ДЕШАВА СЕ...

Соларни парк у Србији – предизборна бајка ИЛИ … верујете ли још увек у Деда Мраза?


Соларни парк у Србији – предизборна бајка
или … Верујете ли још увек у Деда Мраза?

ФБР редакција: У наставку текста наводимо полазну вест која нам је послужила као основа за даље истраживање…

Пре 5 дана на сва звона је објављена вест да се у Србији гради највећи соларни парк на свету! Пошли смо трагом те вести. Наводимо најпре да су наше колеге са bknews откриле да Влада Србије намерава да склопи посао вредан две милијарде евра са потпуно непознатом фирмом, основаном пре годину дана!

Наиме: Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, на чијем челу је Оливер Дулић, потписало је  8. маја са представницима компаније Securum Equity Partners Europe из Луксембурга меморандум о изградњи наводно највећег соларног парка на свету.

Први посао у Србији

Како је предвиђено тим споразумом, парк би имао снагу од 1.000 мегавата, а простирао би се на заемљишту површине 3.000 хектара, које би држава уступила бесплатно, као и пратећу инфраструктуру.

Међутим, у целој причи остаје непознато зашто се држава одлучила за пословну сарадњу са фирмом потпуно непознатом у пословним круговима и којој је ово први посао из области енергетике.

На сајту те компаније, регистроване у Луксембургу, а која има огранак и на Девичанским острвима, једина пословна вест је потписивасње меморандума са властима Србије.

Шта је препоручило недавно основану компанију без готово икаквих референци, за пословање са владом, није могло да се сазна у министарству. Такође није познато које би конкретне обавезе држава преузела на себе кад је реч о изградњи инфраструктуре.

Непознати власници

На питање чији капитал стоји иза фирме Секурум еквити партнерс Јуроп, менаџер ове компаније за Србију Иван Матејак само је одговорио да је реч о инвестиционом фонду и да ’’није компетентан да прича о власничкој структури и висини капитала’’.

’’Фонд је основан на иницијативу групе светски признатих менаџера, званично је почео да ради почетком 2011., а у протеклом периоду је улагао у информационе технологије и туристички сектор’’, каже Матејак

Он тврди да се та компанија одлучила за Србију ’’због њене макроекономске ситуације’’.

ШТА СМО ДАЉЕ ОТКРИЛИ…

Питајући се који је то инвестициони фонд који стоји иза фирме Securum Equity Partners Europe којој наша влада поклања поверење, ево шта смо открили:

На сајту се не могу наћи информације о оснивачима фирме нити о власницима, једино је је наведено да се пословање Securum Equity Partners Europe заснива на подршци „Непер фонда“ о коме су такође дате јако штуре информације:

Превод: „НЕПЕР фонд са седиштем у Курасау. Ова инстанца је постала позната када је велики фонд менаџер Џорџ Сорош овде основао свој Квантум фонд. Она нуди велики степен поверљивости уз надлежност локалних стручњака који су укључени у правне административне и фискалне аспекате НЕПЕР Фонда“ .

Без обзира на јако малу величину слова, којом је у брошури наведено његово име – закључујемо да значајно место (ако не и кључно?)  у тој причи има финансијски магнат ЏорџСорош!

Као седиште фонда наводи се „Курасао“. Занимало нас је где се Курасао налази:

„Курасао (порт. Curaçao, папијаменто Kòrsou) је острво у јужном делу Карипског мора близу северне обале Венецуеле. Курасао је једна од самоуправних територија Краљевине Холандије, поред Арубе, Холандије и Острва Свети Мартин. Главни град острва Курасао је Вилемстад. Привреда Курасаа се заснива на рафинисању нафте, туризму и финансијским услугама„.

