Европа

Борко Стефановић – „Јасно је да Европски парламент не признаје фусноту“!?


„Јасно је да Европски парламент не признаје фусноту“

30 март 2012, Вести

Шеф Преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић рекао је да је јасно да се договор из Брисела о регионалном представљању Косова не односи на Европски парламент.

Стефановић је навео да је то институција ЕУ у којој огромну већину чине посланици земаља које су признале независност Косова и као такве оне имају своја правила која установљавају својим одлукама.

Европски парламент одбио је јуче предлог групе посланика да се Косово у документима овог тела помиње са фуснотом.

„Споразум који је постигнут односи се на регионалне организације, а за нас је најважније да се сва документација у ЕУ, што се односи на Савет ЕУ и Европску комисију, од договора у Бриселу пише на начин како је договором предвиђено, дакле, са звездицом и фуснотом“, рекао је Стефановић за „Политику“.

Он је објаснио да се у случајевима када учествују државе западног Балкана и ЕУ, или неформалних скупова, које организује нека чланица ЕУ са западним Балканом, такође примењује договорена формула из Брисела.

Одговарајући на питање да ли има помака у решавању неспоразума који су настали протеклог месеца у вези са тумачењем договореног споразума, због чега су делегације Београда и Приштине напуштале три регионална скупа, Стефановић је рекао да нема помака и да „Србија сада заједно са европским државама намерава да утиче на Брисел да појасни регионалним организацијама шта је стварно договорено“.