ВЕРА

Мати Анастасија, игуманија манастира Девич: Дрхтимо дан и ноћ


„Косовска полицијска служба“ (КПС) преузела је након споразума са представницима Еулекса и Кфора обезбеђивање средњовековног православног манастира Девич, који се налази у Дреничкој шуми, пет километара јужно од Србице, потврдила је за „Вести“ игуманија Анастасија. Она је додала да се војници Кфор-а Мароканци који су у саставу француског контингента већ пакују за одлазак.

19. 04. 2012. извор: Вести


– Ми ово сматрамо насиљем, али смо немоћне да било шта предузмемо – изјавила је мати Анастасија.

– Верујте, не знамо кад нас је више страх, кад су присутни или кад нису. Док нас је чувао Кфор стрепеле смо од повремених упада албанских екстремиста и пљачке манастирске имовине, а није их било мало и поред присуства страних војника. Ипак, ти војници су нам уливали какву-такву сигурност. Тога више нема. Од сада ћемо да дрхтимо дан и ноћ. Једино се у Бога уздамо и њему за спас непрекидно молимо. Друге помоћи ниоткуда више немамо. Београд ћути, српски медији ћуте – дрхтавим гласом испричала је мати Анастасија.

Из КПС-а је саопштено да је одговорност за обезбеђивање Девича од сада у пуној надлежности Косовске полиције која ће тамо бити присутна 24 сата.

Спаљен у погрому 2004.

Спаљени Девич 2004. године

У налету албанских екстремиста јуна 1999. манастир Девич је опљачкан и оскрнављен, а монахиње су данима биле потпуно изоловане и константно су их малтретирали албански терористи. У мартовском погрому 2004. шиптарски терористи су ову светињу спалили, а монахиње су једва живу главу извукле. Девич је сада делимично обновљен. Подигао га је деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери девице, по чему је манастири и добио име.

1 reply »

  1. Дао Бог да се и људи потруде за безбедност манастира и сестринства и то људи из Србије а не ови садашњи из „Србије“ .
    У Бога се уздамо али и сви ми требамо да помогнемо да се истина о мукама сестринства манастира Девич чује и још боље види у Србији и колико може у свету.
    Бог вас чувао !

    Свиђа ми се