Америка

Америка штити употребу ГМО инсектицида одговорног за помор пчела!


Америчка агенција за заштиту околине одобрила ГМО инсектицид одговоран за помор пчела

Почетком прошле године, тајни документи добијени од стране пчелара државе Колорадо откривају незакониту сагласност ЕПА-е (US Environmental Protection Agency – Америчка Агенција за Заштиту Околине) о употреби clothianidina, високо отровног пестицида чији је произвођач Bayer CropScience, за који су знали да је пестицид отрован за пчеле.

ЕПА је одобрила Bayer CropScience-у производњу спорног пестицида 1993 године, а на основу мањкаве студије дотичне компаније. Но захваљујући тајним документима који су процурили, сада је познато да је ЕПА све време знала за штетност пестицида а та сазнања је уредно игнорисала.

Већини људи је познат помор пчела у невероватним бројкама. CСD – (Colony collapse disorder – поремећај колапса колоније), стање у којем пчеле залутају и никада не нађу пут ка својим кошницама, сваке године збуњује пчеларе. Пређашње студије наводе разне узроке, укључујући и пестициде као што је clothianidin.

Пример поремећаја колапса колоније, пчеле које су залутале и не знају више да нађу пут до своје кошнице

У тајном документу који је процурео, а који је писан од стране ЕПА-иног Уреда за хемијску сигурност и загађење, јасно је наведено: „clothianidin-ов главни ризик је према не-циљаним инсектима (медне пчеле)” и да „слатко токсичне студије медних пчела показују да је clothianidin врло токсичан у контакту и на оралној основи“.

Писмо је  одговор на захтев из комапаније Bayer да прошире одобрење за употребу clothianidin-а на памук и горчицу поред друге одобрене сврхе.

Нова студија направљена на Purdue Универзитету у Индијани, није само још једном потврдила да clothianidin убија пчеле, него и да је токсичност clothianidinа системска кроз цео прехрамбени ланац, и да једнога дана може ипак довести до катастрофалног уништења залиха хране.

Студија, која је објављена у онлајн часопису PLoS ONE, истражује различите методе и руте по којима је класа инсектицида позната као neonicotinoid-и, што укључује и clothianidin, штетна по медне пчеле. Открили су да clothianidin и thiamethoxam, други део neonicotinoid инсектицида, опстају у “екстремно високим нивоима” у издувним гасовима плантажа. Ти гасови настају током садње усева лечених овим инсектицидима, што је у супротности са оним што индустрија тврди – да су хемикалије биоразградиве и да нису претња за околину.

Истраживачки тим је такође пронашао једињења neonicotinoidа у тлу, укључујући и на пољима која уопште нису ни третирана тим хемикалијама, као и на разним биљкама и цвећу које пчеле посећују. На основу својих анализа, истраживачи су утврдили да пчеле активно преносе контаминирани прах са примарно третираних усева кукуруза, и доносе га назад у своје кошнице. Пчеле такође преносе једињења neonicotinoidа и на друге биљке и усеве који нису третирани хемикалијама, што показује колико упорно те хемикалије остају у околини.

Целокупну студију можете пронаћи овде.

“Ово истраживање би требало да доведе до краја питање clothianidinа”, изјављује Hopwood Laurel,  председница Sierra Club’s Genetic Engineering Action Team-a-а, који шаље петиције да ЕПА коначно забрани ту хемикалију након толико година непотребних одлагања. “Упркос бројним покушајима од стране пчеларске индустрије и организација за очување да увере ЕПА-у да  забрани clothianidin, ЕПА није успела заштитити залихе хране за амерички народ.”

Без пчела, које сада страдају у алармантним бројкама због изложености clothianidin-у и разним другим инсектицидима и фунгицидима, једна трећина, или више, резерви хране ће бити уништено, укључујући најмање 100 сорти воћа и поврћа које се ослањају на пчеле за опрашивање. То је разлог зашто је dr.sc. Neil Carman, научни саветник у Sierra Clubu, упутио позив  ЕПА-и да одмах забрани коришћење clothianidinа и друге neonicotinoid инсектициде ради заштите резерви  хране од неповратног уништења.

Дакле, ако clothianidin представља значајну претњу пчелама, а ЕПА-и је то познато цијело вријеме, зашто је икада одобрен у првом реду? Ако су Bayer-ове изворне сигурносне студије показале да су чињенице контардикоторне, зашто ЕПА није казнила Bayer за фалсификовање сигурносних података?

Неколико европских земаља је забранило коришћење clothianidinа, укључујући Немачку, Француску, Италију и Словенију. Амерички узгајивачи конвенционалних усева, међутим, и даље користе опасна хемијска једињења захваљујући ЕПА-иним представницима. И када све медне пчеле помру, ти исти представници ЕПА-е ће бити одговорни за масовна убиства милиона људи.

Извори:

Процурео документ: ЕПА свесно одобрила пестицид који изазива помор пчела

Студија: ЕПА-одобрила ГМО инсектицид одговоран за помор пчела, контаминиран цео ланац исхране

ирамаја он 16/04/2012
Превела и уредила: Ирена Дујмушић

__________________
Извор: Матриx Wорлд
За објављивање на српском језику текст приредила екипа ФБРепортера