ДЕШАВА СЕ...

Чудне рупе – бездани, у трену нестају зграде, људи, путеви… Научници не реагују!


Људи који живе у брдовитим крајевима света навикли су на појаву бездана – рупе у земљи, настале због пропадања површинског слоја тла – локалних тектонских поремећаја и депресија условљених деловањем воде, ерозијом и улегнућем терена – од којих су неке и познате туристичке атракције, као што су то Шкоцијанске Јаме у Словенији. Али, такве рупе по правилу настају у дужем временском периоду, а не пред очима људи у неколико секунди или минута.

27. март 2012. за ФБР приредила Б.Диковић

НАЈНОВИЈА РУПА БЕЗДАН ПОРЕД КИЛЕНА У МАЛМЕБЕРГЕТУ

Najnovija rupa ponikva pored Kilena u Malmebergetu.

Најновији случај појаве овакве рупе без дна био је поред рударског места Малмебергета у Шведској. У делу Малмебергета испод којег се налази рудник гвоздене руде 20.03.2012., у 6:20 ујутру, отворила се огромна рупа дужине сто метара и исто толике дубине. Пре него што је рупа настала осетило се подрхтавање тла чак и у оближњем градићу Килену.

Lokacija Malmebergeta u Švedskoj.

На срећу, у руднику који држи компанија ЛКАБ нико није настрадао због овог пропадања земље и колапсу старих рудника који се налазе на овом подручју још од 1741. У овом случају може се са сигурношћу рећи како је узрок за стварање рупе било стогодишње искориштавање у рудницима, као и утицај воде у старим некориштеним деловима рудника.

Ипак, ово је први овакав случај да се рупа бездан створила тако брзо, без претходних упозорења, иако на свету постоје много већи и мање сигурни рудници од овога у Шведској. Малмебергет већ има неколико рупа насталих површинским коповима гвоздене руде, али људи из околине никада нису видели нешто налик овој новонасталој рупетини.

Најпознатији случај рупе – бездана гигантских размера која се створила у „трену“ – је у у Gvatemala City-ју, главном граду Гватемале, 2010. године.

Ова рупа је настала после јаких киша које су дошле са тропском олујом Агата, велике количине падавина су великом брзином створиле пећине испод главног града Гватемале, после тога је једној од њих попустио плафон стварајући овај бездан у само пола минута, гутајући све зграде, укључујући и једну троспратницу која се налазила на клизишту. Тада је погинуло 150 људи, док се неколико десетина још увек сматра несталима.

Ова рупа – бездан има пречник 30 метара и дубину 80 метара, без обзира што је прогутала велику количину грађевинског материјала претворила је све зграде у фини прах, док је тло у њој пропадало и превирало заједно са несталим људима, зградама, аутомобилима, и делом пута. Током времена је ова рупа пропала за још неких 30 метара док је вода на дну однела остатке с површине дубоко испод земље.

У Немачкој је 2010., у Schmalkalden-у, градићу од 20.000 становника у савезној држави Turningen, настала рупа – бездан у раним јутарњим часовима, гутајући: делове гараже, аутомобил с паркинга, пут, и помоћну зграду. Рупа је имала ширину 80 метара и дубину 40 метара, настала је у неколико секунди, али срећом нико од људи није настрадао.

За ову рупу се не зна тачно како је настала јер пре тога нису пртходиле кише потреси, а у околини нема рудника, ни клизишта.

Средином 2010., у градићу St. Jude,  77 километара од Монтреала, створила се рупа бездан у само неколико секунди гутајући комплетну кућу и зграде породице Prefontane, убијајући и све чланове четворочлане породице који су се налазили у кући и дворишту.

Научници су били збуњени начином како је настао овај бездан, јер није ни налик типичном клизишту, нити су вода или потреси били разлог за њено настајање.

На слици видите део рупе бездана настале у St. Jude-у.

Такође, средином 2010., у Тампи на Флориди отворила се рупа бездан, срећом на делу паркинга на којем је био само један аутомобил Toyota. И ова рупа је настала из чиста мира, у неколико секунди, узрок њеног настанка је непознат јер вода, градска инфраструктура и потреси нису имали ништа са њеним настајањем.

