ДЕШАВА СЕ...

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ЗАХТЕВА ОД ЦРНЕ ГОРЕ ДА УХАПСИ МИЛА И ОСТАЛЕ РЕЖИМСКЕ ЛОПОВЕ!?


Ухапсите и осудите високе званичнике

четвртак, 29 март 2012 07:37 Вијести

"ДУВАНЏИЈА"- ПРВИ НА СПИСКУ?

Европски парламентарци предложили су својим црногорским колегама да у заједничком документу, који ће упутити институцијама ЕУ, наведу да је ради даљег напретка наше државе потребно „процесуирање предмета корупције међу високим званичницима све до коначне пресуде.“

То је први пут да се из неке европске институције предлаже коришћење овако експлицитног израза. У досадашњим документима институције ЕУ углавном су употребљавале израз борба против корупције на високом нивоу.

„Парламентарни одбор ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање(ПОСП) поздравља даљи добар напредак у усвајању законодавства у области борбе против корупције и прве резултате у његовој примјени. Примјећујући да нема довољно резултата у овој области, укључујући и предмете корупције међу високим званичницима Одбор је позвао надлежне агенције за примјену закона да на свеобухватан начин спроводе своје активности, укључујући и процесуирање предмета корупције међу високим званичницима све до коначне пресуде позвао је Владу да на конзистентан начин имплементира антикорупцијско законодавство и да расвијетли оптужбе за корупцију, посебно везано за случајеве приватизације“, пише у Нацрту декларације и препорука ПОСП, у коју су „Вијести“ имале увид.

ПОСП је тијело састављено од посланика ЕП и Скупштине Црне Горе, предвођених Едуардом Куканом и Ранком Кривокапићем, који се састаје два пута годишње, у Бриселу и Подгорици. Након тога излазе са заједничком декларацијом и препорукама и упућују га црногорским и европским институцијама које одлучују о даљим корацима Црне Горе на путу ка ЕУ.

Европски парламентарци својим колегама из Црне Горе прво шаљу нацрт текста декларације који се даље усаглашава на њиховим састанцима. Четврти састанак ПОСП биће одржан у Подгорици 3. и 4. априла.

У Нацрту упућеном црногорским колегама, европски посланици предлажу да се позову чланице ЕУ да „неоправдано и претјерано не одлажу отварање преговора, с обзиром да је Црна Гора до сада остварила значајан напредак у достизању тражених репера.“

Предлаже се и да се убрзају активности Скупштине када је ријеч о усвајању уставних одредби везано за правосуђе.

„Због изузетног значаја те реформе, ПОСП је позвао све политичке партије да престану да условљавају унапријед договорену реформу другим, политичким захтјевима који нису везани за ово питање“, пише у Нацрту декларације и препорука.

Наводи се и да је одбор „евидентирао наводне случајеве застрашивања и физичког насиља над новинарима и пријављене случајеве ограничавања медијских слобода“.

„Одбор позива медије да јавност извјештавају на професионалан и објективан начин и истиче посебну одговорност јавног сервиса за унапређење професионалних стандарда у медијима“, наводи се у предлогу Декларације. (ин4с)

1 reply »

  1. I ovo je dobar primer kako EU prvo dopusti visokim predstavnicima neke male drzave da ogreznu u kriminalu pa ih onda uceni time da prodaju, odnosno poklone drzavne interese svoje zemlje kako bi zauzvrat ostali privremeno na vlasti, a kad odrade izdaju i i zapad ucvrsti svoje pozicije u toj zemlji, poslusnike puste niz vodu cime oduseve narod koji jedva ceka da budu uklonjeni. Medjutim, narodu je tad uzalud radost jer tako osiromaseni vise nista ne mogu vratiti na staro kad je bilo koliko toliko dobro. Zapad uglavnom takvim prevarama dolazi do nacionalnih bogatstava malih i nejakih zemalja kao sto su Balkanske i sve one clanice bivse Jugoslavije. Sta sad vredi narodu Crne Gore, ako Milo bude uhapsen? Nista jer sve sto je pokrao, podelio je sa mafijom koja vlada na zapadu. Crnogorci koji su se odrekli Srbije i medju prvima priznali Kosmet za Albansku drzavu ce opet od srbije ocekivati pomoc koja ce im vecito biti potrebna kao i u proslosti. Srbija ce im i dalje sluziti kao krava muzara jer i danas oni vladaju Srbijom posredstvom svojih Tadica i Djilasa zar ne???

    Свиђа ми се