Љиљана Татић

Дoживoтнo дужничko рoпствo: у СAД-у oсoбe прeko 60 гoдинa joш увek врaћajу студeнтсke kрeдитe


Ново истраживање федералне банке у Њујорку показује праву слику кризе студентских дуговања. Нису само млади заробљени у циклусу великих студентских дуговања, према истраживању 36 милијарди УСД студентских дуговања отпада на Американце старије од 60 година. Дуг се односи на ненаплаћене кредите из времена њиховог оригиналног школовања, каснијег образовања у средњој доби иу случајевима да су саучесници у кредитима за млађе чланове породице.

Студентски кредити постали су велики проблем 2005. када је одлуком новог закона поништена претходна процедура да студентски дугови могу бити отписани у случају банкрота. Према правилнику који је на снази већ 7 година, студентске кредите готово је немогуће икада поништити.

„Студентски дуг може да буде терет с којим ћете отићи у гроб – можете га се решити тек када вас положе у ковчег“, рекао је Виллиам Е. Бревер, председник адвокатске удружења „Натионал Ассоциатион оф Цонсумер Банкруптци Атторнеис“ у разговору за Тхе Васхингтон Пост.

Магазин Тиме преноси како све чешће долази до појаве да дједови и унуци обоје имају студентски кредит. Према њиховом извештају, око 5% свих рата кредита – које касне са уплатом од 30 до 60 дана – отпадају на популацију старију од 60 година. Додатних 12% односи се на популацију између 50 и 59 година.
Један од највећих проблема који се јавља код младих, али и код старијих, власника студентских кредита је изузетно тешко стање на тржишту рада. Магазин Тиме преноси како је незапосленост међу младим дипломираним студентима толико висока да се ствара тзв. „Бумеранг“ генерација – тј млади људи који се након факултета враћају дома и живе са родитељима до даљњега.

Једна од грана  покрета ”Окупирајмо” – „окупирајмо студентске дугове“ (хттп://оццупистудентдебт.цом/) жестоко се боре за већу заштиту дужника.
Студентски оццупи покрет на својим страницама је истакао: „Направили смо онако како су нам рекли да морамо – да ‘следимо своје снове’, али уместо да смо добили инвестицију за сопствену будућност, добили смо омчу“.

advance.hr