Језик

ОГЛАС ЗА ПОСАО – ЕВО МЕ ТРЧИМ!


Недавно је на интернету, на сајту Инфостуд-а објављен интересантан оглас за посао, на њега су се вероватно јавили заинтересовани од ових скоро ЈОШ МАЛО ПА МИЛИОН незапослених људи у Србији. Но, није о незапослености реч, већ о ЗДРАВОМ РАЗУМУ НАШЕ НАЦИЈЕ, којом се заиста треба поносити, бар овима који умеју да реагују у тренутку када треба. Оглас је у слици, а реакције у речима незапослених који су послали своја писма компанији…

20.04.2012. извор интернет, за ФБР Б. Диковић

И реакције:

„Поштовани,

одлучио сам да се пријавим на Ваш конкурс из више разлога, а најважнији од њих је тај што никада нисам радио у неком магацину, нарочито не волонтерски. Сматрам да је то сјајан начин да надоместим све оно што сам пропустио служећи војску у цивилу, тако да од Вас на неки начин очекујем да ме очовечите. Спреман сам да радим у све три смене и прековремено, а предложио бих Вам и да уведете бичевање као меру подстицаја својих волонтера.

Човек се учи док је жив, тако да сматрам да ће искуство рада у Вашем магацину за мој психо-физички развој имати значаја колико и слушање Шемсе Суљаковић коју, бај д веј, сматрам најзначајнијим самониклим лајф коучом модерног доба. Из ове илустрације можете схватити колико ценим Ваш волонтерски програм, тако да можете бити сигурни да нећу забушавати, носити мање кутија него што заиста могу, тражити топли оброк или паре за превоз. Напротив. Кад год будем могао, донећу Вашем бренд менаџеру и пословођи у магацину кафицу и мафин као знак захвалности зато што сам постао део Вашег цењеног тима.

Искуства имам доста. Између осталог, радио сам у шумској секцији на пословима маркирања букви где се радило у паровима, тако да сам јако добро припремљен за тимски рад. Букве се, да појасним, маркирају тако што један члан тима секирчетом издеље кору, а онда други члан тима чекићем, на чијем се крају налази печат ,бркне у малу посуду са камионским уљем и снажно удари по дрвету на место са ког је скинута кора. Током овог посла сам мењао задужења, баратао сам и секирчетом и чекићем, што Вам може указати на чињен ицу да сам прилагодљив различитим радним операцијама и да лако учим.

Такође, током студентских дана радио сам и у трамвајској гаражи ГСП-а на Новом Београду, где сам истоваривао џакове са ситним песком који се ставља у клизни механизам на трамвајима како би лакше кочили по шинама. Осим тога, радио сам и на снимању реклама са Марком Краљевићем који игра фудбал, сећате се сигурно, и ту сам умео да на ногама саставим цела 24 сата, што ме препоручује као врло издржљивог радника који би сасвим сигурно могао да одговори свим Вашим захтевима. Поред тога, на том послу сам научио и да се понашам пред камерама тако да ћу, уколико нека телевизија буде хтела да снима прилог о Вашим задовољним волонтерима, врло радо дати изјаву и похвалити Вашу фирму.

Уз наду да ћете узети у разматрање моју пријаву и дати ми шансу да се докажем, срдачан поздрав и пуно успеха у даљем раду.“

******************************************

„Поштовани,

Пријављујем се на Ваш конкурс за радно место Волонтер у магацину који је објављен на сајту послови.инфостуд. У потпуности разумем важност ваше компаније за развој нашег друштва у целини и радо ћу бесплатно као волонтер радити до пензије код вас. Да, до пензије.

Имам скоро 2 метра и 140 килограма и бас могу да потегнем, али посто сам већ имао ишијас не бих могао да дижем кутије са самог пода већ искључиво оне са метар и више висине. Сигуран сам да ће други волонтери моћи да покрију мој недостатак, посебно што можете да их мењате свака два месеца (и раније ако и сами покупе ишијас или килу).

Утовар и истовар робе и црнчење у Лештанима без надокнаде је мој циљ још из основне школе. Тј, мој отац ми је увек говорио да ћу тако завршити ако не учим. Шта мислите да ли сам учио? Ха, ха, ха, мала шала. Сигуран сам да ћете је разумети.

Знам да сам већ у годинама које не одговарају овом послу, али као додатну мотивацију да баш мене изаберете нудим да сам доносим свој ручак са собом тако да не морате ви да ми дајете топли оброк. Ох, чекајте, па ни не пише да га дајете. Ха, ха, ха, како сам глуп. Али озбиљно, носићу свој ручак. Ако нема паузе за ручак онда ником ништа. Нисмо у комунизму мајку му.

