила нов напад НАТО авиона.

НАТО авијација деловала у ширем реону Ужица.

Ф-16 полеће у „милосрдну“ мисију

Ево неколико наслова из јутрошњих Вечерњих новости:

БОМБЕ УМЕСТО ХВАЛА

– Бежећи пред нацистима, пре 60 година, избегличко уточиште у Србији нашла и Медлин Олбрајт, садашњи државни секретар САД. У кући Жарка Попчића – вили „Ривијера“ у Врњачкој Бањи, 1939. Године скривала се и јеврејска породица Јозефа Корбела из Чешке, чија је ћерка Лиана – Јана, данас Медлин, најжешћи заговорник бомбардовања српског народа.

НАТО УБИЈА НАМЕРНО

– „Очи и уши“ Југославије прате и снимају све комуникације агресора. – Хоће ли „Ђаковицагејт“ изазвати персоналне промене у НАТО.

У главној команди НАТО у Монсу, праву констернацију изазвало је објављивање тонског записа разговора између „авакса“ и пилота Ф-16 који је бомбардовао албанске избеглице поред Ђаковице убивши 75 цивила.

НАТО – ОЛУПИНЕ НА ШАРИ

Скопље: Код Тетова срушене још две летилице зликовачке алијансе.

ПРИНУДНО У САРАЈЕВУ

Један дански Ф-16 завршио зликовачку „каријеру“.

Један дански борбени авион Ф-16, који је учествовао у ваздушним нападима НАТО на СР Југославију, морао је принудно да слети на аеродром у Сарајеву, јављају јуче агенције. Министарство одбране у Копенхагену је јуче званично саопштило да се авион спустио у недељу увече због, како је речено, „техничких проблема, које нису изазвале борбене операције“.

Ово су само неки од наслова.

Неко вече у Београду погинула је у купатилу трогодишња девојчица од распрскавајућег пројектила. Парчићи гелера долетели су кроз прозор и усмртили недужно дете.

Данас у Београд стиже патријарх московски и сверуски, Алексеј II. У 9:00 одржаће литургија за мир у храму Светог Саве на Врачару заједно са нашим патријархом Павлом.

На листи циљева je и зграда РТС у Таковској 10, „фабрика лажи“ по НАТО пакту. Јуче је одржана конференција за штампу за стотинак новинара. После конференције посетили су зграду телевизије која је толика опасност по НАТО.

Јутрос је у Београду у 6 часова било 6 степени, релативна влажност ваздуха 96%, ваздушни притисак 1000 милибара, ветар северозападни, 1 м/с.

У нашем граду (Шапцу) је тренутно облачно. Кишица је стала.

Ваздушна опасност је престала у 6 часова и 28 минута.

Конобар Поповић

Среда, 21. април 1999. године

Кад увече легнем увек помислим какво ће јутро осванути и шта нам доноси следећи дан. Планови се могу правити само за пар сати унапред и ништа даље. Све преко тога је непредвидљиво.

Изненађења више нема. Сваке ноћи натовци бомбардују, по ко зна који пут исте циљеве и убацују нове.

Ове ноћи, први пут, ракетирали су пословну зграду „Ушће“ у Београду. Нису је срушили. На ТВ снимку сам видео да гори приземље и један спрат у средини. Зграда је висока. Не знам колико има спратова. У њој су смештени студији неких ТВ станица. За сада нема извештаја о степену оштећења. Изгледа да има настрадалих.

Жежељев мост опет мета

У Новом Саду на Жежељев мост, једини преостали, сручила су се два пројектила. Мост је оштећен, али није срушен. Тренутно је затворен и комисија утврђује степен оштећења. Рафинерија је опет била мета, а репетитор на Фрушкој Гори је уништен, тако да је тај регион остао без ТВ слике. Програм могу да прате само они који имају сателитске антене. Тако ми је саопштила у телефонском разговору једна колегиница из Новог Сада.

Јутрос нисам чуо звоњаву будилника. Пробудио сам се тек у 6 и 20, тако да не знам све вести. Нисам чуо ни знак за крај ваздушне опасности, а на послу су ми рекли да је био ту негде око 6 и 20.

А колико су разорни и моћни пројектили прича један колега из Крушевца који станује у близини фабрике 14. Октобар која је на мети НАТО савезника да кад бомба удари у земљу, поред тога што направи кратер од 10 метара, од силне температуре земља се претвара у цигле које лете даље и разбијају црепове и стакла на кућама. Ове цигле, не рачунајући гелере, су исто тако опасне за случајне пролазнике.

Прексиноћ је једна моја колегиница разговарала са својом сестром која живи у Лос Анђелесу. И она каже, не знам колико је то тачно, да је цена бензина у Америци скочила са 90 центи на 1 долар и 70 центи. Сада се Американци питају колико ће све ово да кошта и докле ће рат да траје, јер то плаћају њихови порески обвезници. И на крају питају ко ће све платити то што је полупано по Србији.

Ми смо провели још једну мирну ноћ.

А зашто ми (Шабац) нисмо још на мети каже најновији виц:

Пре него што моћници НАТО алијансе одлуче шта ће бомбардовати наредне ноћи они поруче кафе, а конобар Поповић, неки наш суграђанин, Шапчанин, пре него што их послужи, прво једном шољицом поклопи наш град на карти па га официри не виде.

Има још један виц који се појавио још првих дана агресије:

Надлећу авиони НАТО пакта фабрику „Зорку“.

– Овде је већ неко био пре нас! – рекоше пилоти видевши доле онај крш и вратише се назад у базу необављена посла.

То би било све за данас.

НАСТАВИЋЕ СЕ…

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (8)

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (7)

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (6)

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (5)

ФБР ФЕЉТОН:У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (4)

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (3)

ФБР ФЕЉТОН: У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (1), пише: Бранко Станић