БАРИКАДЕ

ВАНРЕДНА ВЕСТ – 30 МАРТ 2012, 10:50 СЕЉАЧКА БУНА – ТРАКТОРИ СТИГЛИ У НОВИ САД И БЕОГРАД!


ВАНРЕДНА ВЕСТ

30. март 2012.

20:12 021.rs ФОТО: Трактори стигли пред Бановину

Десетак незадовољних пољопривредника паркирало је своје тракторе вечерас испред зграде Владе Војводине.

Трактори су уредно паркирани дуж Булевара Михајла Пупина, и за сада не блокирају саобраћај. Још није познато колико ће се трактора још прикључити, и да ли је у плану блокада Бановине и околине, као што је то учињено пролетос. Представник пољопривредника Мирослав Ивковић.  је раније за 021 рекао да пољопривредници уопште не желе да се задржавају у Новом Саду, већ да само желе да пређу преко мостова у граду, да би могли да се крећу ка Београду. „Ми нисмо блокирали путеве, већ полиција. Ми само желимо да возимо тракторе ка Београду, а не да блокирамо грађане у свакодневним активностима“, каже Ивковић.

20:00 021.rs Договорено да 100 трактора уђе у Београд
Тројица пољопривредника из општине Кањижа успели су данас тракторима да се пробију до Београда, упркос томе што је полиција забранила долазак тракторима у главни град. Један трактор, регистрован на општину Кањижа, паркиран је код зграде „Пошта Србије“ у Таковској улици, где се налази и припадници саобраћајне полиције који, према речима пољопривредника, траже од њих да помере возило.

- Полиција врши на нас притисак да истерамо тракторе, па не знамо шта да радимо - рекао је агенцији Бета пољопривредник Чаба Боршош и додао да су са њим и Атила Милутиновић и Салман Золта.izvor: 24sata


„Полиција врши на нас притисак да истерамо тракторе, па не знамо шта да радимо“, рекао је агенцији Бета пољопривредник Чаба Боршош и додао да су са њим и Атила Милутиновић и Салман Золта. Упитан где су друга два трактора којима су стигли у Београд, Боршош је одговорио да су „на једном месту“.
Делегација пољопривредника који протестују и министар унутрашњих послова Ивица Дачић су се данас договорили да група представника пољопривредника сутра ујутро тракторима уђе у Београд где ће разговарати с њим. Договорено је да укупно 100 трактора из Војводине буде пуштено у Београд, по 50 из правца Новог Сада и Панчева.

19:14 КУРИР – ДАЧИЋ ПУСТИО ТРАКТОРЕ У БЕОГРАД

БЕОГРАД – Министар полиције Ивица Дачић договорио се са незадовољним пољопривредницима да са стотинак трактора дођу испред зграде СИВ у Београду и предају свој захтев.
– Њихове захтеве ћу предати Влади, која ће донети одлуку. С друге стране, пољопривредници су пристали да одблокирају путеве како би се саобраћај несметано одвијао – рекао је Дачић и додао да се на овај начин избегао саобраћајни колапс у Београду.

18:38  НЕПОЗНАТИ ХУЛИГАНИ КОД ОПОВА БЕЈЗБОЛ ПАЛИЦАМА ОШТЕТИЛИ НЕКОЛИКО ТРАКТОРА

ИЗВОР: 021.rs
Током данашњег протеста пољопривредника на мосту код Опова догодио се инцидент када је група, за сада, непознатих особа бејзбол палицама оштетила неколико трактора.
Један од очевидаца је рекао за РТВ да је један од мушкараца из групе тражио да прође, али му је речено да се пропуштају само жене са децом и Хитна помоћ. Након пола сата се вратио са још тридесетак људи који су почели да лупају по тракторима. Полиција која се налазила на мосту ништа није урадила да спречи инцидент.

