ДЕШАВА СЕ...

20.04.2012. ВЕСТИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


 20.04.2012

БЕТА – КБС вежба за ванредне стиуације?!

Припадници „Косовских безбедносних снага“ почели су данас десетодневну вежбу у рејону Пећи, Гњилана и Призрена током које се припремају за деловање у ванредним ситуацијама – током природних непогода.


„Све јединице ће увежбавати и побољшати своје способности везане за главни задатак као што су гашење пожара, руковање отровним материјама, потраге и спасавање“, наводи се у саопштењу Кфора који ће сарађивати с КБС-ом током извођења вежби.
Вежба предвиђа подршку КБС-а општинама и локалним властима у ситуацијама масовних несрећа, када оне више нису у стању да се сопственим снагама носе са тежином несрећа.
Кфор ће пружати подршку надзорној организацији у праћењу и процени читаве везбе. Официри НАТО-а и Кфора активно ће учествовати током трајања вежбе.
Конвој Косовских безбедносних снага кретаће се локалним путевима и аутопутевима, и на истуреним местима у близини поменуте три општине.

ЕУЛЕКС појачава своје присуство на северу

Извор: КИМ – Због појачаних тензија током протеклих недеља ЕУЛЕКС је појачао своје присуство на северу Косова, саопштено је из ове мисије. У саопштењу које је достављено КИМ радију наводи се да је ЕУЛЕКС полиција појачала своје мобилне патроле у селима око Митровице, а такође и у насељу три солитера у северном делу града.

“ЕУЛЕКС наставља са блиском сарадњом са својим колегама из КФОР-а и Косовске полиције. КФОР је такође недавно појачао сопствене патроле и он може бити позван да помогне ЕУЛЕКС-у, када околности то буду захтевале. Важно је да све заједнице у овом тренутку остану мирне и да се придржавају владавине права”, наводи се у саопштењу.
Из ове мисије објашњавају да је циљ појачаног присуства, пружање веће безбедности заједницама и повећање јавне безбедности.

У саопштењу достављеном КИМ радију констатује се да је тзв. „Скупштина Косова предузела радње како би земљу приближила циљу окончања надгледане независности“.
„Усвајање четири преостала закона предвиђених Свеобухватним предлогом за решење статуса Косова, и прихваћених од стране Скупштине као обавезе у време проглашења независности, представља важну прекретницу. Штавише, закони о Призрену, Великој Хочи, пореској администрацији, као и Закон о изменама и допунама постојећег Закона о јавним предузећима су добри за Косово сами по себи и њихово усвајање је било исправно“, наводи се у саопштењу.

Амбасада САД на КиМ поздравила је ово усвајање закона Мартија Ахтисарија: „Упућујемо похвале Влади Косова на њеној посвећености у предлагању законских регулатива који доприносе како грађанима Косова, тако и испуњавању међународних обавеза државе, као и на храбрости да се све ове мере спроведу до краја. Одајемо признање свима који су радили данас на томе да преовлада интерес Косова. Такође одајемо признање Скупштини на усвајању новог Кривичног закона Косова. Овим законом постављен је правни и законски оквир 21. века на Косову, који утире пут бољем спровођењу владавине права и убрзава евро-атлантске интеграције Косова“. У саопштењу су додали да ће наставити да подржавају „Косово у јачању својих државних институција и напорима ка остваривању будуће стабилности и напретка за све грађане Косова“.

 Македонија тражи визе грађанима КиМ?

Танјуг: ПРИШTИНА – Приштински дневник Зери пише да је погранична полиција Македоније вратила данас са границе неколико грађана КиМ који су покушали да уђу у Македонију. Припадници македонске полиције су им препоручили да, уколико желе да уђу у Македонију, морају претходно да се обрате македонској амбасади у Приштини, преноси Зери.
Ова препорука македонске стране највише је погодила ученике, студенте и раднике села Глобочица, који студирају и раде у Македонији, најчешће у Tетову.
„Погранична полиција Македоније ме је вратила с границе. Рекли су ми да морам да аплицирам за визу у македонској амбасади која се налази у Прриштини“, потврдио је за Зери ученик друге године средње медицинске школе у Tетову Јетон Љума, кога је данас вратила с границе македонска полиција.

13:45 ТАНЈУГ  – Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић данас је затражио састанак са комадантом КФора Ерхардом Древсом и шеФом Еулекса Гзавијем де Марњаком како би се предупредили потенцијални проблеми и решио проблем наоружаних група на севееру Косова.
Богдановић је у изјави Танјугу рекао да је затражио састанак због „безизлане ситуације, која је, нажалост, сваким даном све гора и гора“ и додао да одговор на тај захтев очекује што пре. „Зато сам затражио хитан састанак, да што пре видимо на који начин можемо заједнички да предупредимо неке ствари које могу да произведу нове трензије и сукобе“, рекао је Богдановић.
Он је навео да су Срби на северу Косова и Метохије најугроженији, да постоје претње из Приштине и да је таква и реторика приштинских политичара у последње време, који прете инвазијом на северу Покрајине.
Богдановић је навео и да су се појавиле наоружане групе на северу Косова и Метохије, које отворено прете српском народу. „Tо су све разлози који морају да се разјасне и да се предупре нежељене последице по мир и стабилност, пре свега на северу Косова и Метохије“, рекао је министар Богдановић додајући да се не сме дозволити да наоружани цивили шетају слободно и да могу да прете било коме.
Богдановић је пре два дана затражио од представника међународне заједнице да хитно испитају да ли постоје наоружане екстремистичке групе на северу Косова и да уколико постоје, те групе разоружа. 

