ДЕШАВА СЕ...

Караџић-Холбрук: Рукопис на провери графолога


Шеф правног тима Радована Караџића, Горан Петронијевић разговарао је са скопским адвокатом Игнатом Панчевским и од њега узео копију документа за који овај македонски правник тврди да је оригинални споразум Караџића и Холбрука.

03. 04. 2012. 13:42  Д. Љ. Јоксић, Ђ. Баровић – Вести

Ако су потписи Караџића и Холбрука аутентични, суђење у Хагу ће попримити други ток

– Остварили смо контакт и договарали о могућној будућној сарадњи. Петронијевићу сам показао део оригиналних докумената са којима располажем, а међу њима су и бројни писмени, аудио и видео докази везани за договор између Радована Караџића и Ричарда Холбрука – казао је „Вестима“ скопски адвокат.

И Горан Петронијевић је потврдио нашем листу да је у суботу боравио у Македонији како би проверио наводе о постојању оргиналног документа – споразума о коме су „Вести“ прве писале.

– Због важности овог документа било је логично да одмах по писању вашег листа посетим Скопље. Са Панчевским сам разговарао неколико часова, а он ми је на крају дао копију тог документа. Није желео да открије на који начин је дошао у посед тог папира, али то је у овом тренутку и најмање важно. Поента је да што пре установимо да ли је реч о оригиналу или не – каже за „Вести“ Петронијевић.

Он није прецизирао колико времена ће требати за тај посао, али тврди да постоји начин да се установи права истина.

– Да би се утврдила аутентичност потребно је најпре проверити оригиналност потписа, а то ће бити посао за графологе. Затим ће документ погледати Караџић и још двоје, троје људи који су тај папир раније држали у рукама, објашњава Петронијевић.

Други ток суђења

Петронијевић је већ раније изјавио за „Вести“ да уколико се покаже као аутентичан, споразум Караџић – Холбурк могао би да промени ток суђења бившем председнику Републике Српске.
– Од почетка тврдимо да тај споразум постоји и до сада смо извели бројне сведоке који су то и потврдили. Међутим, недостаје сам папир на који су и Караџић и Холбрук ставили своје потписе. Уколико се покаже да је ово тај документ, он ће значајно променити ток суђења доктору Караџићу – казао је Петронијевић.

Холбрук-Караџић и на видео-траци?

Договор између бившег председника Републике Српске Радована Караџића и некадашњег изасланика САД у Босни и Херцеговини Ричарда Холбрука „оверен“ је тонским и видео-записом.

За тим одбране
Адвокат Игнат Панчевски каже да је спреман да обимни материјал са којим располаже предочи тиму одбране Караџића, али додаје - "само један део, јер највише поверења ја имам у самога себе".
јавност и да цела истина догађаја из 1995/96. године изађе на светло дана - каже Панчевски.

Споразум којим се Караџићу нуди заштита Америке, уколико се повуче са свих функција у РС многи су раније оспоравали, али сада има све више доказа који потврђују оно што је Караџић причао у судници Хашког трибунала.

Аудио и видео траке, заједно са потписаним документима наводно налазе се код скопског адвоката Игната Панчевског, који је још једном изразио спремност да сав материјал којим располаже, међу њима и документе везане за догађаје у Сребреници, предочи тиму одбране Караџића.

Да би потврдио своју озбиљност, Панчевски је ексклузивно „Вестима“ дао изворну фотокопију последње странице тајног споразума Караџић-Холбрук, који је првом председнику Републике Српске гарантовао безбедност и заштиту САД у замену за повлачење из јавног и политичког живота.

– Део је код мене, у Скопљу, а један део код особа које ја познајем, постоји тонски и видео запис прелиминарних преговора, одобравања од стране државних и политичких фактора у то време, и на крају самог тренутка, односно чина потписивања првог договора који даје „визу“ Радовану Караџићу и Ричарду Холбруку да потпишу и коначни договор. Ове чињенице наводим из намере да се са тим упозна целокупна

Скопски адвокат објашњава да су направљене три верзије документовања договора Караџић-Холбрук: писана верзија, тонска верзија и видео-верзија.

На питање колико минута траје поменути снимак Панчевски је одговорио „да је минутажа довољно дугачка да се документује континуитет припрема, самог договарања и коначног потписивања документа“.

Он каже да постоји и транскрипт разговора скинутих са видео и тонског записа.
На питање које се све личности виде на поменутим видео-снимцима адвокат из Скопља је одговорио – све.

– Тадашњи председник Србије Слободан Милошевић, министар спољних послова Милан Милутиновић, бивши министар спољних послова Републике Српске Алекса Буха, Биљана Плавшић, Момчило Крајишник, Караџић и Холбрук, буквално сви.