ДЕШАВА СЕ...

Прешево очишћено од касетних бомби НАТО-а


У општини Прешево очишћене су све неексплодиране касетне бомбе којима је НАТО 1999. године бомбардовао Србију, изјавио је данас директор невладине организације Норвешка народна помоћ Емил Јеремић.

30. 04. 2012. Бета

Чишћење касетних бомби из околине Прешева

Јеремић је рекао да је за годину дана на седам локација у Прешеву пронађено и уништено 87 неексплодираних касетних бомби и 18 других убојних средстава.

Норвешка народна помоћ спроводила је разминирање у општини Прешево, а екипе деминера ће од 10. маја наставити чишћење у општини Куршумлија и касније у општини Бујановац, навео је Јеремић. Он је подсетио да је уклањање касетних бомби са југа Србије финансирало Министарство спољних послова Норвешке са два и по милиона евра.

„Све локације под касетним бомбама у општини Прешево су очишћене, а неке касетне бомбе биле су и на пољопривредном земљишту које се делимично обрађивало, као и у близини насељених места“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је једна касетна бомба нађена на сеоском путу код села Буштрање којим су мештани ишли и пешице и тракторима.

Директор Норвешке народне помоћи рекао је да је на локацији „Буштрање 1“, која се налази изнад села, очишћено 205.000 квадратних метара и нађено је 48 неексплодираних касетних бомби и 12 других убојних средстава, а на локацији „Буштрање-Ђерен“ очишћено је 147.000 квадратних метара и уништено девет касетних бомби.

На локацији Рељан очишћено је 244.000 квадратних метара на којима је нађено 25 касетних бомби и шест других убојних средстава, а на четири локације код Шапкиног вира очишћено је 425.000 квадратних метара и на којима је нађено пет касетних бомби.

У Прешеву је остало само да Центар за разминирање уради контролу на локацијама у Шапкином виру, рекао је Јеремић.

На великим површинама у општинама Бујановац и Прешево остало је да се очисте нагазне мине које је поставила Ослободилачка војска Прешева, Бујановца и Медвеђе, али те локације нису прецизно одређене, него само постоје „сумњива подручја“ на којима је погинуло или тешко рањено десетине људи.

 

*******************************************************************************************************************************

Према подацима из 2008, неексплодиране касетне муниције има на територији Бруса, Бујановца, Чачка, Ниша – општине Медијана и Црвени Крст; Гаџиног Хана, Кнића, Краљева, Куршумлије, Лепосавића, Прешева, Рашке, Сјенице, Сопота, Старе Пазове и Владимираца, каже се у саопштењу достављеном агенцији Бета. На територији тих општина утврђено је 290 ризичних локација укупне површине око 15 квадратних километара. Постоји и велики број других локација на којима ће бити извршено додатно извиђање. „Србија и даље не располаже тачним бројем или базом података о страдалима од касетних бомби. Познато је из истраживања обављених 2006. и 2008, да је од касетних бомби током и после дејстава (НАТО 1999. године) страдало више од стотину цивила“…