Сазнајемо да су у међувремену блокирани и путеви код Челарева, код Бегеча и на мосту на Тиси код Жабља.
Како јавља репортер Радија 021 са лица места, део возача који из Новог Сада дођу до аутопута и угледају блокаду одмах одлучи да се врати, док део стане у колону и чека. Иако пољопривредници кажу да пуштају само хитне случајеве, уверили смо се да ипак сва возила после мањег чекања буду пуштена. Тако је тренутно.

17:31  КУРИР: БЛОКИРАН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ КОД ШИДА И ПУТ ЗА КРАГУЈЕВАЦ

Пољопривредници из Младеновца у блокади са 40 трактора на старом путу Београд-Крагујевац код скретања за Аранђеловац

НОВИ САД – Члан организационог одбора протеста пољопривредника Мирослав Ивковић изјавио је да су у блокади и гранични прелаз Шид-Товаришево и стари пут Београд-Крагујевац код Младеновца.

12:20 Марко Милојевић из одбора за организацију протеста у телефонском јављању ФБРепортеру рекао је да су четири представника пољопривредника управо отишла на разговор са председником општине Младеновац, који је дошао до блокаде, са циљем да се договоре о заједничком одласку у Министарство у Београд.
„Тренутно се налазимо у месту Марковац, код скретања за Аранђеловац, полиција нас је зауставила и не да нам да идемо даље. Заузели смо једну траку, тако да полиција, која је веома коректна према нама, регулише саобраћај који је веома отежан“, рекао је Милојевић и додао да ће, уколико реше да радикализују протесте обавестити читаоце ФБРепортера.

***********

Блокирана и магистрала ка Крагујевцу

30. март 2012. 08:28 – 10:54, Бета/МОНДО

Члан организационог одбора протеста пољопривредника Мирослав Ивковић изјавио је јутрос да су блокирани многи путеви у Војводини. Блокирана и магистрала код Крагујевца. Пољопривредници хоће у Београд, полиција не да.

Од јуче се полиција „бори“ са пољопривредницима (Тањуг)

Ивковић је агенцији Бета рекао да су од ноћас у блокади:

 • стари пут Суботица-Нови Сад код Римских шанчева,
 • Нови Сад-Темерин на Темеринској петљи,
 • Панчево-Ковачица,
 • мостови код Титела и Жабља и Ченте,
 • прилази Инђији, Старој Пазови, Новој Пазови и Опову
 • и још неки мањи путни правци.
 • Према последњим информацијама незадовољни пољопривредници из Младеновца и околине, са тридесет трактора, блокирали су данас око 10 сати и магистрални пут ка Крагујевцу код скретања за Аранђеловац.

Пољопривредници протестују јер су незадовољни новим начином субвенционисања ратарске производње по приносу, а не по обрадивој површини, који по њиховом мишљењу фаворизује прерађивачку индустрију, на штету пољопривредних произвођача.

„Од јутрос су почели да нам се прикључују и пољопривредници који јуче нису могли да учествују у протесту, како бисмо створили још јачу енергију да се пробијемо до Београда“, рекао је Ивковић.

Пољопривредници из општине Ковачица успели су, са око 200 трактора ноћас да стигну, пољским путевима, до центра Панчева и излаза из града где их је заустваила полиција.

„У току преподнева очекујемо да ће нам се придружити паори из Омољице, Иванова и других села у околини Панчева, што значи да би могло доћи до блокаде новог пута ка Београду“, рекао је агенцији Бета Јан Хусарик, председник Асоцијације пољопривредника Баната који је организатор протеста.

Ивковић се извинио свим грађанима због новонастале ситуације и рекао да до блокада путева не би ни дошло да се полиција није испречила пред око 4.000 пољопривредника на тракторима на путу за Београд.

„Ми желимо да пропустимо сва возила, али им полиција својим блокадама то не дозвољава, како би то приписала нама“, рекао је Ивковић.

