Влада

ЗВАНИЧНО – СРБИЈА НА ЂУРЂЕВДАН БИРА И ПРЕДСЕДНИКА, СЛАВИЦА В.Д. ПРЕДСЕДНИК ДОК СЕ НЕ ИЗАБЕРЕ НОВИ


Председнички избори у Србији биће одржани 6. маја, одлучила је данас председница Скупштине Србије Славица Ђукић – Дејановић.

05. 04. 2012. 14:05 Бета

Славица Ђукић-Дејановић од данас води државу

Борис Тадић јуче је поднео оставку на место председника Републике Србије, а данас је почело његово исељење из зграде Председништва на Андрићевом венцу у Београду. Убудуће он ће са својим сарадницима боравити у просторијама Демократске странке.

Кандидати за председничке изборе (према редоследу објаве странака):

  • СНС – Томислав Николић
  • СПС – Ивица Дачић
  • СРС – Александар Мартиновић
  • ЛДП – Чедомир Јовановић
  • УРС – Зоран Станковић
  • СВМ – Иштван Пастор
  • ДСС – Војислав Коштуница

Иако је ово био Тадићев други мандат, он ће још једном моћи да се кандидује за председника Србије, јер је председник независне Републике постао тек другим мандатом после доношења новог Устава Србије 2006. године.

До избора новог председника Републике вршилац дужности ће бити председник Народне Скупштине, односно Славица Ђукић Дејановић.

Осим председничких, за 6. мај расписани су и парламентарни и локални избори.

Кандидатуре за председничке изборе могу да се поднесу Републичкој изборној комисији најкасније до 15. априла, а пет дана касније биће објављена збирна изборна листа на којој ће кандидати бити поређани по редоследу добијеном жребом.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистрована странка, коалиција политичких странака и група грађана коју оснива најмање 10 бирача чији потписи морају бити оверени код суда и која не мора да има назив. За подношење кандидатуре потребно је предати РИК-у најмање 10.000 потписа бирача оверених код суда, а бирач може потписом подржати само једног кандидата.

Предлагач кандидата може да повуче предлог до дана утврђивања листе кандидата за избор председника Републике, а до тада може да одустане и кандидат. Листа кандидата за избор председника Републике садржи име и презиме кандидата и назив предлагача тог кандидата, односно назнаку да је кандидата предложила група грађана ако група грађана нема назив. Редни број кандидата на листи утврђује се жребом, у присуству представника предлагача кандидата.

Последњих дана у јеку предизборне кампање, али и „скраћивања мандата“ председника Србије, на многим друштвеним мрежама могло се „чути“ да, сад већ бивши председник Србије, Борис Тадић, „нема право да се по трећи пут кандидује за председника државе“.

За све оне који се питају да ли је то могуће, портал „Вести-онлине“ потврђује да јесте. А ево и како…

КАКО ТАДИЋ „МОЖЕ ТРИПУТ“?

Борис Тадић је први пут био биран за председника 2004. али је тада био председник републике Србије која је била члан заједнице Србије и Црне Горе. Кад је Црна Гора одлучила да се осамостали постао је по континуитету председник државе Србије и није биран.

Први пут је за председника самосталне државе Србије биран 2008. године, тј. тада му је започео први мандат.

Да Тадић има право на још један мандат потврђује Уставни закон.

У члану 18 тог закона пише: „Да се први наредни избор након усвајања Устава има сматрати првим избором председника.“

Да подсетимо нови Устав Србије је донет новембра 2006. године. Тада су одржани најпре избори за Скупштину Србије (јануара 2007. године). Маја месеца формирана је нова Влада, а уставни Закон предвиђао је да се избори за председника Републике морају расписати до краја године.

12. децембра 2007, председник парламента Оливер Дулић расписао је изборе за председника Републике за 20. јануар 2008. године.

20. јануара, одржан је први круг избора. Кандидат Српске радикалне странке, Томислав Николић, добио је 39,99 одсто, а кандидат Демократске странке, Борис Тадић, добио је 35,39 одсто гласова.

3. фебруара, у другом кругу, Борис Тадић је са 50,5 одсто према 47,7 одсто) победио Николића.