ДЕШАВА СЕ...

Бивши британски амбасадор у Србији Ајвор Робертс предлаже „корекцију косовских граница“?!


Бивши британски амбасадор у Србији Ајвор Робертс оценио је да би Србија могла да преузме иницијативу за проналажење решења за „косовску збрку заједничким споразумом о корекцији граница“.

09. 05. 2012. Бета
„Могућа корекција косовских граница“

Бивши британски амбасадор у Србији Ајвор Робертс

У ауторском тексту за недељник НИН Ајвор Робертс, члан Управног одбора организације Ист-вест бриџ, навео је да је кључ балканских проблема у рукама великих сила, а да популарна „мантра“ Лондона и Вашингтона да не треба делити Косово не мора да траје заувек.

„Није било тако давно кад су се САД и Велика Британија залагале за територијалну целовитост СФРЈ, а пре само десетак година за интегритет СРЈ, што је, и загарантовано Резолуцијом Савета безбедности УН, која је још на снази. Поука је да ‘непроменљиви’ ставови међународне заједнице врло често постају променљиви када се испостави да су они, претходно заузети, постали неизводљиви“, оценио је он.

Према његовим речима, нефлексибилност тежи да доведе до распада па се често покаже да је флексибилност боља како се „не би све распало у парампарчад“.

Робертс је додао да Србија има основа да оспорава независност Косова и истовремено се прикључи Европској унији, све док је то оспоравање дипломатско и ненасилно.

Бирачи осећају носталгију за Милошевићевим временом

Коментаришући резултате општих избора у Србији, Робертс је оценио да резултати не најављују веће промене па то можда говори о зрелости српског бирачког тела које сада боље схвата да није свака промена – промена на боље.

„Па, ипак, снажно присуство бивше Милошевићеве партије, социјалиста, чији лидер Ивица Дачић предњачи у трци за будућег премијера Србије, указује на то да можда још постоји један део бирачког тела који осећа носталгију за тим периодом, па су чак и заборавили како је Србија била изолована на међународном нивоу и како су они који су у прошлости обећавали славну будућност били управо ти који су земљу довели до стања распада“, навео је Робертс.