Уз подсећање да ће због ускраћивања права на слободу кретања упутити тужбу Уставном суду Србије, Ивковић је рекао да је упућен допис министрима полиције и правосуђа Ивици Дачићу и Снежани Маловић да одговоре чија је одлука да се пољопривредницима ускрати ово уставно право.

„Сви пољопривредници су са исправним тракторима и свим законским прописима у саобраћају и не схватамо зашто овакав однос према нама.

Пољопривредници ће добро запамтити ко им је онемогућио кретање по замљи, јер је то доказ да смо ми грађани другог реда“, истакао је Ивковић.

Пољопривредник Илија Грујић рекао је да су његове колеге, где год су кренули у мирну вожњу, са технички исправним тракторима, дошли у ситуацију да буду заблокирани на више праваца, одакле не могу да се упуте ка Београду у легитимну протестну вожњу.

„Ми имамо могућности да заобиђемо блокаде скоро на сваком месту и да се упутимо према Београду, али до сада ту могућност нисмо користили“, рекао је Грујић и додао да ратари неће имати још дуго стрпљења.

Пољопривредници из свих војвођанских општина кренули су јуче тракторима ка Београду старим магистралним путевима, али их је полиција у неколико места зауставила и искључила из саобраћаја.

Током јучерашњих преговора у Београду са министром пољорпивреде Душаном Петровићем није постигнут договор о промени спорних уредби о субвенционисању по оствареном приносу житарица, индустријског биља, кромпира и дувана.

Пољопривредници траже да се настави регресирање репроматеријала у производњи са 14.000 динара по хектару, као и да ресорно министарство донесе Стратегију руралног развоја у Србији, јер је то услов да фармери могу да користе средства из ИПА фондова ЕУ.

Пољопривредници су крајем маја и почетком јуна прошле године пет дана блокирали путеве широм Војводине, а блокаде су уклонили након што су се с Министарством пољопривреде договорили о исплати субвенција.

Тада је договорено да ће исплата субвенције од 14.000 динара по хектару за посед величине до 30 хектара, бити завршена до краја 2011, а да ће субвенције за преосталих 70 хектара бити исплаћиване од 1. јануара 2012. године.

*************

30. март 2012. 10:50, ФБР – ЈАВЉА НАШ ДОПИСНИК

Незадовољни пољопривредници из Младеновца и околине, са тридесет трактора, блокирали су данас око 10 сати магистрални пут ка Крагујевцу код скретања за Аранђеловац.

************


6 replies »

 1. sve je to haoticno i parcijalno svako resava samo svoje probleme,ali kada pogledam izgleda da samo seljaci imaju probleme,sta radnici da urade koje subvencije mi da dobijemo,em nemamo zemlje em nemamo ni bicikle da postavimo kao barikade naspram ovih traktora od dvadesetak hiljada eura,i ako se resi ovo resice se tako sto ce se obicnim smrtnicima uzeti i dati njima,iz vojvodine sam i tacno znam koliko seljaci bolje zive nego ranije i koliko su postali imucniji u odnosu na raniji period,pa svako iole jaci poljoprivrednik sada ganja dzipove i da ne pricam dalje jer ce iovako da pluju po ovome sto pisem ali to je istina i usput ne branim vlast ni malo oni su nam dusu uzeli…..

  Свиђа ми се

 2. Демократе које су се докопале власти са булдожером сада праве барикаде на прописној удаљености од БГ недају сељацима ни да приђу,а србске барикаде на Косову руше!

  Свиђа ми се

 3. Karađorđe, ‘odi da vidiš kako ti živi sirotinja raja, koju globe više nego Turci u ono vreme, pre 200 godina.
  Ti otera age ibegove, ali ovi danjašnji su gori!

  Свиђа ми се

 4. Član organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je jutros da su blokirani mnogi putevi u Vojvodini. Blokirana i magistrala kod Kragujevca. Poljoprivrednici hoće u Beograd, policija ne da.