Што се квалификација тиче, последњи пут сам нешто слично радио у печалби на Кипру 90их. Плевио сам хризантеме, прао суђе по хотелима, чистио септичке јаме и садио шуму на камењару. Али тада су ме плаћали 10 фунти на сат па не могу баш да упоредим. Али, мислим да могу врло брзо да упознам и рад у магацину и тај период учења посла не морате да ми платите. Ох, чекајте, па ви ионако не плаћате, ха, ха, ха. Ово је вероватно најсмешније што сте икада прочитали.

Ох чекајте, то би значило да нисте прочитали и свој оглас.

С поштовањем,

Дејан Николић“

Дејан Николић, Njuz.net

********************************************

„Поштовани,

Пријављујем се на Ваш конкурс за радно место Волонтер у магацину који је објављен на сајту послови.инфостуд. Ја сам дипломирани музиколог, али желим да се опробам у послу који нудите и мислим да моја висока стручна спрема може бити само предност. Штавише, тренутно пишем и докторску тезу, те то схватите као моју ширину знања и способности које нудим. Сматрам да сам потпуно физички спремна на рад у магацину, у све три смене и прековремено по потреби. Посебно истичем да сам у другом стању, а знате како се каже – нема мука које мајка не може да претрпи, тако да сигурно разумете колико могу да допринесем Вашем магацину.

С поштовањем,

Смиљка Smey Јовановић“

*******************************

„Поштовани,

Ја, долепотписан, јављам се на оглас за посао који сте ви горенасловљени поставили на сајту Инфостуда. За случај да нисам довољно прецизан, ради се о послу волонтера у магацину.

Сматрам да сам идеалан кандидат за позицију коју нудите. Наиме, за разлику од многих непатриота, страних плаћеника и домаћих издајника нисам избегао редовно одслужење војног рока, тако да већ имам претходног искуства у свим пословима који изискују физичке радње и у великој мери изостанак интелектуалних напора. Да ме не схватите погрешно, ја сам капацитет и за интелектуални ангажман ако устреба, јер сам завршио Математички факултет са просечном оценом већом од 9 и уписао мастер студије. Ипак, обзиром да овакав вид способности није међу вашим захтевима у овом огласу надам се да ми га нећете узети за зло. Као олакшавајућу околност наводим да већ годину дана нисам положио ниједан испит на мастер студијама. Наиме, садашњи посао у једној страној програмерској компанији не оставља ми пуно времена за то, али ни за одржавање физичке кондиције. Управо стога верујем да је ваш магацин идеално место да покажем своје пуне потенцијале.

Као своју предност у односу на остале кандидате видим то што сам изузетан тимски играч, добар у раду под притиском, спреман на преузимање одговорности и пун иницијативе кад устреба. Такође, не само да сам спреман на рад у три смене и прековремено, него успевам да све то постигнем истовремено. За више детаља о мојим претходним пословним успесима консултујте Супермен д.о.о. са седиштем у Доњој Мутници, чији су контакти наведени у приложеном CV-у.

Напомињем да возачку дозволу Б категорије немам, али сам као мали возио трактор у пољу, а верујем да између ових возила нема много разлике, па мој недостатак заправо није непремостива препрека нашој сарадњи.

Уколико после два месеца не будете сигурни да ли сам ја прави кандидат за ваш цењени магацин, ја сам вољан да своје волонтирање продужим на бар још два месеца како бих вас у то уверио. И тако све док ми не пружите шансу за стално запослење. Или док не премашим 45 година, шта се већ прво деси.

За случај да вам моја пријава није стигла електронским путем вољан сам да вам је и лично доставим на наведену адресу, само вас молим да ме о томе обавестите дан раније како бих могао да тражим неплаћено одсуство са садашњег посла.

П.С. Надам се да није проблем што је CV који вам достављам на енглеском.“

Дуле

************************************************************************************************************
Жалосно је што ово није једини пример: има тог доста од како смо „на курсу проевропском“ па траже за место спремачице знање рада на рачунару Ворд, Ексел и Интернет, високу стручну школу и бар један страни језик у фирми од 20 запослених у централној Србији, и то све на енглеском језику… Значи, у Србији на енглеском језику објављују огласе за посао – па где ми живимо – у Енглеској? Да ли се у некој другој земљи то може видети – не, то има само у Србији, ми смо јединствени!

1 reply »