У опису Непер фонда помиње се Amicorp Fund Services. Идући тим трагом нашли смо:

„Амикорп Фонд Сервиси је лиценцирани / или признат фонд администратор у Курасау, Кајманским острвима, Барбадосу, Бахамима, Малти, Луксембургу, Индији, Сингапуру и Хонг Конгу. Клијенти обухватају хеџ фондове, приватне „equity“ фондове, фондове фондова и малих средстава, од којих сваки нуди широк спектар инвестиционих стратегија.“

Даље, занимало нас је – ко су људи са којима наша влада потписује меморандум о тако великом пројекту:

solarni park ugovor potpisivanje

Алесио Колуси, Иван Матејак и Оливер Дулић

У вести се наводи да су меморандум потписали Алесио Колуси и Иван Матејак.

Претрагом помоћу Гугл претраживача имена Alessio Colussi, добили смо 854 резултата и сазнали да се  изузев „соларног парка“ у Србији, то име не помиње ни у једном другом пројекту. Међутим, занимљиво је да се на сајту Securum Equity Partners Europe наводи се да Алесио Колузи (рођен 1961. у Горициј, Италија који је завршио пољопривредни факултет у Удинама) ради већ 25 година на пословима менаџменту у преко 30 земаља света! Очекивали смо да се бар један од свих тих његових пројеката појави као резултат претраге! Међутим, преварили смо се!

За Ивана Матејака, рођеног у Загребу 1978. године наводи се да је стекао факултетску диплому у области геополитике, геостратегије и гео-економије на универзитету у Трсту где је такође стекао звање мастера из међународних односа и дипломатије! Тренутно ради као Менаџер за Србију на надгледању политике обновљивих извора енергије за западни Балкан.

Занимљива је свестраност овог господина који, као геополитичар, изјављује да је његова компанија „изабрала Србију јер има велику количину сунчевог зрачења, која је за око 40 одсто већа него у другим деловима југоисточне Европе“…

Наши медији су са пажњом пратили ову вест што се може закључити из чињенице да Вечерње Новости већ „знају“ да ће парк бити изграђен у Пиротском округу, да ће се звати „Онегига“ (прим. ФБР. – вероватно One Giga) и да ће први киловати потећи у другом тромесечју следеће године иако остали медији тврде да ће сама његова изградња трајати 3-5 година!

Овим нисмо исцрпили све „занимљивости“ везане за овај пројекат… Верујемо да ће бити много оних који ће са пажњом пратити сва дешавања око његове реализације (уколико је уопште буде било!)

Закључак: Површном читаоцу би вест могла да звучи као „пројекат деценије“ ако не и „пројекат века“, али за пажљивог читаоца, овде има сувише непознатих или недовољно разјашњених детаља… посебно кад се зна да је потписивање меморандума сасвим „случајно“ темпирано у време избора у Србији!

Волели бисмо да нас стварност демантује…

Приредила редакција Србског ФБРепортера

Извори:

http://bktvnews.com/solarni-park-od-dve-milijarde-evra-sa-fantomskom-firmom/
http://www.securum-equity-partners.com/
http://www.amicorp-funds.com
Танјуг, РТВ, Вечерње Новости

******************************

У Србији највећи соларни парк на свету

08. мај 2012. | 11:15 | Извор: Танјуг
solarna elektranaБЕОГРАД – Представници Владе Србије и руководство компаније „Секурум еквити партнерс јуроп“ (Securum Equity Partners Europe) потписали су данас Меморандум о изградњи соларног парка у Србији, највећег појединачног соларног парка у свету.

Меморандум су у Влади Србије потписали министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић и чланови Управног одбора те компаније Алесио Колуси и Иван Матејак, у присуству премијера Србије Мирка Цветковића.

Дулић је, после потписивања меморандума, прецизирао да се ради о соларном парку снаге 1.000 мегавата на површини од 3.000 хектара, а укупна вредност инвестиције је око две милијарде евра. Струја произведена у том парку извозила би се у земље ЕУ.

Он је навео да би изградња парка трајала три до пет година и да се очекује да ће на њој бити ангажовано 2.500 до 3.000 људи, а када соларни парк почне са радом запошљаваће 500 до 600 људи.