У једном кинеском селу у покрајини Hunan, поред града Ninggxianga, средином 2010., отворила рупа за само неколико секунди уз саму основну школу у којој су деца имала наставу. Рупа је имала ширину 150 метара, а дубину 50 метара. Ова рупа се неколико дана после стварања додатно проширила и продубила, па тако угрозила околне зграде и школу.

Почетком 2010., у Frostproofu на Флориди отворила се рупа 10 метара ширине и 13,5 метара дубине, тада је настрадала једна кућа, али није било људских жртава, и овде се не зна зашто је настао бездан у само неколико секунди.

28.07.2009.,  отворила се рупа бездан у шуми поред градића Denver City, ширине 30 метара и дубине 25 метара, али за ову рупу се сматра да је настала због испумпавања сирове нафте и убацивања воде под високим притиском у подземне базене с нафтом, како би се сирова нафта што брже пумпала.

Новонастала рупа бездан 2009. године угрозила је комплетан град Carlsbad у New Meksik-у због истог пумпања воде под високим притиском и пумпања нафте, без обзира што се у околини овог града земља непрестано улеже и пуца, нафтне компаније као ни научна заједница нису ништа предузеле да се то заустави, јер би се тиме изгубиле милијарде долара профита.

2004. године направила се још једна рупа бездан у брду у Bowling Green-у у Kentucky-jу, ширине 80 метара и дубине до 25 метара, стручњаци сматрају да је ова рупа настала због улегања огромног система пећина које воде до највеће пећине на свету познате под именом „Mamoth Cave“. Уствари, нема објашњења како је овај бездан настао у мање од минута, а да се нису приметиле сеизмичке и геолошке промене у пећинама које се налазе у близини.

Подводне рупе бездани језера Хурон, прекривене анаеробним миробима.

Један случај појаве пдводних рупа бездана на тлу Северне Америке јако добро је истражен, а реч је о безданима у језеру Хурон. Ту су научници неколико универзитета из Мичигена у САД, испитивали настанак бездана, тада су такође пронашли да у њима живе микроби који праве посебне екосистеме који живе искључиво на молекулима спојених угљеника и сумпора, слично као и неке изоловане заједнице микроба на Антарктику.

Потопљене рупе бездани језера Хурон.

Ево још неких примера рупа бездана широм света, насталих из непознатих разлога.

О овом се феномену уопште не истражује, а у неким новинама ноинари су приметили како је сасвим лако закључити ако су рупе настале због слабог одржавања инфракструктуре или због огромних количина подземних вода, или ако су настале због рудника или ипумпавања сирове нафте. Али, шта је са оним рупама безданима које нису настале чак ни на клизиштима? Како објаснити нагло и масивно пропадање тла где се не може наћи кривац.

Зар то није питање које заслужује објашњење струке?

Било како било, овакве ствари се евентуално појаве у локалним медијима и ТВ станицама, и за пар дана падну у заборав. Без обзира шта је узрок настанка тренутних рупа бездана, сматрам да је планета заслужила пажљивије понашање посебно кад је реч о испумпавању нафте и високом притиску воде који се тада пумпа. Изгледа да геологија, екологија и друге науке, које би требале да ово истраже, уопште не маре шта се догађа са нашом планетом, а јавност због неадекватног информисања и скривања чињеница остаје у мраку.

Нема сумње да се људи према овој проблематици понашају као да не постоји, и тако ће наставити да се понашају док и нама  једног дана тло не почне измицати под ногама.
Ако вас интересују овакви феномени прочитајте и друге текстове са овом тематиком:

Ponikve: kolekcija slika

Kanada: Misteriozni krateri postaju opasni za mještane Quebec-a, eksperti zatečeni

Big Apple, raspuknut! New York, SAD: ponikva u centru grada zaustavila promet u samoj špici i zbunila istražitelje

Референце:

Hole in the Earth: Guatemala Sinkhole

Giant Sinkhole Swallows Car in Germany

500 ft Wide Hole Opens up in Malmberget, Sweden

Sinkhole St. Jude

New Mexico City Could Become A Sinkhole

Sinkholes Galore part 3

Sinkhole forces a dozen families to flee their homes

Giant Sinkhole Opens Near Denver City

Frostproof Florida man loses home to giant sinkhole

извор: Matrix World, аутор: Љубица Шаран