ДЕШАВА СЕ...

ГЛАС СРПСКЕ: Протеран Тачијев ментор


Берн – Некадашњи командант ОВК и високи функционер Демократске партије Косова Хашима Тачија, Aзем Суља протјеран је из Швајцарске, јер је лагао власти те државе како би добијао новчану помоћ, преносе агенције.

30.04.2012. ФБР Branko Ilic

Суља се 1994. године са супругом и троје дјеце доселио у Швајцарску, гдје је добио азил.

Њему су власти у кантону Солотурн 1999. године одобриле боравишну дозволу, и тамо је као инвалид добио подршку у укупној висини од 426.000 франака, навела је швајцарска агенција СДА.

Суља је, како преносе швајцарски медији, припадао руководству ОВК и за вријеме оружаних сукоба на Косову био је шеф ОВК.

Азем Суља, или “Велики ујак” политички је ментор Хашима Тачија, а током “ратне” каријере био је командант ОВК и шеф тајне службе албанских герилаца, кога су западни извори неколико пута повезивали са серијом политички мотивисаних убистава која су послије 1999. године потресала Косово.

Послије рата је 1999. године једно вријеме је био и косовски министар одбране у прелазној влади, да би потом постао члан предсједништва једне косовске странке.

Од 2000. године Суља је у више наврата боравио у Албанији и на Косову, при чему је користио фалсификовани албански пасош.

Између 2001. и 2003. године, и поред здравствених проблема, завршио је студије на даљину на једном приватном универзитету у САД, гдје је стекао и докторску титулу, а у децембру 2010. године изабран је за посланика у косовској скупштини.

Инвалидска пензија

У Швајцараској Суља није никада радио.

Најприје је живио од социјалне помоћи, а потом је затражио статус инвалида “из психичких разлога”, што му је од 2002. омогућила примања од швајцарских власти.

Прошле године је обустављена исплата, зато што је, према оцјени власти, зарађивао новац са стране, који није пријавио, јер другачије не би били могући бројна путовања и студије.

Прошле године у марту државно тужилаштво у Солотурну покренуло је истрагу због преваре.

Власти су дошле до закључка да се мора повући боравишна дозвола Суљи због бројних путовања у иностранство.

Уставни суд подржао је ту одлуку у фебруару и затражио је од Суље да до 15. марта напусти Швајцарску.

Савезни суд у Лозани сада није ни желио да узме у обзир жалбу коју је поднио Суља, уз образложење да је он од новембра 2010. године пријављен на Косову, како би могао да учествује на парламентарним изборима.

Само у периоду од 21. фебруара до 7. априла прошле године Суља је присуствовао на шест сједница скупштине и имао је мноштво наступа на телевизији.

Он је напустио стан у Швајцарској и наводно борави у стану своје ћерке.

На Косову посједује кућу, те је на основу свих тих података Суд дошао до закључка да је Суља на Косову сада интегрисан и располаже обезбјеђеном и самосталном егзистенцијом.