11:32  Притвор осумњиченом за ратне злочине јавио је радио КИМ

Окружни суд у Призрену одредио је једномесечни притвор за једну особу осумњичену за ратне злочине, саопштено је из ЕУЛЕКС-а. Једномесечни притвор особи чији идентитет није саопштен одредио је претпретресни судија из ЕУЛЕКС-а. „Осумњичени се терети по две тачке за ратне злочине против цивилног становништва извршене 1998. године“, каже се у саопштењу достављеном КИМ радију.

Додаје се да је „осумњичени, који је био у бекству годину дана, ухапшен у Албанији и изручен“. Он је био део истраге у предмету против Ејупа Кабашија и осталих, чије је суђење одржано прошле године у Призрену.

Кривично гоњење у овом предмету предводи тужилац из ЕУЛЕКС-а у Канцеларији специјалног тужилаштва Косова.

КИМ РАДИО 

Вељко Одаловић: Припреме за изборе на Косову

На територији Косова обављају се припреме за парламентарне и председничке изборе изјавио је секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић. Он је казао да ће бирачка места бити отворена свуда где буде гарантована безбедност бирача, изборног места и изборног материјала.

Одаловић је, на састанку с претпосматрачком мисијом Парламентарне скупштине Савета Европе, навео да постоје извесне потешкоће у вези са спровођењем избора на Косову и Метохији, као и да су вођени технички разговори о превазилажењу спорних тачака, па се очекује да ће ти проблеми бити решени. Секретар РИК-а је ту мисију, на чијем је челу Жан Шарл Гардето, обавестио да је до сада проглашено 13 парламентарних листа међу којима и две листе националних мањина, саопштено је из Скупштине Србије.

Одаловић је указао да је РИК до сада прогласила и 11 листа за кандидата за председника Србије, као и да ће на предстојећим изборима бити отворено 8.585 бирачких места, и додао да РИК спроводи исте критеријуме на читавој територији земље.

Гардето је рекао да је циљ посете Београду припрема мисије за посматрање избора 6. маја, као и упознавање са спровођењем предизборних радњи РИК-а. Чланове мисије је интересовало колико је изборних листа до сада проглашено и да ли се поштовала законска обавеза о заступљености жена на листама кандидата за посланике, функционисање Јединственог бирачког списка и могућност гласања изван места пребивалишта. Мисију су занимале и контролне мере које су преузете како би се спречило дупло гласање, како ће бити организовано гласање за интерно расељена лица, за особе са инвалидитетом, старе и непокретне грађане, као и на који начин ће се спровести избори на територији Косова и Метохије.

ПОЛИТИКА: 

У документима Кфора траже информације о несталима

Британски контигент Кфора улази на Космет 9. јуна 1999. (Фото Фонет)

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) председава Радном групом за лица која се воде као нестала у вези са догађајима на Косову од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.
– Ова Радна група, успостављена 2004. године, представља форум на којем званични представници власти Београда и Приштине размењују информације и планирају активности како би се расветлила судбина несталих – истиче Драгана Којић, шеф Регионалне делегације МКЦК у Београду.
У протеклих неколико година, по њеним речима, један од озбиљних проблема у расветљавању судбина несталих лица је недостатак информација о потенцијалним, још неоткривеним гробницама које би могле садржати посмртне остатке особа које се и даље воде као нестале.
– У том циљу се, према договору у оквиру Радне групе, МКЦК обратио свима онима чије би архиве могле садржати такве информације, укључујући ту и земље Кфора, да таква документа ставе на располагање.
Већи број земаља којима смо се обратили одазвао се нашем захтеву. Али, процес лоцирања архивираних докумената, као и процес њихове анализе и провере, сложен је и дуготрајан и захтева да се комуникација понови више пута како би се дошло до што прецизније информације – објашњава наша саговорница.
Иако прикупљених информација нема много, по речима Драгане Којић, извесни потенцијално корисни подаци су добијене и подвргнути даљој провери.

———————————————-

Нестали у ратовима у бившој Југославији

Укупно пријављено несталих 34.879

Данас непозната судбина 13.265
од тога: 
– у БиХ 9.136
– у Хрватској 2.337
– на Космету 1.792

10:30 ФБ Глас Косова и Метохије:

Цесид организује посматраче за изборе на КиМ. Значи ипак ће их бити, и то на целој територији покрајине.


Кучи: Сила није решење за проблеме на северу КиМ

ПРИШTИНА – Тачијев заменик Хајредин Кучи изјавио је да употреба силе за решење проблема на северу Косова „није опција косовске владе, те да је једино решење искрена сарадња са КФором, Еулексом и са Србима који живе на северу“.

Кучи је јуче упозорио „представнике опозиције“ тзв. Скупштине Косова да буду одмерени када се ради о северу земље, а дневник „Епока е ре“ објавио је његову изјаву: „Употреба силе ће бити последње решење и ако буде неопходно ми ћемо деловати“.
Кучи је позвао „представнике домаће и међународне заједнице да појачају безбедносне активности на северу“ и истакао да нормализација односа на северу тражи стрпљење и време, док би употреба силе било нешто што је последње.
Он је додао да је „кључ решења проблема севера у Београду“, али да „део тог решења треба да буду и институције Косова, како власт тако и опозиција“, као и међународне институције, грађани, Албанци и Срби. На крају је нагласио да је у постизању решења „за проблем севера потребан и већи притисак Брисела и Вашингтона“.

(ИЗВОР ВЕСТИ: ФБ, ФБР, интернет, новинске агенције…)