Дулић је објаснио да је држава преузела задатак да обезбеди земљиште и инфраструктуру да би се ова инвестиција реализовала у амбициозном року, а како је најављено, држава ће бесплатно уступити земљиште за парк на 25 година.

Он је истакао да у овој инвестицији држава Србија неће имати никакве финансијске обавезе, а очекује се да ће у наредних 20 година остварити приход од пореза од око 750 милиона евра.

Дулић је истакао да држава нема обавезу да откупљује струју у соларном парку по субвенционисаним тарифама, а земљиште на коме ће се градити неће бити квалитетно пољопривредно земљиште.

Како је додао, на изградњи овог парка биће ангажована MX група – један од највећих произвођача соларних панела у Европи, који би требало да пренесе производњу и своје европске операције у Србију, а за њима ће поћи и њихови кооперанти што би донело додатних 1.000 радних места.

Према речима министра, соларни паркови „ничу“ у целом свету, и у Немачкој сада имају снагу од 25.000 мегавата, а само прошле године инсталирано је 7.500 мегавата.

solarni park ugovor potpisivanje

Матејак је изјавио да би изградња парка могла да почне већ почетком наредне године, али да ће то зависити од налажења адекватног земљишта и од брзине добијања неопходних дозвола.

Он је навео да је та компанија изабрала Србију јер има велику количину сунчевог зрачења, која је за око 40 одсто већа него у другим деловима југоисточне Европе, и додао да се још разматра на којој ће се тачно локацији у Србији градити тај парк.

Матејак је напоменуо и да је Србија изабрана јер има озбиљну индустријску историју, висококвалификовану радну снагу и спремност за сарадњу на свим нивоима власти.

Представници компаније „Секурум еквити партнерс јуроп“ истакли су да је пројекат направљен тако да трошкови и цена произведене енергије буду одрживи и конкурентни имајући у виду међународну цену енергије.

Премијер Цветковић нагласио је да је важно што је овај пројекат потпуно извозно оријентисан, што ће запослити домаћу радну снагу, донети нове и високе технологије и зато га влада и подржава.

Премијер је прецизирао да ће соларни панели, који ће се користити у парку, бити из иностранства, али да постоји могућност да се производња пресели у Србију.

Цветковић је истакао да је енергија од кључне важности за развој сваке државе и да се у Србији последњих година значајно улагало у област енергетике и то превасходно у постојеће капацитете ради њихове рехабилитације и побољшања ефикасности и сигурности снабдевања енергијом.

Државни секретар у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања Бојан Ђурић изјавио је да је број сунчаних сати током једне године већи што се иде више ка југу – део од Ниша ка граници са Македонијом би био најпогоднији за инсталисање овакве једне соларне централе.

„Логично је да су општине које се налазе на том географском подручју највише заинтересоване – дакле Пиротски округ, затим Пештерска висораван, Сјеница, и углавном су то напуштени пашњаци“, рекао је Ђурић.

************

Соларни парк у Пироту

В. Н. | 07. мај 2012. 06:51

Споразум о изградњи највећег соларног парка на свету „Онегига“ на 3.000 хектара, биће потписан током ове недеље. Соларни панели ће највероватније бити постављени у Пиротском округу

СПОРАЗУМ о изградњи највећег соларног парка на свету „Онегига“ на 3.000 хектара, биће потписан током ове недеље, где би требало да ради 1.200 људи. Соларни панели ће највероватније бити постављени у Пиротском округу.

Ова инвестиција је вредна 1,7 милијарди евра, а споразум би требало да потпишу Влада Србије и инвестициони фонд „Секурум еквити партнерс“ са седиштем у Луксембургу.

Како је предвиђено, први киловати струје из овог парка изаћи ће на тржиште у другом тромесечју следеће године. У фабрици за израду соларне опреме би требало да ради 200 људи, махом пројектаната, инжењера грађевине и архитектуре, радника, док би требало да соларни парк запосли још 1.000 људи.