Избори

Милан Ивановић – Не прихватамо пребројавање гласова ван Косова и Метохије!


Неприхватљиво пребројавање гласова ван Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 28. априла 2012. (Бета) – Српско национално веће (СНВ) северног Косова и Метохије сматра да је за Србе у покрајини неприхватљива одлука Владе Србије и Републичке изборне комисије (РИК) да се изборни процес пренесе на ОЕБС-а, рекао је у суботу председник тог већа председник Милан Ивановић.

РИК је у петак усвојила упутство за спроводјење парламентарних и председничких избора 6. маја на Косову и Метохији, према коме гласови неће бити бројани на територији те покрајине, већ у Рашкој.

„Ова одлука значи да се изборни процес одвија као да није у питању део територије државе Србије, као да се ради о дијаспори или другој држави и зато су такви избори неприхватљиви“, рекао је Ивановић на конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Он је додао да није јасно како је то небезбедно пребројавати гласове на бирачким местима, што траје само 15 минута, а безбедно је дванаесточасовно гласање и допремање материјала за гласање.

„Неприхватљиво је смањивање бирачких места и броја чланова бирачких одбора. То ће значити да грађани на Косову и Метохији неће моћи да остваре своја уставна и законска права“, рекао је Ивановић.

**********************************************************************************************************

Гласови са Косова пребројаваће се у Рашкој

28.04.2012. Курир

БЕОГРАД – Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је упутство за спровођење парламентарних и председничких избора на Косову и Метохији, које између осталог предвиђа да се по затварању бирачких места у јужној покрајини гласови не пребројавају на Косову и Метохији, већ у Рашкој.

РИК је упутство усвојила у петак увече са 24 гласа за од 33 присутна члана, а оно је донето у ситуацији где без сарадње са Мисијом ОЕБС није могуће гарантовати безбедност учесника у изборном поступку. Упутство је донето на основу Информације Министарства за Косово и Метохију, која је упућена изборној комисији, а која је настала на основу контаката са представницима ОЕБС.

У упутству је наведено да су чланови бирачког одбора дужни да запечаћене гласачке кутије са свим употребљеним гласачким листићима, изводима из бирачким спискова и запечећеним ковертама у којима се налазе неупотребљени гласачки листићи, без одлагања однесу у седиште општине Рашка, где их предају координаторима РИК-а.

Координатори РИК организоваће да чланови бирачког одбора у седишту те општине отворе гласачке кутије, утврде резултате избора за председника Републике и избора за народне посланике.

2 replies »

  1. Наравно да не прихватају јер су се и овога пута се властима у Србији и њиховим менторима поклопили интереси. Знају они добро да ће преко 90% процената гласача на КиМ гласати за СНС, ДСС и СРС.

    Свиђа ми се