ДЕШАВА СЕ...

Док КПС на сваки начин омета српске изборе, Штефан Филе позива „Косово и Србију“ да хитно да дођу до споразума о српским изборима!


Филе: Хитно до споразума

понедељак, 30. апр 2012, 16:47 -> 22:09 РТС

Косово и Србија морају да дођу до споразума о српским изборима ускоро, рекао комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. Нема места одржавању локалних, али треба омогућити председничке и парламентарне изборе, поручује Филе. Приштина поздравила одлуку ОЕБС-а да „олакша гласање“ Срба на Косову.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да Косово и Србија морају да дођу до споразума о српским изборима ускоро, преноси агенција АНСА.

Приштина поздравља одлуку ОЕБС-а

Косовска влада је поздравила одлуку ОЕБС-а да „олакша гласање“ Срба на Косову на изборима 6. маја које организује власт у Србији, саопштено је у Приштини.

Оцењује се да се одлука ОЕБС-а заснива на европским принципима и вредностима, као и да је организовање избора у складу са Свеобухватним документом Мартија Ахтисарија, Уставом и законом Косова.

У саопштењу косовске владе се наводи да ће Срби на Косову имати прилику да гласају на мобилним гласачким местима, на којима ће бити искључиво симболи ОЕБС-а, док ће бројање гласова бити обављено ван Косова.

Филе је, током конференције о регионалној сарадњи на Балкану, истакао да два дана пре избора нема места одржавању српских локалних избора на Косову. „Ипак, потребно је омогућити становницима Косова са правом гласа да учествују на председничким и парламентарним изборима“, додао је Филе.

Та могућност предвиђена је споразумом који су закључиле косовске власти, Србија и ОЕБС.

Према речима Филеа, током протекла два дана интензивно се преговарало. „Колико ја знам, дошло се до споразума, мада се о неким тачкама још преговара. Међутим, време нам иситиче“, упозорио је Филе.

Филе је напоменуо да је крајњи рок за преговоре померан већ неколико пута.

„Надам се да ће се скоро доћи до званичног договора. То је једни начин, којим би се гарантовала безбедност особљу ОЕБС-а и људи који су укључени у спровођење демократских избора“, закључио је Филе.

ОЕБС поздравља могућност гласања на Косову

Председавајући ОЕБС-а, заменик премијера Ирске Имон Гилмор, огласио се данас саопштењем у којем поздравља „споразум о пружању могућности да се на Косову спроведе гласање за предстојеће парламентарне и председничке изборе у Србији“.

„Последњих дана био сам у сталном контакту са заинтересованим странама, заједно са генералним секретаром ОЕБС Ламбертом Занијером, охрабрујући их да заузму позитиван приступ“, истакао је Гилмор.

Председавајући ОЕБС-а напомиње да је постојала жеља да се на свим нивоима поштује Резолуција УН 1244.

„Веома је важно да се избори одвијају у складу са постигнутим договором и уз пуно поштовање улоге ОЕБС“, поручио је Гилмор.

У случају непоштовања договора, ОЕБС задржава право да се повуче, најавио је Гилмор.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер саопштава да су већ почеле припреме за организовање гласачких места, како би бирачи на Косову могли да остваре своје права.

Занијер је позвао да се сви уздрже од провокација и да се омогући гласање на миран и мирољубив начин.

***************

Полицијска станица у Грачаници добила је упуства за спровођење оперативног плана о спречавању свих предизборних радњи на територији општине за српске изборе 6. маја, рекао је данас командир те станице Братислав Трајковић.

30. 04. 2012. Бета, Срна

Грачаница пуна припадника КПС-а

Он је за Радио КИМ из Чаглавице казао да је налог стигао из главне дирекције косовске полиције у Приштини. Трајковић је казао да је реализација плана већ почела и да је део његовог спровођења јучерашње спречавање предизборних активности Српске радикалне странке.

Косовска полиција забранила је организовање за данас у Грачаници заказаног предизборног скупа СПС – ПУПС – Јединствена Србија.

У наредби о забрани окупљања полиција је навела да је влада Косова забранила српске изборе на Косову и да ће полиција, уколико организатори данашњег предизборног скупа покушају са окупљањем, предузети потребне мере да то спречи.

У организационом одбору листе СПС – ПУПС – Једиствена Србија кажу да су захтев благовремено поднели и да су тражили дозволу за улазак носица листе Ивице Дачића.

У Грачаници је данас приметан велики број косовских полицајаца који контролишу све прилазне путеве, као и кретање мештана у већем броју. Трајковић је додао да је полиција јуче уклањала предизборне плакате у Лапљем Селу.

Двојица функционера СРС-а, Радован Ничић и Драгутин Перић, приведени су јуче на два сата у полицијску станицу у Грачаници. Такође им је одузет сав страначки материјал.

„Ничић и Перић су приведени на информативни разговор након чега су ослобођени. Цела акција изведена је у оквиру најава да ће 2. маја у Грачаници Српска радикална странка одржати предизборни скуп“, рекао је Трајковић.

1 reply »

  1. Pronadjeni ostaci Radosava Perovića 79 godeni starosti iz sela Vrapce koga su siptari zaklali i raskomadali. Ocekuje se zvanicni izvestaj policije ali kako je javljeno tragovi oko kostiju su nacinjene od ostrog predmeta verovatno noza. To se dogodilo na takozvanoj granici izmisljenoj sa Kosovo i Metohije i Srbije kod prela kapija.

    I kao sto svi vidimo siptari kolju Srbe a Tadic i njegova mafija to podrzava . Dacic lazov nista ne kaze povodom ovog gnusnog ubistva i ako se oglasi kazat ce mi cemo to preispitati. Cela vlada je sastavljena od ubica kriminalaca koje sve treba pohapsiti i na drenov rapav suv kolac potapsati.

    Свиђа ми се