БАРИКАДЕ

Кфор затвара алтернативне путеве у договору са српском жандармеријом!!


Кфор затвара алтернативне путеве у договору са српском жандармеријом

03. 04. 2012. 17:44х | Вестионлине, ТВ Мост

Команда НАТО-а у Напуљу наредила је Кфору да затвори све алтерантивне путеве у Лепосавићу и Зубином Потоку, изјавио је данас председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, позивајући се на команданта Кфор на северу Косова.

После састанка команданта Кфора на северу Косова, пуковника Адолфа Конрада са челницима Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића, и са начелником Косовско-митровачког округа, Ристић је рекао да је то „договорено са српском жандармеријом“.

На састанку у згради Општине Зубин Поток Конрад је пренео поруку команданта Кфор Ерхарда Древса да је од команде из Напуља стигло наређење да се затворе сви алтернативни путеви у општинама Лепосавић и Зубин Поток, казао је Ристић.

„Рекли смо пуковнику Конраду да је то за српско становништво неприхватљиво, без обзира ко се договара“, рекао је Ристић.

Ристић је додао да су сви путеви и све стазе који спајају Косово са централном Србијом легални и слободни и да ће их становништво користити кад год то пожели.

„Ми не можемо дозволити да нас нико везује у окове и одваја од матице Србије, без обзира на договоре и разговоре овде живи српско становништво које нико, јула прошле године ,није спустио хеликоптерима као што је то учињено са албанским службеницима, рекао је Ристић и подсетио да Срби овде живе вековима и да нико неће моћи да им одређује стазе којима ће моћи или не да се крећу“.

Према Ристићевим речима „нико не спори право КФОР-у, који је задужен за безбедност, да може да контролише путнике и возила али не и да силом терају грађане да не могу да прођу никуда сем кроз „врата“ на којима ће их чекати албански цариници и погранични полицајци “.

Он је објаснио да се „прелази бојкотују због присуства албанских цариника и пограничних полицајаца на њима и да затварање алтернативних путева има за циљ да испровоцира становништво на северу Косова и Метохије које ће сигурно на то адекватно одговорити организовањем протеста и барикада“.

Срби са севера Косова бојкотују прелазе Брњак и Јариње због албанских цариника и полицајаца, користе алтернативне путеве од којих је један, у близини Јариња, пре десетак дана блокирала српска жандармерија.