ДЕШАВА СЕ...

НОГИНСК, РУСИЈА: КРЕНУО ЈЕ КОНВОЈ са 37,6 тона РУСКЕ ПОМОЋИ за СРБЕ на КиМ


Конвој руског Министарства за ванредне ситуације са хуманитарном помоћи намењеној Србима на Косову и Метохији кренуо је данас из Москве, саопштено је из овог министарства.

Стиже нова помоћ Русије Србима на КиМ

20.04.2012.  извор: Глас Русије, ТВ Мост, восток.рс, интернет

фото: архива СРБског ФБРепортера 2011.

„Конвој је кренуо из града Ногинск са пошиљком од 37,6 тона хуманитарне помоћи за Ниш“, прецизира се у саопштењу. Планирано је да три камиона 23. априла стигну у Ниш, одакле ће пошиљка бити послата Србима на Косову и Метохији.

Крајем децембра 25 камиона руског Министарства за ванредне ситуације допремило је више од 300 тона хуманитарне помоћи за Србе са Косова. Конвој је пет дана био блокиран на административном прелазу на северу Косова, пошто су Руси одбили да им пратња буду представници мисије ЕУ.

Сергеј Шојгу отвара 25. априла руско-српски хуманитарни центар у Нишу

ВОСТОК.РС
Руско-српски хуманитарни центар у граду Ниш ће званично бити отворен 25. априла. Пакет одговарајућих докумената ће потписати шеф МВС РФ Сергеј Шојгу и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, – сапштио је дописнику ИТАР-ТАС саветник руске амбасаде у Београду Петар Фролов.После потписивања докумената Хуманитарни центар ће званично почети свој рад, – истакао је Фролов. – То је веома важан догађај не само за Русију и Србију, већ и за читав регион.

Дипломата је такође саопштио да ће 23. априла у Србију стићи колона камиона МВС с хуманитарном робом ради попуњавања материјалне резерве Центра, чији је део био искоришћен протекле зиме ради помоћи становништву северног дела Косова. Помоћ обухвата пећи за грејање, ћебад, спасилачке комплете у случају хаварија, покретне електране, спасилачке чамце, опрему за пумпе и бране, које се пуне водом.

24. априла у Нишу ће слетети авион МВС с лековима и медицинском опремом, који ће бити распоређени у медицинским установама Северног Косова. Укупна вредност хуманитарне помоћи износи 28,8 милиона рубаља.

Када Регионални центар за ванредне ситуације у Нишу почне да ради пуном паром, он ће обухватити три главна правца: хуманитарно чишћење територија од мина, реаговање на природне пожаре и друге елементарне непогоде и обуку стручњака.

Извор: Голос России, фото: РИА Новости


2 replies »

  1. Два питања!Ко и како мисли проследити та три камиона из Ниша до севера Косова,да прође барикаде „србске жандармерије“ и шиптарских терористичких цариника кад су се Руси са Конузином једва пробили?Друго питање је:шта је са 300 тона које су допремили Руси,јел подељена најугроженијима,зашто нико више не спомиње ту помоћ,јел ту било неких манипулација,да ли неко зна нешто о томе?

    Свиђа ми се