  Ivković je agenciji Beta rekao da su od noćas u blokadi stari put Subotica-Novi Sad kod Rimskih šančeva, Novi Sad-Temerin na Temerinskoj petlji, Pančevo-Kovačica, mostovi kod Titela i Žablja i Čente, prilazi Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i Opovu i još neki manji putni pravci. Prema poslednjim informacijama nezadovoljni poljoprivrednici iz Mladenovca i okoline, sa trideset traktora, blokirali su danas oko 10 sati i magistralni put ka Kragujevcu kod skretanja za Aranđelovac.

  Poljoprivrednici protestuju jer su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja ratarske proizvodnje po prinosu, a ne po obradivoj površini, koji po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

  „Od jutros su počeli da nam se priključuju i poljoprivrednici koji juče nisu mogli da učestvuju u protestu, kako bismo stvorili još jaču energiju da se probijemo do Beograda“, rekao je Ivković.

  Poljoprivrednici iz opštine Kovačica uspeli su, sa oko 200 traktora noćas da stignu, poljskim putevima, do centra Pančeva i izlaza iz grada gde ih je zaustvaila policija.

  „U toku prepodneva očekujemo da će nam se pridružiti paori iz Omoljice, Ivanova i drugih sela u okolini Pančeva, što znači da bi moglo doći do blokade novog puta ka Beogradu“, rekao je agenciji Beta Jan Husarik, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Banata koji je organizator protesta.

  Ivković se izvinio svim građanima zbog novonastale situacije i rekao da do blokada puteva ne bi ni došlo da se policija nije isprečila pred oko 4.000 poljoprivrednika na traktorima na putu za Beograd.

  „Mi želimo da propustimo sva vozila, ali im policija svojim blokadama to ne dozvoljava, kako bi to pripisala nama“, rekao je Ivković.

  Uz podsećanje da će zbog uskraćivanja prava na slobodu kretanja uputiti tužbu Ustavnom sudu Srbije, Ivković je rekao da je upućen dopis ministrima policije i pravosuđa Ivici Dačiću i Snežani Malović da odgovore čija je odluka da se poljoprivrednicima uskrati ovo ustavno pravo.

  „Svi poljoprivrednici su sa ispravnim traktorima i svim zakonskim propisima u saobraćaju i ne shvatamo zašto ovakav odnos prema nama.

  Poljoprivrednici će dobro zapamtiti ko im je onemogućio kretanje po zamlji, jer je to dokaz da smo mi građani drugog reda“, istakao je Ivković.

  Poljoprivrednik Ilija Grujić rekao je da su njegove kolege, gde god su krenuli u mirnu vožnju, sa tehnički ispravnim traktorima, došli u situaciju da budu zablokirani na više pravaca, odakle ne mogu da se upute ka Beogradu u legitimnu protestnu vožnju.

  „Mi imamo mogućnosti da zaobiđemo blokade skoro na svakom mestu i da se uputimo prema Beogradu, ali do sada tu mogućnost nismo koristili“, rekao je Grujić i dodao da ratari neće imati još dugo strpljenja.

  Poljoprivrednici iz svih vojvođanskih opština krenuli su juče traktorima ka Beogradu starim magistralnim putevima, ali ih je policija u nekoliko mesta zaustavila i isključila iz saobraćaja.

  Свиђа ми се

  • E Gorane cudan je to narod,sta njih boli briga za seljake.Mesto da se cela Srbija digne protiv stanja u koje su nas doveli ,mnogi verovatno psuju seljake jer nemogu otici navikend ,jer su im putevi postali previse zakrceni a negde i zatvoreni zbog seljaka.Steta mnogi nece moci ovog vikenda doneti kuci u Beograd jaja ,pilice i ostale namirnice koje proizvode njihovi roditelji ,rodjaci i prijatelji ti isti seljaci,koje mnogi danas i te kako psuju .A priblizava se USKRS !!!!!

   Свиђа ми се